Ricard Gili investit nou alcalde de Riudoms

Crònica d’un moment històric: el primer canvi de govern al poble des de l'inici de la democràcia

Lluís Bages

Periodista i Politòleg

Ricard Gili, nou alcalde de Riudoms (FOTO: Arnau Castro)
Ricard Gili, nou alcalde de Riudoms (FOTO: Arnau Castro)

Els que ens reuníem avui al Saló de plens de l’Ajuntament hi érem conscients que estàvem davant d’un moment històric. Per primera vegada en la història de la democràcia es produiria un traspàs de poder en el nostre consistori.

El que en la majoria de municipis és el més normal, que hi hagi una alternança política, a Riudoms no havia passat mai. Durant 44 anys de manera ininterrompuda el govern ha estat sempre liderat per forces vinculades a l’espai de l’antiga Convergència i Unió o de l’actual Junts. 

No deixa de ser curiós com el nostre poble ha viscut impermeable als canvis que s’han anat produint arreu del país al llarg de tots aquests anys. I ara, quan a Catalunya Esquerra ha perdut 300.000 vots en les municipals o quan el PSC ha recuperat el seu poder territorial, ens trobem amb un Ple on els republicans tenen majoria absoluta i on els socialistes ni tan sols hi han pogut entrar. Riudoms is different.

El canvi històric es palpa de bones a primeres veient la sala plena de simpatitzants d’Esquerra, tant d’històrics com de nova fornada. Les seves cares irradien alegria i il·lusió. En canvi, no hi ha gaires persones vinculades a Junts, i les que hi ha no mostren gaire entusiasme.

Els regidors que han de prendre possessió del càrrec es van veient entre el públic saludant als assistents. Observem disparitat en les vestimentes: des dels que van amb una calculada elegància institucional fins als que han optat per un outfit més distès.

 

Votació del nou alcalde

 

Sergi Pedret passa la vara d'alcalde a Ricard Gili (FOTO: Arnau Castro)
Sergi Pedret passa la vara d'alcalde a Ricard Gili (FOTO: Arnau Castro)

Cinc minuts passades les 12h s’inicia el Ple. La secretària municipal dona compte dels resultats electorals i dels nous regidors escollits. Teresa Basora i Arnau Carbonell, la regidora de més edat i el més jove, presideixen la mesa d’edat i, tot seguit, un a un els nous regidors van prometent el seu càrrec. 

Tots ho han fet per imperatiu legal amb una diferència: els d’Esquerra han afegit que treballaran “per una Catalunya políticament lliure, socialment justa, econòmicament pròspera i territorialment equilibrada”, mentre que els de Junts han dit exactament el mateix, però anomenant Riudoms en lloc de Catalunya (tot i que en algun cas s’han dit els dos termes). 

Un cop tots els regidors ja havien promès el càrrec, s’ha constituït formalment el nou Ajuntament i s’ha procedit a la votació del nou alcalde. A diferència d'altres ocasions, aquest cop no s'ha fet en urna tancada, sinó a viva veu. Cap sorpresa: els regidors d’Esquerra han votat a Ricard Gili, mentre els de Junts ho han fet per Sergi Pedret. 

Resultat de 7 a 6, fent que Ricard Gili sigui investit alcalde de Riudoms. El fins ara alcalde Sergi Pedret li ha traspassat la vara que simbolitza el poder municipal entre els aplaudiments del públic. Formalitat i cordialitat entre els dos líders després d’una campanya agra, on en el debat de l’Om-FemSafareig s’havien acusat mútuament d’haver-se apunyalat per darrere.

 

Els primers discursos dels grups municipals

 

Els nous regidors en el Plenari municipal (FOTO: Arnau Castro)
Els nous regidors en el Plenari municipal (FOTO: Arnau Castro)

Cordialitat també en els primers discursos d’ambdós partits. Pedret, com a portaveu de Junts, ha assegurat que la seva formació “respecta i considera legitimat el nou govern” i que a partir d’ara l’equip de Junts continuarà treballant pels riudomencs i riudomenques des de l’oposició. Una oposició que afirma que serà “en positiu” oferint mà estesa al nou govern per “treballar conjuntament” i “sumar en tot allò que aporti un futur millor per al nostre poble”.

Per la seva banda, el portaveu d’Esquerra, Arnau Carbonell, ha subratllat la voluntat de mà estesa i treball conjunt amb l’oposició, i ha indicat que el seu partit ha rebut vots de persones amb tendències molt diverses i que la seva responsabilitat és “governar per totes elles”. Carbonell ha recordat la feina feta pels regidors anteriors d'Esquerra, en uns temps "que no eren gens fàcils", com també la tasca duta a terme en els darrers anys per la CUP, que ja no s’havia presentat en aquests comicis.

L’últim a parlar ha sigut el ja alcalde Ricard Gili, que ha iniciat el discurs amb les mateixes paraules que va dir just fa quatre anys, en el Ple constitutiu del mandat anterior. El nou alcalde també ha narrat una llegenda sobre la formació de Riudoms extreta del llibre sobre el poble de Josep M. Toda i Joan M. Corts.

Pel que fa al canvi de govern, Gili ha destacat que aquest succeirà “amb normalitat i tranquil·litat”, fent coses noves però “amb respecte i agraïment cap a les coses que s'han fet bé abans”. En aquest sentit, ha agraït personalment a l’alcalde sortint Sergi Pedret per haver estat ell que li hagi entregat la vara d’alcalde: “un altre dia pot ser al revés i aquesta és la grandesa de la democràcia".

El nou alcalde ha posat en valor la tasca feta per tots els alcaldes i governs anteriors i ha recordat que “la història i els avenços de Riudoms són acumulatius, tots hi sumem”. Gili ha explicat que havia convidat als tres exbatlles vius però que cap d’ells ha pogut assistir a la presa de possessió “per motius personals”. 

Finalment, ha agraït de forma emotiva als antics regidors d’Esquerra Francesc Xavier Lázaro i Lluís Aragonès per la seva lluita “per uns ideals d’igualtat i llibertat”, així com als seus pares, a la seva família i a la seva companya. 

 

La vida continua

 

P1141220
Els 13 regidors del mandat 2023-2027 (FOTO: Arnau Castro)

S’aixeca la sessió i els nous regidors es barregen amb el públic assistent amb abraçades i felicitacions. A les escales del consistori es fa la tradicional fotografia amb tots els edils electes, el grup del govern i el de l’oposició.

Algunes persones es concentren a fora com si estiguessin a punt de tirar arròs a una parella d’acabats de casar. Però no hi ha arròs. Almenys a la Plaça de l’Om, perquè uns quants regidors, d’un costat i l’altre, ens expliquen que en menjaran per dinar.

Després de la constitució del nou Ajuntament, passegem per primera vegada per un Riudoms governat per l’esquerra. A priori sembla que res hagi canviat. A la Plaça hi continua havent gent fent el vermut i infants jugant. Tothom segueix amb la seva rutina habitual. 

I és que al final, els canvis històrics poden transcórrer sense sobresalts, amb total normalitat. Malgrat que s’enceti una nova etapa política, a Riudoms la vida continua.

Aquest web fa us de 'cookies' pròpies i de tercers per oferir-li una millor experiència i servei.