El Ple aprova per unanimitat el pressupost municipal per l'any 2024

Inclou partides com la reforma del carrer Sant Antoni, la instal·lació de plaques solars en equipaments municipals, la substitució de l'enjardinament de rotondes o la milora d'encreuaments i passos de vianants

Lluís Bages

Periodista i Politòleg

Ple d'aprovació dels pressupostos (FOTO: Paula Montalvo)
Ple d'aprovació dels pressupostos (FOTO: Paula Montalvo)

El Ple extraordinari d'aquest 27 de desembre va aprovar el pressupost municipal per l'any 2024 amb els vots a favor dels dos grups polítics que conformen el consistori, tant el d'Esquerra, al govern, com el de Junts, a l'oposició. Es tracta d'un pressupost de gairebé nou milions d'euros, superant en més d'un milió els darrers comptes municipals. 

Entre les partides més destacades hi ha la primera fase de la reforma del carrer Sant Antoni, a la qual es destinaran 500.000 euros, i la instal·lació de plaques solars a l’Escola Cavaller Arnau, la Biblioteca Antoni Gaudí, la Llar d’Infants Picarols i la Casa de Cultura, que tindrà un cost de vora 175.000 euros.

De fet, més enllà de la col·locació de plaques solars, es preveuen diverses accions per afrontar el repte de l'emergència climàtica. En aquest sentit, l'Ajuntament destinarà 50.000 euros a substituir l’enjardinament de les rotondes i altres zones ara dominades per la gespa per models que gastin menys aigua, així com posarà en marxa un pla de manteniment dels sistemes de climatització de tots els equipaments municipals.

Pel que fa a la millora de la via pública, el pressupost inclou un paquet d’actuacions que sumen 160.000 euros, entre les quals hi ha la millora d'encreuaments i passos de vianants; l'adquisició de nou mobiliari urbà i de panots per arreglar voreres; la dotació d'una nova màquina per netejar els carrers; o la construcció de dos sobreeixidors d’aigua a la zona del Molí d’en Marc per reduir les inundacions que afecten determinats carrers quan hi ha forts aiguats.

Els comptes també preveuen partides destinades a accions com la realització d'un Pla Local d’Habitatge, la millora en la senyalització dels camins del terme, l'execució de millores al cementiri i a la piscina municipal, la creació d’una fira de tardor per promocionar Riudoms i els seus productes, la posada en marxa d’un espai de criança centrat en el lleure per a famílies i infants de 0 a 5 anys, la millora dels patis de les escoles de primària, la construcció d’un monument al cementiri dedicat a les víctimes de les guerres fruit d’una moció que en el seu moment va fer la CUP o la promoció de la llengua catalana a partir dels cursos i el cinema.

Un pressupost de gairebé nou milions d'euros

L'augment en més d'un milió d'euros del pressupost d'aquest 2024 és a causa dels ingressos de 460.000 euros derivats per la pujada de l'IBI urbà, l’impost de vehicles i la taxa de la brossa, de 480.000 euros extres que aporta l’Estat cap als municipis, i de 450.000 euros d'assumptes diversos basats en el context econòmic i en ingressos puntuals.

L'alcalde i regidor d'Hisenda, Ricard Gili, va demanar que "ningú s'enlluerni per la suma total d'1.400.000 euros nous d'ingressos", ja que gran part d'aquest es dona per circumstàncies puntuals, i per això va deixar clar que el govern serà "molt prudent".

Tal com explica Gili, l'executiu ha fet una anàlisi a fons de la situació i destinarà l'augment dels ingressos a fer front a diversos dèficits i mancances estructurals de l’Ajuntament en àmbits com la gestió de les escombraries, les retribucions de la plantilla, la forta pujada de la inflació i els interessos dels últims anys, així com a un seguit de partides de festes, joventut o dels centres educatius municipals que cada principi d’any estaven infrafinançades i que calia anar dotant al llarg de l’any.

Govern i oposició voten a favor

Tots els regidors del Ple, els d'Esquerra i els de Junts, van votar a favor dels nous comptes municipals. Gili va remarcar que s'han fet diverses reunions de treball conjuntes entre els dos grups polítics, on el govern va demanar a l'oposició que presentés propostes per incloure en el pressupost.

Segons l'alcalde, un bon nombre dels projectes que va plantejar Junts formen part dels comptes pel 2024 "amb la voluntat que el conjunt de regidors d’aquest Ple se sentin representats amb aquest pressupost”.

Des de Junts, el seu portaveu Sergi Pedret va agrair “la possibilitat que se’ns ha brindat de participar en el pressupost, el to i la disposició d’escoltar-nos en les nostres propostes”. Pedret va justificar el vot a favor del seu grup manifestant que “aquest vot no indica que estiguem d’acord amb tot el pressupost però demostra la confiança i l’esperança de treballar conjuntament per continuar construint junts un millor Riudoms”.

Aquest web fa us de 'cookies' pròpies i de tercers per oferir-li una millor experiència i servei.