L'Ajuntament aprova apujar l'IBI urbà, l’impost de vehicles i la taxa de la brossa el 2024

El Ple dona llum verda a les ordenances fiscals de l'any que ve amb el vot a favor del govern d'Esquerra i el contrari de l'oposició de Junts

Lluís Bages

Periodista i Politòleg

Ajuntament de Riudoms
Ajuntament de Riudoms

El Ple de l'Ajuntament de Riudoms ha aprovat la pujada de l'impost de béns immobles (IBI) urbà, l'impost de vehicles i la taxa de la brossa per a l'any que ve en la sessió extraordinària que ha tingut lloc aquest dilluns 23 d'octubre. Les noves ordenances fiscals entraran en vigor a partir de l'1 de gener del 2024.

D'aquesta manera l'IBI urbà s'incrementa un 15%, passant d'un tipus de gravamen del 0,648% al 0,745%. Un coeficient que, tal com explica el consistori riudomenc, "segueix per sota de la majoria de municipis de Tarragona d’una mida similar a Riudoms". L'IBI dels immobles rústics i dels immobles amb característiques especials no s'ha modificat i queda tal com estava fins ara.

L'impost de vehicles es modifica a l'alça en sis dels 24 grups existents, incrementant-se en uns quatre euros en el cas dels cotxes d’entre 8 i 12 cavalls fiscals i d'uns dos euros en les motos d’entre 250 i 500 centímetres cúbics, entre d'altres supòsits.

La taxa de la brossa per a la ciutadania s'apuja un 70%, passant de 107,16 a 182,16 euros l’any pels habitatges urbans i de 42,88 a 72,88 euros l'any en el cas dels habitatges en sòl no urbà, és a dir, les masies disseminades.

Pel que fa a la taxa de la brossa dels establiments o comerços d’entre 50 i 200 metres quadrats, aquesta s'incrementa un 30%, passant dels 385,16 euros actuals a la xifra de 500,72 euros l'any.

Segons argumenta l'alcalde i regidor d'Hisenda, Ricard Gili, la pujada de la taxa de la brossa és necessària a causa del "dèficit històric que arrossega l’Ajuntament de Riudoms" entre el que paguen els ciutadans i el que costa el servei, un dèficit que xifra en "més de 250.000 euros cada any". La situació, segons explica, fa anys que s'allarga i s'agreuja: "aquest 2023, segons l’estudi econòmic realitzat, l’Ajuntament haurà d’afegir gairebé 300.000 euros per cobrir la totalitat d’aquest servei".

A aquesta circumstància s'hi suma el fet que "l'Estat obliga per llei a tots els municipis a acabar amb aquest dèficit durant els propers tres anys i, per tant, cal que els ciutadans paguin el cost real del servei de la brossa", així com que l'any vinent Secomsa, l'empresa que gestiona la brossa a Riudoms, "incrementarà les seves tarifes al voltant d’un 30%".

Més enllà del dèficit en la taxa de la brossa, Gili apunta que la modificació a l'alça de les ordenances fiscals és necessària per "posar-nos al dia, ja que fa entre vuit i deu anys que aquests impostos i taxes no es toquen" i respondre a diverses realitats a les quals s'enfronta el consistori, com "una inflació del 17’5% en els últims tres anys" i "la voluntat de corregir l’anomalia que des de fa dècades pateixen bona part dels treballadors de l’Ajuntament, amb salaris inferiors a la mitjana d’altres ajuntaments".

"No estem parlant de pujar per pujar, sinó per donar resposta a la situació, per mantenir la qualitat necessària dels serveis que es presta al riudomenc i per evitar que el marge de la despesa d’aquest ajuntament es tensi més" assegura l'alcalde. Les noves ordenances fiscals permetran a l’Ajuntament recaptar uns 300.000 euros nous d’ingressos.

La modificació d'aquests impostos i taxes ha prosperat amb el vot a favor dels set regidors de l'equip de govern d'Esquerra i el vot en contra dels sis representants de Junts.

Per al cap de llista de Junts, Sergi Pedret, "ens trobem davant d’una situació important i històrica perquè hem d’anar molt enrere per trobar una pujada d’impostos tan alta com la que ha proposat el govern".

Pedret manifesta que des de la seva formació són conscients de la situació actual i comparteixen tots els arguments, tot i això, defensen el vot negatiu "perquè creiem que el que s’hauria d’haver fet és no només revisar els ingressos, sinó també reduir les despeses. Trobem a faltar que aquesta pujada vagi acompanyada d’un anunci de reducció de partides pressupostàries de l'Ajuntament".

Davant del vot negatiu del partit que liderava l’anterior govern, l’alcalde Ricard Gili s’ha mostrat sorprès considerant que Junts "s’allunya de la responsabilitat" i que els motius presentats són una excusa: "quines són aquestes despeses? Quines despeses del seu anterior mandat, quan vostès governaven, s’han de retallar? No n’han dit cap".

Aquest web fa us de 'cookies' pròpies i de tercers per oferir-li una millor experiència i servei.