L'Om núm. 510: "Les bondats de la dieta mediterrània"

Lluís Bages

Periodista i Politòleg

Els directors de l'estudi (FOTO: Cedida)
Els directors de l'estudi (FOTO: Cedida)

Jordi Salas-Salvadó i Josep Basora, dos doctors amb avantpassats riudomencs, firmen l’estudi científic més difós internacionalment l’any passat, que tracta sobre l’impacte de la dieta mediterrània en la prevenció d’algunes malalties. 


Els directors de l'estudi (FOTO: Cedida)
Els directors de l'estudi (FOTO: Cedida)

Tot i que sempre s’han escampat les bondats de la dieta mediterrània, la seva efectivitat en quant a la reducció de les malalties no s’havia arribat a demostrar mai. Fins fa pocs anys, només hi havia estudis observacionals en el que es miraven de manera general com emmalaltien les persones i quin tipus de dieta utilitzaven, però en cap cas s’hi intervenia i no s’havien arribat a conclusions definitives. Per això, l’any 2003 es va posar en marxa l’estudi PREDIMED (PREvenció amb Dieta MEDiterrània), un assaig clínic que pretenia esbrinar si la dieta mediterrània pot prevenir malalties cardiovasculars.


Es tracta de l’estudi científic més exhaustiu que s’ha fet fins ara sobre el tema, i el que més abast ha obtingut. PREDIMED ha estat desenvolupat per setze equips de recerca arreu d’Espanya, entre els quals n’hi ha tres a Catalunya, un d’ells a la nostra província. El node Reus-Tarragona es va constituir amb la Universitat Rovira i Virgili (URV) i l’Institut Català de la Salut (ICS) sota la direcció dels doctors Jordi Salas-Salvadó i Josep Basora, ambdós amb avantpassats riudomencs.


Deu anys després de l’inici del projecte, els resultats que s’han assolit són clars: la dieta mediterrània disminueix en un 30% el risc de patir patologies cardiovasculars, com l’infart i l’embòlia, i fins a un 40% el de contreure diabetis. Aquestes són algunes de les conclusions més cridaneres a les que s’ha arribat amb l’estudi PREDIMED, però no són les úniques.


A més, les dades obtingudes es continuen analitzant actualment per buscar més evidències científiques dels efectes beneficiosos de la dieta mediterrània. A banda de la diabetis i les malalties cardiovasculars, els resultats de l’estudi obren la porta a noves hipòtesis que s’hauran de verificar, sobre altres malalties que es poden prevenir amb la dieta, com les cataractes, alguns tipus de càncer o fins i tot trastorns com la depressió i el deteriorament cognitiu.




logo_lom Vols acabar de llegir l'article així com la resta del contingut de la revista? Fes-te subscriptor o compra la revista als punts de venda habituals.


Aquest web fa us de 'cookies' pròpies i de tercers per oferir-li una millor experiència i servei.