L'Om 517: "1979-2015: Nou legislatures i 36 anys de democràcia a Riudoms"

Lluís Bages

Periodista i Politòleg

Regidors en la legislatura 2007-2011 (FOTO: Cedida)
Regidors en la legislatura 2007-2011 (FOTO: Cedida)
Per primera vegada des de feia més de 45 anys, el 3 d’abril de 1979 els riudomencs van poder escollir lliurement les persones que els havien de representar en el consistori. Eren uns comicis celebrats amb il·lusió i esperança, on es van elegir per sufragi universal els regidors que conformarien la primera legislatura de la nova etapa democràtica del país. Enrere quedaven 40 anys de consistoris franquistes amb alcaldes nomenats a dit i regidors triats pel sistema de representació de terços del franquisme (sindical, familiar i corporatiu) on la voluntat popular era absent.

Regidors en la legislatura 2007-2011 (FOTO: Cedida)
Regidors en la legislatura 2007-2011 (FOTO: Cedida)


En l’any que acabem de deixar es complia el 35è aniversari d’aquesta reinstauració dels ajuntaments democràtics. Nou legislatures més tard, en aquest 2015 que acabem d’encetar tornem a encarar unes eleccions municipals. El proper 24 de maig, els riudomencs amb edat de vot estan cridats a les urnes per decidir els noms dels veïns que els representaran al llarg dels propers quatre anys.

Aprofitant aquest fet, és un bon moment per repassar els resultats dels nou comicis anteriors, els noms de tots els regidors que han passat per l’Ajuntament, així com els trets generals que han definit cada una de les legislatures riudomenques.

Cal dir que la participació dels electors riudomencs en les eleccions municipals sempre s’ha mantingut força elevada, sobretot en comparació amb les dades a nivell català, que se situen uns deu punts per sota. Així doncs, la participació a Riudoms ha anat oscil·lant al voltant del 70%, sent la més alta l’any 1987, amb un 72,6%, i la més baixa l’any 1979, amb un 66,6%.

Eleccions 1979

Marc Torres, cap de llista de Convergència i Unió, es va convertir en el primer alcalde del nou període democràtic. Al llarg d’aquesta primera legislatura es van dur a terme diverses accions com la millora de les entrades del poble o les compres del col·legi de les monges i els terrenys de l’abocador i la depuradora. La posada en funcionament de la piscina, l’Escola Municipal de Música i l’Escola de Formació Professional van ser altres assoliments del primer govern municipal. També es va revitalitzar la Fira de Riudoms, que en aquells moments estava en hores baixes, introduint l’avellana com a fil conductor del certamen a partir de l’any 1981. Els projectes estrella, però, van ser la inauguració de les Escoles Noves i, sobretot, la construcció del Mercat i la Llar de Jubilats a la Plaça de l’Església.

Eleccions 1983

Malgrat guanyar les eleccions per nombre de vots (va haver-hi un empat en el nombre de regidors) el PSC-PSOE no va poder formar govern. Humbert Mallafré va ser investit segon alcalde de la democràcia gràcies a un acord entre CiU i Alianza Popular.

La realització de més importància duta a terme per l’equip de govern d’aquesta legislatura va ser la urbanització i condicionament del Barranc de les Basses. En aquest període també es va paralitzar el desviament de la carretera de Reus a Mont-roig, cosa que va ser molt criticada pels regidors de l’oposició.




logo_lomVols acabar de llegir l'article així com la resta del contingut de la revista? Fes-te subscriptor o compra la revista als punts de venda habituals.

Aquest web fa us de 'cookies' pròpies i de tercers per oferir-li una millor experiència i servei.