Riudoms acull les I Jornades del Fricandó

La Secció de Gastronomia va organitzar la primera edició de les Jornades del Fricandó de Riudoms, amb una master class a càrrec del xef Joseba Cruz i amb la primera edició del Concurs de Fricandó

Elena Domingo

Periodista

Participant al concurs de Fricandó de Riudoms
Participant al concurs de Fricandó de Riudoms

El cap de setmana del 21 i 22 de gener, coincidint amb la Festa Major de Sant Sebastià, la Secció de Gastronomia del CERAP va organitzar la primera edició de les Jornades del Fricandó de Riudoms, amb una master class a càrrec del xef Joseba Cruz i amb la primera edició del Concurs de Fricandó.

L'origen d'aquesta iniciativa es remunta al 2018, quan es va fundar la Secció de Gastronomia de l'entitat. En aquell moment ja es va posar sobre la taula la possibilitat de buscar quin era el plat predilecte dels riudomencs. El 2019 es va impulsar una enquesta per descobrir-ho, i el fricandó va sortir escollit com a favorit, per davant del bacallà de Quaresma. L'arribada de la Covid-19 va posposar la possibilitat de fer alguna celebració popular relacionada amb aquest plat fins enguany. Es dóna el cas, a més, que el 2021 el fricandó va ser escollit el Plat Favorit dels Catalans en un concurs organitzat per la revista Cuina, que demanava quin era el millor plat de festa de la gastronomia catalana.

Joseba Cruz, del restaurant Le Clandestin, va defensar el fricandó en el concurs que va organitzar Cuina, i va ser el convidat, també, a fer la classe magistral a Riudoms, a l'aula de cuina de les Escoles Velles. L'acte es va pot recuperar al canal de Youtube del CERAP.

L'endemà, dia 22 de gener, es va celebrar el I Concurs de Fricandó. Van formar part del jurat, entre altres, Judit Càlix, directora de Cuina, Joan Carrion, director de Vinassos.cat, Eudald Salvat, del Panell de tast oficial d'olis verges d'oliva de Catalunya, Pere Pallejà, de la Fira de la Tomaca del Priorat, Nicolau Fargas, de Gourmets Riudoms, o Salvador Gras, del Restaurant Mas Passamaner. També hi va haver Francisca Domingo, del desaparegut restaurant El Centro Riudomense. Hi van participar vuit propostes, i es van repartir un total de tres premis: el de millor sabor el va guanyar Bibiana Tell, el d'originalitat, Mercè Soto, i el de millor presentació, Ivan Fuentes.

Des de la Secció de Gastronomia asseguren que, si la situació ho permet, està previst fer una ampliació de les jornades a l'estiu, coincidint amb la Fira, i repetir-les els propers anys, per continuar reivindicant el fricandó. "És un plat molt versàtil, que es pot fer de moltes maneres, i és fàcil i econòmic", explica el Ramon Margalef. Un plat que ha estat protagonista de moltes celebracions, per exemple al Centro Riudomense, on se servia en bodes i esdeveniments. "Com deia la mateixa Francisca, tot i que s'oferien altres plats al menú, la gent sempre acabava demanant fricandó", assegura Margalef. I encara avui en dia està present en moltes cases. "No necessàriament és un plat fet amb productes locals, però potser en un futur podrem fer el mateix per determinar quin és el plat favorit dels riudomencs amb ingredients d'aquí", afegeix.

Aquest web fa us de 'cookies' pròpies i de tercers per oferir-li una millor experiència i servei.