Un italià visita Riudoms per conèixer els orígens i la família de la seva àvia

El guia turístic i actor Paolo Girelli es va reunir ahir amb familiars llunyans de la seva àvia Maria Ferraté Munté, nascuda a Riudoms l'any 1919, que va marxar a viure a Itàlia amb 19 anys

Lluís Bages

Periodista i Politòleg

El grup de familiars Ferraté i Munté que es va trobar ahir amb Paolo Girelli (FOTO: Cedida)
El grup de familiars Ferraté i Munté que es va trobar ahir amb Paolo Girelli (FOTO: Cedida)

“Aquesta és una història d’amor entre un net i la seva àvia”. Amb aquesta frase resumia el Paolo Girelli el motiu que l’havia portat a Riudoms.

La història d’aquest guia turístic i actor italià que ahir es va retrobar amb familiars llunyans de la seva àvia riudomenca fa dies que s’explica en diversos mitjans de la comarca.

Tot va començar fa uns mesos quan, en un retir a Montserrat, Girelli va conèixer a la directora de la biblioteca del Centre de Lectura, Carme Just. Ella li va començar a proporcionar informació dels seus avantpassats i el va convidar a oferir una conferència teatral al Centre de Lectura.

Aprofitant el seu pas per Reus, Girelli va escriure a diversos mitjans de comunicació per tal que l’ajudessin a contactar amb membres de la seva família riudomenca. A partir de la publicació d’una notícia en un diari reusenc, l’Ajuntament i diverses persones del poble es van posar a seguir el fil que va fer possible que ahir al matí a Riudoms el Paolo pogués retrobar les seves arrels riudomenques.

Girelli rep una fotografia de la seva àvia (FOTO: Lluís Bages)
Girelli rep una fotografia de la seva àvia (FOTO: Lluís Bages)

La història de Maria Ferraté Munté

Girelli és net de la Maria Ferraté Munté, que va néixer a Riudoms el 4 de maig del 1919. De jove, la Maria va conèixer a un italià antifeixista−de nom Paolo Girelli, com el seu net-, que havia marxat del seu país fugint de la Segona Guerra Mundial i que era gairebé vint anys més gran que ella. La parella es va casar i va tenir quatre fills.

Maria Ferraté Munté i Paolo Girelli van viure una temporada a la zona, de fet les seves dues primeres filles van néixer aquí, però finalment van decidir anar-se’n a viure a Itàlia quan va acabar la guerra i es va restablir la democràcia al país. Espanya estava sota la dictadura franquista i Girelli, que formava part del partit comunista, se sentia en perill.

Els van acompanyar també els pares de Maria: Isidre Ferraté i Antònia Munté. Es van instal·lar a Cisterna di Latina, un municipi d’uns 30.000 habitants a una hora de Roma. Allà es van dedicar al món de la construcció i la parella va tenir dos fills més, sent el petit, l’Umberto, el pare del nostre protagonista.

Maria Ferraté Munté va morir amb 93 anys el desembre de l’any 2012. Ella va demanar ser enterrada a Riudoms, però aquest desig no va ser possible per una sèrie de complicacions.

“La meva àvia va marxar sense oblidar la seva terra, mantenint-la sempre en el seu cor i la seva ànima, en els seus pensaments, en el seu estil de vida, en la seva cultura, en la seva força i en el seu coratge” explica Girelli.

Reunió de familiars Munté i Ferraté a la sala multiús (FOTO: Lluís Bages)
Reunió de familiars Munté i Ferraté a la sala multiús (FOTO: Lluís Bages)

Trobada amb els familiars llunyans

Gràcies a les indagacions de diverses persones del poble, ahir el Paolo es va poder reunir amb vintena de descendents dels cosins germans de l’àvia. La major part de la branca dels Munté continua vivint a Riudoms, mentre que els Ferraté es troben a Vila-seca.

També hi va assistir la neta d’una amiga íntima de Maria Ferraté Munté, amb qui va seguir en contacte fins a la seva mort, així com l'historiador riudomenc Pep Mas, que s'havia estat documentant sobre la família.

La trobada es va iniciar a la Plaça de l’Església, on es va dur a terme una fotografia a les escales. Després, el grup es va traslladar a la sala multiús del Casal Riudomenc. Allà, els presents van compartir records i anècdotes de la nissaga familiar i van fer un petit refrigeri.

Girelli es va mostrar impressionat per haver trobat “un amor i una acollida increïble”. El seu pare va morir jove i no havia tingut gaire relació amb ell. Per això, per al Paolo venir a Riudoms va suposar “fer les paus amb una part de mi, recordar d’on vinc per poder continuar endavant”.

Va expressar que es veia a si mateix com un missatger de la seva àvia: “vinc a rescatar la identitat i els orígens d’una persona que mai va oblidar el seu poble i m’emociona veure que tants anys després encara queda aquí la seva empremta”.

Paolo Girelli atenent els mitjans de comunicació a la Plaça (FOTO: Lluís Bages)
Paolo Girelli atenent els mitjans de comunicació a la Plaça (FOTO: Lluís Bages)

"El camí de l'humà imperfecte"

La conferència teatral de Paolo Girelli, titulada “El camí de l’humà imperfecte”, es farà aquest vespre, a les 19h, a la Sala Emili Argilaga del Centre de Lectura de Reus. Es tracta d'un espectacle-monòleg-recital poètic en què l'autor explica la seva experiència vital en "un camí cap al cor".

L'any passat, Girelli ja va realitzar la seva obra a Maó, Ciutadella, Alaior, Barcelona, Verona i Cisterna di Latina. Després de la reunió d’ahir, es planteja portar aquesta conferència teatral a Riudoms en un futur.

Aquest web fa us de 'cookies' pròpies i de tercers per oferir-li una millor experiència i servei.