L’Associació de Dones Bella Llar homenatja les carnisseres riudomenques en el Dia Internacional de la Dona Rural

L'entitat dedica l'acte a les dones carnisseres de Riudoms reconeixent la seva trajectòria professional i el paper essencial que han tingut en la vida quotidiana del poble

Lluís Bages

Periodista i Politòleg

Les carnisseres homenatjades (FOTO: Carles Vinyuales)
Les carnisseres homenatjades (FOTO: Carles Vinyuales)

L’Associació de Dones Bella Llar ha dedicat enguany el seu acte en motiu del Dia Internacional de la Dona Rural a homenatjar a les carnisseres de Riudoms, en reconeixement a la seva trajectòria professional i al paper essencial que han tingut en la vida quotidiana del poble.

Aquest diumenge 19 d’octubre, la sala multiús del Casal Riudomenc s’ha omplert per escoltar la taula rodona conduïda per Conxa Torres Sabaté, que ha comptat amb els testimonis de Roser Guinjoan Ferré, de la Cansaladeria i Xarcuteria Roser, i M. Carme Ollé Jansà, de Queviures Ollé Jansà, com a carnisseres en actiu; així com amb Pilar Sánchez Sentís, de Carns i Embotits Espina, ja jubilada, i amb M. Cinta Garcia Aguado, que al llarg de la seva vida ha treballat en diverses carnisseries de diferents municipis.

Les quatre protagonistes han explicat com va començar la seva vinculació amb l’ofici i han repassat unes trajectòries professionals marcades per l’esforç, la constància i la dedicació. Han coincidit a descriure la seva com una feina sacrificada i exigent, sovint “bruta”, que implica treballar quan la majoria celebra —especialment en festes com Nadal— i que sovint els ha fet passar menys temps amb la família.

També han compartit anècdotes i records dels seus negocis i de la relació estreta amb la clientela, un vincle que, segons han remarcat, fa que la botiga sigui molt més que un lloc on es compra i es ven: és un espai on es parla i es comparteix.

Les homenatjades han reflexionat també sobre els canvis que ha viscut el sector, com la incorporació de nous elaborats, la presència a les xarxes socials o l’adaptació als hàbits de consum actuals. Durant la conversa, han posat de manifest reptes com l’amenaça de les grans superfícies, la manca de relleu generacional i la pèrdua progressiva dels establiments tradicionals, factors que posen en perill un ofici que forma part de la identitat del poble.

Per això, han reivindicat la qualitat del producte i el tracte personalitzat del comerç local, i han fet una crida a valorar i mantenir viva la botiga de proximitat.

Un cop acabada la taula rodona s’ha fet entrega d’un obsequi a les carnisseres riudomenques vives: M. Rosa Jansà Gavaldà, Pili Juanpere Xanxo, Antonieta Massó Gispert, Montserrat Forcadell Corts, Yolanda Sánchez Estivill, Montserrat Sala Fabregat, Rosa M. Sarobé Llauradó, M. Teresa Ferré Munné, Genoveva Gispert Expósito, Misericòrdia Gispert Expósito, Elisa Boira Pinto, Pepi Gómez, M. Rosa Ferré Pi, M. Teresa Vidal Mas, Mercè Sancho Gallisà i Antonieta Vidella Anglés.

L’acte d’homenatge s’ha completat amb una petita exposició de fotografies i objectes relacionats amb el món de la carnisseria i la xarcuteria, que els assistents han pogut visitar al final de la jornada, quan ha tingut lloc un refrigeri.

Amb aquest homenatge, l’Associació de Dones Bella Llar continua reconeixent les dones que, des de la feina constant i sovint silenciosa, han contribuït a la vida econòmica i social de Riudoms, i que exemplifiquen millor que ningú l’esperit del Dia Internacional de la Dona Rural.

Ja fa quatre anys que l’entitat impulsa la celebració d’aquesta jornada a Riudoms, instaurada per les Nacions Unides l’any 1995, amb l’objectiu de visibilitzar la contribució de les dones a la millora econòmica, social i cultural de les àrees rurals. En edicions anteriors, l’Associació de Dones Bella Llar ha homenatjat les dones pageses, modistes i perruqueres.

 

Aquest web fa us de 'cookies' pròpies i de tercers per oferir-li una millor experiència i servei.