"Volem un Riudoms més social i integrador, on es tingui més en compte la gent jove i la gent gran"

Entrevista a Carmen Colado Muñoz, alcaldable pel PSC

Lluís Bages

Periodista i Politòleg

P1117120
P1117120

Carmen Colado és la candidata del PSC per aquestes eleccions. Molt vinculada al món sindical, aspira a que els socialistes tinguin una força decisiva en el proper mandat.

Qui és la Carmen Colado?

Soc una ciutadana de Riudoms des de fa uns anys. Aquí van néixer els meus fills, que son riudomencs. Professionalment treballo a la indústria química de Tarragona i estic molt vinculada a tot el tema sindical. Em considero una mare normal i una treballadora incansable.

Què és el que et va fer venir a viure a Riudoms?

La meva parella és de Tarragona i als dos ens va agradar molt el poble. Vivíem a Reus i volíem un lloc més tranquil pels nens, amb l’escola més a prop. Ens agrada molt la vida de poble. 

D’on ve la teva vinculació amb el PSC?

Fa molts anys que estic afiliada al Partit Socialista, els meus pares també ho estaven de fet. Ja quan vivia a Madrid militava, pertanyo a les bases del partit des de tota la vida.

Per què optes pel Partit Socialista?

És un partit que treballa molt el tema social: la integració, que hi hagi una societat més igualitària... crec que ningú dubta que quan està al govern es noten les millores socials. Fa 4 anys ja vaig ser la tercera a la candidatura del Jose Manuel Hernández, em vaig posar al seu equip de treball per millorar el poble. Ara és una continuació i seré jo la cap de llista. És molt normal per mi el fet d’estar involucrada a la política del dia a dia i en el sindicalisme. Crec que és molt important per canviar les coses estar en elles.

Què et fa decidir implicar-te en la política local?

Bàsicament que amb la meva parella vam decidir que els nostres fills nasquessin i es criessin aquí, a Riudoms. Ells son riudomencs de soca arrel i per mi és una manera d’involucrar-me en el que serà la seva vida quan siguin més joves: que les instal·lacions de l’escola i l’institut estiguin en bones condicions, que hi hagi oci local, que les festes llueixin, que es garanteixin oportunitats per a tothom... vull ser partícip de tot això per millorar-ho des de la visió socialista en benefici dels meus fills i de tota la població. 

Ets la única dona que es presenta en una llista com a número 1. Com ho valores?

Ja toca com a societat que les dones liderem candidatures. Les persones que ens dediquem a millorar la vida de la gent hem de ser un fidel reflex de la societat. I la societat és 50-50. Cal que les dones tinguem més llocs de visibilitat.

Quin balanç fas de la llista que presenteu?

A opcions polítiques com la nostra ens costa molt més fer llistes que a les habituals en el poble. Mantenim al Jose, que ens dona l’experiència d’aquests quatre anys a l’Ajuntament, i sumem noves persones de totes les edats. Tenim a l’Ainhoa i a l’Aaron que son molt joves i ens aporten una visió de com està la joventut al poble i quines necessitats tenen, sobretot pel que fa a l’habitatge, l’oci i el transport. 

Hi ha molts noms que sembla que son de fora de Riudoms, per què es dona aquesta circumstància?

Aquesta circumstància es dona en gairebé totes les poblacions petites perquè costa molt aconseguir completar les candidatures. En el cas de Riudoms calen molts noms per formar una llista i a les opcions polítiques que no som ni Junts ni Esquerra ens costa molt que la gent s’involucri en el nostre projecte. Esperem que d’aquí a quatre anys no ens segueixi passant, volem treballar amb moltes ganes perquè més gent vulgui formar part del nostre projecte.

A les opcions polítiques que no som ni Junts ni Esquerra ens costa molt que la gent s’involucri en el nostre projecte

Una de les crítiques que ha rebut el PSC en el darrer mandat és que el regidor ha sigut poc participatiu fent oposició en la dinàmica del Plenari, això canviarà amb tu?

En l’entrevista que li vau fer al Jose ja us va explicar que ha tingut problemes personals que li han impedit poder dedicar-se al 100% a les seves tasques com a regidor. Moltes de les propostes que portem en el programa son continuistes, idees que durant aquests quatre anys el Jose no ha pogut portar a moció. Esperem ser molt més visibles i disposar de més veu en aquest mandat.

Amb quin objectiu es presenta el PSC en aquestes eleccions?

Per guanyar-les. Si et presentes a unes eleccions és per guanyar-les. Sent realistes, som conscients que és difícil i esperem mantenir el regidor que tenim i, tant de bo, incrementar-ne un més. Volem canviar coses.

Quina seria la primera decisió que prendries si arribes a ser alcaldessa o a poder formar part del govern?

Per nosaltres una de les propostes més importants és sol·licitar que s’augmentin les places de la llar d’infants municipal, ja que hem vist un dèficit en aquest sentit. Hi ha famílies que no aconsegueixen plaça i cal posar-hi remei.

Una altra de les nostres propostes estrella és utilitzar les instal·lacions del menjador de l’escola per fer menús socials per a gent gran i gent amb necessitats a un preu molt reduït. Que ho vinguin a recollir o, en alguns casos, valorar que se’ls hi porti a casa.

Per nosaltres, una de les propostes més importants és sol·licitar que s'augmentin les places de la Llar d'Infants municipal

Un dels temes que més preocupa als riudomencs és l’accés a l’habitatge, quines propostes teniu en aquest sentit?

Proposem crear pisos tutelats per a dones maltractades i, sobretot, facilitar les vies perquè es generi lloguer social per a persones joves. 

Què considereu que cal fer en matèria d’urbanisme?

En urbanisme hem detectat que les entrades del poble son perilloses en alguns casos, com per exemple quan es va a les Borges del Camp o a Vinyols. Cal millorar-ho. També volem continuar amb l’obra que s’ha fet al carrer Sant Pau i canviar els carrers perquè siguin d’un sol sentit i així ampliar voreres.

I en dinamització econòmica?

Per fomentar tot el comerç local i l’oci proposem transformar en zones peatonalsla Plaça de l’Església, la Plaça Petita i altres carrers comercials del poble els caps de setmana. Això facilitaria que els comerços tinguin més espai al carrer i fer que sigui més amable sortir a comprar. 

A banda d’això, també creiem que cal potenciar la Fira de l’Avellana o bé crear una fira específica del comerç local de Riudoms, vinculada als nostres productes i a la figura de Gaudí.

Cal potenciar la Fira de l'Avellana o bé crear una fira específica del comerç local de Riudoms vinculada als nostres productes i a la figura de Gaudí

Pel que fa a la pagesia, quines propostes teniu?

En el nostre programa electoral no tenim cap proposta concreta en relació a la pagesia. Sí que volem vetllar perquè les rieres i els camins estiguin nets i ben senyalitzats. I òbviament, fomentar els productes locals com l’oli, l’avellana, l’horta riudomenca...

Què podrem trobar en el vostre programa electoral en sostenibilitat i medi ambient?

Volem fer un estudi per comprovar fins a quin punt la deixalleria està realitzant correctament la separació de residus. I, en el cas que no sigui així, millorar-ho. També potenciar les rutes verdes i blaves que ja existeixen i fer que la gent les utilitzi més.

Veus possible un canvi de govern després d’aquestes eleccions?

Crec que serà complicat que no governi Junts, però sí que penso que el PSC podem ser decisius en donar suport a una part o una altra o trobar uns acords intermitjos en aquest mandat. 

Si sou decisius per formar govern, amb qui preferiríeu pactar, amb Junts o amb Esquerra?

N’hauríem de parlar, compartir projectes i veure on ens acostem més.

Al ser un partit socialdemòcrata sembla que us hauríeu de sentir més còmodes amb Esquerra, no?

La municipalitat és molt diferent. La ideologia està molt bé, però quan tu governes el municipi has d’estar pel poble i entendre les circumstàncies d’aquest poble.

Quin Riudoms creus que hi haurà al 2027 si governes?

Si nosaltres formem part del govern esperem un Riudoms més social i integrador, tenint més en compte la gent jove i la gent gran.

Aquest web fa us de 'cookies' pròpies i de tercers per oferir-li una millor experiència i servei.