"Nosaltres som aquí per millorar Riudoms, per fer-lo avançar i per transformar-lo. I això sobretot es fa des del govern"

Entrevista a Ricard Gili Ferré, alcaldable per Esquerra

Lluís Bages

Periodista i Politòleg

Ricard Gili en la fotografia per L'Om
Ricard Gili en la fotografia per L'Om

Ricard Gili Ferré es presenta per segona vegada com a candidat d’Esquerra. Encapçala un equip que considera preparat per assumir “totes les responsabilitats que la gent vulgui”.

Qui és el Ricard Gili?

El Ricard és una persona amb moltes facetes. A mi m’agrada dir que soc el xiquet de cal Xambó i cal Cabreret. Com la resta de candidats, soc a l’Ajuntament pel vincle que tinc amb el poble i perquè me l’estimo.

Soc tot el bagatge de vinculació amb entitats, des de l’Esplai, al CERAP, a la revista l’Om, els arbres de Sant Antoni... soc els anys a Barcelona i l’experiència que això permet.

I hi ha el Ricard personal, fill de qui és, parella de qui és. I aquesta és la part que la gent menys coneix però en el fons és el més important.

Com valores l’equip que presenteu des d'Esquerra per aquestes eleccions municipals?

És un equip amb el qual es pot confiar. Ho hem demostrat treballant fort, amb mà estesa, en positiu i escoltant molt als riudomencs. Un equip potent, preparat professionalment, acostumats a treballar sota pressió i a l’administració pública. Un equip que coneix molt bé Riudoms, per la tasca que hem fet aquests quatre anys a l’Ajuntament i perquè molts venim d’entitats, que és un gran motor del poble. Un equip amb lideratge fort i compartit. Tenim quatre dones superpotents amb càrrecs de responsabilitat, persones que lideren entitats...

Tenim molta energia, moltes ganes i assumirem totes les responsabilitats que la gent vulgui que assumim.

Creieu que és prou plural? No hi veiem, per exemple, cap persona d’origen romanès o marroquí, les dues comunitats nouvingudes més nombroses, mentre que en altres llistes sí que n’hi ha alguna.

És un equip plural i divers. És una evidència que no hi ha persones d’aquestes comunitats. Nosaltres hem tingut converses amb persones per sondejar la possibilitat que s’incorporin a la llista. No tant perquè siguin part d’una comunitat sinó pel que han fet pel poble i pel coneixement que tenen. A vegades això tira endavant i d’altres vegades no passa.

En tot cas penso que és important que no posem a les persones simplement per dir que les hem posat, per fer un check a un col·lectiu concret, ni tampoc per dir que representen a unes comunitats determinades.

Què és el primer que faries si arribes a ser alcalde?

L’endemà de ser alcalde sortiria a fer un tomb pel poble i a saludar a tots els comerços i negocis per generar proximitat: perquè sàpiguen que hi som i que tenim voluntat d’escoltar i estar al costat de la gent.

Quina seria la primera mesura que prendries?

En l’àmbit del que és la via pública crec que hauríem de fer un pla de posar Riudoms al dia en voreres, neteja i camins. Això s’hauria d’activar ràpid.

Comencem a repassar el vostre programa electoral, quines propostes teniu des d’Esquerra en matèria d'habitatge?

L’habitatge és probablement el principal problema que tenim a Riudoms. No ens ha de fer por dir-ho encara que sigui molt difícil de resoldre. Primer hem de fer un bon diagnòstic, cal fer un Pla Local d’Habitatge per saber on som, quants habitatges buits tenim i per tenir clar què podem fer i fins a on podem arribar.

I molt important: impulsar construcció d’habitatge públic, no és fàcil però tampoc és impossible. Hi ha eines a través de la Generalitat, com cedir a l’Incasòl solars propietat de l’Ajuntament. També promoure una borsa de lloguer social, convencent a alguns propietaris amb certs incentius, com una rebaixa de l’IBI, per facilitar que posin el seu pis a lloguer.

Una cosa que tard o d’hora acabarem veient és que hi hagi algun model d’habitatge diferent a l’habitual de compra o de lloguer, un tema d’habitatge cooperatiu per exemple. Això no depèn estrictament de l’Ajuntament però cal que des del consistori s’acompanyin i s’impulsin aquest tipus d’iniciatives.

Hem de ser atrevits en aquest àmbit i hi hem de posar moltes energies.

L’habitatge és probablement el principal problema que tenim a Riudoms. Hem de ser atrevits i hi hem de posar moltes energies

I pel que fa a la planificació urbanística?

Cal posar esforços en redactar el POUM perquè per exemple ens ha de permetre canviar alguns criteris al nucli antic sobre alçades, sobre metres quadrats de pisos... en el POUM hem de fer totes aquestes gestions per preparar coses que puguin ser possibles en el futur.

Pel que fa a la reforma de carrers hi ha dues prioritats: Sant Antoni i l’avinguda Pau Casals. Tots dos carrers han de caminar cap a voreres amples i vianants. I això evidentment implicarà alguns canvis culturals i hem d’acompanyar a la gent perquè s’hi acostumi. Per exemple la variant de Riudoms s’haurà d’utilitzar més.

Cal treballar els accessos a Riudoms. Hem insistit molt amb obrir Germans Nebot i cal fer les modificacions que siguin necessàries per fer-ho, la rotonda de Montbrió i, si convingués, plantejar un accés alternatiu pel Molí d’en Marc.

El pla de Mobilitat ho dibuixa molt bé i cal seguir tirant endavant totes les accions que es proposen.

Quines accions cal fer en medi ambient i sostenibilitat?

Ens hem de trencar el cap en posar més zones verdes i més ombra a Riudoms, amb arbres o altres elements. També hem de fer un salt en recollida selectiva, cal avançar cap al sistema del porta a porta. Això no vol dir que es faci demà ni que es faci a tot el poble, però cal començar-ho a implementar com ja han fet una desena de municipis de la comarca.

Cal continuar posant plaques fotovoltaiques en més equipaments municipals, i així poder plantejar crear una comunitat energètica local amb totes les plaques que hi pugui haver.

Hem d’instal·lar punts de recàrrega de vehicle elèctric en l’espai públic i després una mesura impositiva que cal fer que és implantar bonificacions per promoure la transició energètica i reduir un 50% l’IBI per la instal·lació de punts de recàrrega de vehicles elèctrics tant en habitatges privats com en empreses.

Què hi podrem trobar en el vostre programa electoral en dinamització econòmica?

Com a propostes de valor creiem que és important posar en marxa un parell de projectes que vinculen la dinamització econòmica amb la cultura i l’educació. Un és el ‘Riudoms Viu’ per omplir d’art i de cultura durant un cap de setmana botigues de Riudoms, així com locals que estan tancats. També el ‘Riudoms és comerç’ perquè infants i adolescents coneguin els comerços de proximitat amb visites, jocs de descoberta o unitats didàctiques en col·laboració amb les escoles i entitats locals d’educació en el lleure.

Una altra mesura que plantejarem és crear una zona d’aparcament gratuït i rotatiu a la zona comercial de darrere de l’església per fer més fàcil que la gent vagi a comprar al poble.

En el marc del POUM també hem de mirar què fem amb el polígon El Prat, si hi ha opció a fer-hi una extensió, i què fem amb el Roquís i el Mas de Don Felip. No és una qüestió senzilla però s’ha de posar sobre la taula.

Creiem que és important posar en marxa un parell de projectes que vinculen la dinamització econòmica amb la cultura i l’educació

Precisament un dels sectors econòmics més sensibles del poble és el de l’agricultura, què proposeu per a la pagesia riudomenca?

Per començar un tema que no fa referència estrictament a la pagesia és garantir un bon estat dels camins i una cosa que no se'n parla tant que és que estiguin ben senyalitzats.

Tornarem a posar sobre la taula i esperem que ens en sortim una rebaixa de l’IBI rústic als pagesos professionals. Ja sabem que no els hi salvarem la vida, però cal impulsar-ho.

També en el marc del POUM, mirar si s’han de fer canvis per permetre que aquelles famílies i pagesos professionals puguin fer segons què en el terme municipal. Coses que estan a les mans de l’Ajuntament.

En gestió de l'aigua hem d’apretar molt perquè es facin les infraestructures necessàries per dotar d’aigua als pagesos. Des de què passa quan el Pantà de Riudecanyes està quasi sec o què passa amb la depuradora de Reus.

Hi ha un projecte perquè l'aigua de la depuradora de Reus es pugui reaprofitar com a aigua regenerada per regar. Cal apretar perquè això es prioritzi i es faci.

Quines sensacions teniu respecte als resultats del 28 de maig?

Crec que hem fet molta feina i que la gent ho reconeix independentment de si ens vota o no. Les sensacions són bones i no ens posem límits, aquests ens els posarà la gent.

Què seria per Esquerra un bon resultat? Mantenir-vos, augmentar el número de regidors, entrar al govern?

Nosaltres som aquí per millorar Riudoms, per fer-lo avançar i transformar-lo. I això sobretot es fa des del govern. Nosaltres des d'Esquerra volem governar i el millor lloc on governar és liderant l’Ajuntament. Aquest és el nostre objectiu.

Aparentment Esquerra es troba ara en moment molt bo, comparat amb altres períodes anteriors en els quals se us havia vist molt menys actius. Teniu la sensació que és un ara o mai?

No tinc la sensació personal d’ara o mai. L’important és que a Riudoms, sigui del color que sigui, hi hagi gent preparada que s’ho cregui, que s’ho estimi i que s’ho treballi. Si és ara perquè la gent vol que sigui ara, doncs ara, i sinó ja es veurà.

Si després de les eleccions cal pactar, per poder formar govern amb qui esteu disposats a fer-ho?

No és tant amb qui, sinó per fer què i com garantim que això es faci. Cal fer coses on no s’ha posat el focus, com habitatge, transport o transparència. I això s’ha de garantir amb lideratge i a Esquerra en tenim.

Nosaltres estem disposats a col·laborar i a sumar amb qui compartim valors i amb qui demostri ganes i capacitat de treballar. Per tant, podem compartir coses amb Junts i el PSC. En canvi el PP ens queda molt lluny.

Podem compartir coses amb Junts i el PSC, en canvi el PP ens queda molt lluny

Entre Junts i el PSC, a qui preferiu?

Hem de veure la gent què vol. El més important és que la gent parli el dia 28, que veiem on som i que tots demostrem capacitat de voler col·laborar.

Estaríeu disposats a compartir l’alcaldia amb Junts, en el cas que els resultats dibuixin un empat tècnic?

Nosaltres ja ens vam presentar a les darreres eleccions parlant de sumar. Hem estat quatre anys amb la mà estesa i Junts en general ha anat a la seva i no n’ha volgut saber res d’Esquerra. Junts si pot s’ho fa sol. Nosaltres seguirem com fins ara, però i ells?

L’espai que representa Junts històricament ha anat sempre a buscar el que és més fàcil per ells, si no és amb majoria absoluta anant a buscar el soci fàcil i barat, com ho era el PP. I això no vol dir que sigui el millor per Riudoms.

Nosaltres tenim la capacitat de lideratge per tirar endavant Riudoms amb qui calgui i amb les solucions que calguin.

Quin Riudoms hi haurà al 2027 si governeu?

Tenim el lideratge, les capacitats i les ganes per tenir un Riudoms més atrevit que afronti amb valentia i amb determinació reptes que hi ha damunt de la taula com l’habitatge o el transport.

Un Riudoms més obert i més divers, més ordenat amb molts camps, un Riudoms on sigui més fàcil anar a comprar al comerç local.

Riudoms és el millor poble del món i no ens hem de conformar, hem de treballar per un Riudoms del qual en puguem estar més orgullosos.

Aquest web fa us de 'cookies' pròpies i de tercers per oferir-li una millor experiència i servei.