Els nomenaments marquen el primer Ple extraordinari de la legislatura

Aquest dimarts 7 de juliol es va celebrar el primer Ple extraordinari de la desena legislatura de l’Ajuntament de Riudoms. El Ple va servir per aprovar el cartipàs municipal, amb els nomenaments de la Junta de Govern Local, les Comissions Informatives, el Patronat Municipal de la Fira de l’Avellana, la Fundació Gaudí o les entitats públiques empresarials Riudoms Gestió i Riudoms Serveis. La organització municipal es pot consultar completa en el següent enllaç.

Lluís Bages

Periodista i Politòleg

Imatge del primer Ple extraordinari de la legislatura (FOTO: Cedida)
Imatge del primer Ple extraordinari de la legislatura (FOTO: Cedida)
També es va donar compte de les resolucions d’alcaldia per la delegacions de les àrees de treball als regidors i del nomenament dels tinents d’alcalde. La distribució de les regidories en l’equip de govern ja es va fer pública en el moment de la resolució, mentre que pel que fa a les tinències, Xavier Gallego serà el primer tinent d’alcalde, Carles Garcia el segon, Maria Cros la tercera i Jordi Domingo el quart.

Imatge del primer Ple extraordinari de la legislatura (FOTO: Cedida)
Imatge del primer Ple extraordinari de la legislatura (FOTO: Cedida)


L’oposició va criticar el fet d’assabentar-se de les resolucions per la premsa i no per comunicació directa. El regidor de la CUP Pere Campíñez, a més, va afegir que “les regidories haurien de ser més transversals i menys atomitzades” lamentant que “el cartipàs hauria d’haver respost a criteris d’àrees estratègiques i unir competències ara dividides com informació i transparència o promoció econòmica i turística”. Per l’alcalde Josep Maria Cruset (CiU), “la distribució es fa segons el sentit de cada àrea, n’hi ha moltes que tenen dinàmiques diferents, a més que tinguin un nom concret no vol dir que no siguin transversals, sinó que volen elevar a la categoria de regidoria per posar en valor un concepte com en el cas del nucli antic”.

En el plenari extraordinari també es van fixar el règim de dedicació i les retribucions dels càrrecs electes. Els regidors Josep Maria Cruset, Xavier Gallego, Maria Cros i Jordi Domingo, de l’equip de govern de CiU, i els regidors de l’oposició Pere Campíñez (CUP), Roser Torres (CUP), Jordi Ortiz (ERC-Avancem) i Marcel·lí Garriga (ERC-Avancem), cobraran per assistències, mentre que els cinc regidors restants (Verònica Torres, Carles Garcia, Montse Corts, Sergi Pedret i Mireia Massó) cobraran per la dedicació a temps parcial una retribució de 950 euros bruts en 14 mensualitats l’any.

El regidor d’ERC-Avancem Jordi Ortiz va demanar quin criteri s’havia seguit per decidir quant es cobra, i va fer notar que “molts pobles han rebaixat les retribucions econòmiques entre un 15 i un 20%, aquí en canvi les mantenim igual”. L’alcalde Cruset va assenyalar que “el criteri és el que fixen les entitats municipals, que estableixen uns barems recomanats segons població i pressupost, hem de ser conscients de les responsabilitats que adopten els membres del govern, no es pot menystenir”, afegint que “el govern de l’anterior mandat ja va fer una reducció important de les retribucions econòmiques, i ara a la pràctica hi ha un major nombre d’hores de dedicació”.

Façana de l'Ajuntament de Riudoms
Façana de l'Ajuntament de Riudoms


Per la seva banda, Pere Campíñez de la CUP va afirmar que considerava els sous “desproporcionats” i va demanar que en la pàgina web de l’Ajuntament s’especifiqués de manera detallada el sou, per mesos o per any. Cruset va respondre dient que la petició del regidor de la CUP era perquè “queda molt més vistós dir que algú cobra 13.300 euros l’any que no pas 950 euros bruts al mes. Al final el que s’ha de posar en valor són les responsabilitats, dedicacions i obligacions, aquí ningú ha vingut a guanyar-se la vida”.

Un altre dels punts més criticats va ser les delegacions de competències de l’alcaldia i del Ple a favor de la Junta de Govern Local, cosa que des de l’oposició es va interpretar com “un pas enrere en contra de la pluralitat i la participació” i una voluntat de “buidar de contingut al Ple”. Per Cruset, aquestes delegacions no limiten la participació ni la transparència ja que “les actes i convocatòries de la junta de govern són públiques”.

Finalment, en aquest Ple es va establir quan es produirien les sessions ordinàries del plenari: el primer dijous dels mesos imparells a les set de la tarda. En un inici, la proposta de CiU presentava que l’hora del Ple fos a dos quarts de set per facilitar la conciliació familiar, però a petició del grup municipal d’ERC-Avancem l’hora d’inici es va mantenir a les set per tal de “fomentar la participació de la gent”, en paraules del regidor republicà Jordi Ortiz.

 

Podeu veure el Ple complet en el següent vídeo de l'Ajuntament de Riudoms:

Aquest web fa us de 'cookies' pròpies i de tercers per oferir-li una millor experiència i servei.