L'Om 525: "L’atenció sanitària, abans i després de l’aparició del CAP"

Marta Dalmau Artal

Accés a l'antic CAP
Accés a l'antic CAP
Accés a l'antic CAP
Accés a l'antic CAP


L’atenció mèdica no sempre s’ha conegut com és actualment, sinó que ha passat per moltes etapes diferents al llarg del temps. Un gir molt transcendental en la pràctica mèdica va ser la inauguració de l’Àrea Bàsica de Salut de Riudoms. El dia 15 de gener de l’any 1995 es va posar en funcionament el Centre d’Assistència Primària de Riudoms. No només va ser pensada per oferir servei a la nostra vila, sinó que també abastava l’Argentera, Botarell, Duesaigües, Montbrió del Camp, Riudecanyes i Vinyols i els Arcs. En aquell moment, les instal·lacions comptaven amb una superfície de 670 m2.

En una intervenció de l’alcalde Josep Maria Cruset, explicà que “fou un salt tan espectacular respecte el que hi havia fins llavors, que a alguns els semblava innecessari i massa allunyat del centre. Aquell equipament, lluny de ser massa gran, ràpidament donà nous i millors serveis”.

L’any 2006, els professionals del CAP van començar a veure que el centre es quedava sense possibilitat d’oferir un servei de qualitat als pacients, així que primer es va comunicar la situació amb l’ajuntament. L’any 2007 van començar els tràmits amb el Departament de Salut. Després de signar un conveni de col·laboració entre el Departament de Salut i SAGESSA-SALUT, l’any 2010 es va obtenir la llicència per construir l’ampliació del nou CAP i van començar les obres.

El dia 23 de novembre de l’any 2013 es va inaugurar l’ampliació del CAP. Després de quasi 20 anys de servei, en el moment de l’ampliació, l’ABS de Riudoms havia d’oferir assistència a més de 13.500 habitants. Es va passar a tenir unes instal·lacions de 2.300 m2, tres vegades superiors a les que hi havia anteriorment.

Amb l’aparició del CAP, els metges van passar d’entendre la pràctica d’una manera individual a una concepció més col·lectiva. Al poble hi havia un metge d’APD (Atenció Pública Domiciliària) i un metge lliure, però eren professionals totalment independents. Les dues places les ocupaven professionals actuals del CAP: la plaça de metge d’APD l’ocupava el Dr. Rafael Carrascosa, mentre que la plaça de metge lliure l’ocupava el Dr. Sergi Salvadó. La consulta de metge d’APD es trobava a la Casa del metge, situada on ara es troba la farmàcia, i la compartia amb un practicant/a d’APD i una llevadora  d’APD. El metge lliure oferia servei a la consulta que encara manté actualment, situada a la plaça de l’Om.

Cada metge tenia una quota (cupo) de pacients, i aquest tipus de distribució encara es manté actualment. Normalment, a la vila de Riudoms, les cartilles agràries (és a dir, dels pagesos) les portava el metge lliure. El metge d’APD, en canvi, s’encarregava més dels pacients assalariats.

Els metges de poble ho havien de fer quasi tot”, ens explica el Dr. Salvadó. Actualment, la Medicina de Família es considera una especialitat mèdica, però antigament els especialistes eren aquells que s’ocupaven d’àrees com la neurologia, cardiologia, etcètera. Les visites d’aquests professionals eren molt més costoses econòmicament, i els habitants acostumaven a demanar com a favor les visites als metges de capçalera.

 




logo_lomVols acabar de llegir l'article així com la resta del contingut de la revista? Fes-te subscriptor o compra la revista als punts de venda habituals.

Arxivat a:

Aquest web fa us de 'cookies' pròpies i de tercers per oferir-li una millor experiència i servei.