L'Om 515: "Tocats pel bolet"

Jesús Torres

Vitivinicultor

Collita de camagrocs i rovellons d'aquesta temporada. (FOTO: Jesús Torres)
Collita de camagrocs i rovellons d'aquesta temporada. (FOTO: Jesús Torres)
A terme mig entre la tradició i l'afició, l'ofici i el passatemps, des de sempre hi ha hagut persones que quan comença la temporada, recorren les muntanyes de les nostres comarques, i més enllà, per trobar els preuats bolets. En aquest reportatge, es parlarà sobre aquesta pràctica i es faran algunes preguntes a alguns aficionats riudomencs.

Collita de camagrocs i rovellons d'aquesta temporada. (FOTO: Jesús Torres)
Collita de camagrocs i rovellons d'aquesta temporada. (FOTO: Jesús Torres)


La recol·lecció i consum de bolets són un costum tan antic com la nostra cultura. N’és un exemple la llegenda d’un bolet molt apreciat que es pot trobar, amb una mica de sort, a les muntanyes del Baix Camp: l’ou de reig. Aquest bolet, que amb llatí es coneix com amanita caesaria “l’amanita dels cèsars” era molt apreciat per l’emperador romà Claudi (S.I dC). Segons explica la llegenda, la seva afició a aquest bolet va fer prohibir el seu consum entre la població sota pena de mort. Però, aquesta predilecció va escriure’n també el seu fat, ja que sembla que va ser assassinat per la seva esposa Agripina per enverinament al menjar una barreja d’ous de reig ifarineres bordes.

Aquesta llegenda serveix per constatar la importància gastronòmica dels bolets des de l’època dels romans així com la seva perillositat. La quantitat de llegendes i històries que s’han generat a partir d’aquest tipus de fongs ens pot fer arribar a copsar com s’han utilitzat per diferents finalitats els bolets verinosos, al·lucinògens o comestibles.

L’auge de l’afició

A Riudoms, amb la proximitat de les muntanyes de Prades o altres zones de proliferació de bolets, sempre ha existit certa afició a la recol·lecció de bolets. Tot i això, en els darrers anys, aquesta afició s’ha anat popularitzant i ampliant-se, fins a nivells de fer perillar la sostenibilitat dels boscos. Els estudis sobre el tema apunten a diversos factors per explicar aquest increment de caçadors de bolets.

El fet de ser una de les poques activitats gastrolúdiques encara gratuïta, la millora dels accessos als boscs amb l’adequació de carreteres i camins i la també millora dels mitjans de transport, ha fet que l’accés al bosc per buscar bolets s’hagi disparat. Tampoc podem obviar l’èxit del programa Caçadors de Bolets de Televisió de Catalunya, que des del 2004 ha acumulat alts índex d’audiència i que ha acostat aquesta tradició a tots els espectadors de TV3.




logo_lom Vols acabar de llegir l'article així com la resta del contingut de la revista? Fes-te subscriptor o compra la revista als punts de venda habituals.

Arxivat a:

Aquest web fa us de 'cookies' pròpies i de tercers per oferir-li una millor experiència i servei.