L'Om 512: "Handmade: ressorgeix l'artesania"

Elena Domingo

Periodista

Màquina de cosir de la Bibiana Tell (FOTO: Elena Domingo)
Màquina de cosir de la Bibiana Tell (FOTO: Elena Domingo)
En els últims anys, paraules com handmade (fet a mà), DIY - do it yourself (fes-t'ho tu mateix) o craft (confeccionar artesanalment), s'han anat fent un petit espai en el llenguatge quotidià. Aquests anglicismes han arribat per reinventar allò que es coneixia com a artesania, manualitats  o costura, i al seu voltant han anat sorgint iniciatives que barregen l'originalitat amb els valors, el treball manual i el disseny.

Màquina de cosir de la Bibiana Tell (FOTO: Elena Domingo)
Màquina de cosir de la Bibiana Tell (FOTO: Elena Domingo)


El handmade ha arribat amb força en molts sectors, des del món de les joguines a la decoració, la roba, la joieria, o, fins i tot, la cuina, entre molts altres. Decorar la casa un mateix, vestir roba confeccionada prop de casa o comprar les joies a un artesà proper era una conducta majoritària fa dècades, però la globalització i la bonança econòmica van fer canviar molts patrons de consum. Actualment, amb una crisi econòmica pel mig i una presència molt important del "made in China", les iniciatives handmade són només un dels molts moviments que qüestionen les conductes de consum.

Com en molts pobles i ciutats, a Riudoms han sorgit diferents iniciatives handmade que s'han fet un lloc a nivell local, comarcal, nacional o, fins i tot, internacional, moltes d'elles centrades en la roba i els complements. Però qui s'amaga darrere d'aquests projectes?

Handmade "quilòmetre zero"

En un mas al terme de Riudoms, al camí de Blancafort, hi viu i té el seu taller la Núria Hernández. Darrere d'aquest nom es troba la impulsora de Numon, una de les marques de referència a Catalunya en l'entorn handmade. La Núria, barcelonina i dissenyadora de moda, va decidir impulsar Bosses amb història, bosses amb teles reciclades. "Estudiant ja vaig veure que m'agradava molt la idea de reciclar. Vivia molt a prop dels Encants Vells i m'encantava anar-hi, i m'agradava molt la roba de segona mà que no portés molta gent. Per això vaig decidir fer el projecte final relacionat amb el reciclar", explica.

Com que no li agradava patronar i volia fer alguna cosa funcional, que es pogués portar cada dia, va descartar la roba i va apostar per les bosses. Després va conèixer el Ramon, la seva parella, dissenyador industrial, que feia carteres de còmic. Fa cinc anys, junts van crear Numon (Núria Ramon). Quan es van traslladar a viure a Riudoms, fa tres anys, el projecte va passar a ocupar tot el temps de feina de la Núria. Ara elabora i cus manualment al seu mas bosses, motxilles i carteres amb història que ven per tot el món.




logo_lom Vols acabar de llegir l'article així com la resta del contingut de la revista? Fes-te subscriptor o compra la revista als punts de venda habituals.

Aquest web fa us de 'cookies' pròpies i de tercers per oferir-li una millor experiència i servei.