Riudoms acull la Trobada Gegantera

El fort vent va obligar a modificar el programa que s'havia previst durant la trobada, a suspendre la cercavila per diferents carrers del poble i a concentrar totes les colles a la plaça de l'Església.

Elena Domingo

Periodista

Gegants concentrats a la plaça de l'Església
Gegants concentrats a la plaça de l'Església

Aquest dissabte 15 d'abril es va celebrar a Riudoms la Trobada de Gegants, organitzada per la Colla Gegantera de Riudoms i la regidoria de Cultura de l'Ajuntament. La trobada era un dels punts forts i la cloenda de la celebració de l'aniversari de l'entitat, que el 2022 va complir els 40 anys.

En total hi van assistir 34 colles d'arreu dels Països Catalans. Les més llunyanes van venir de llocs com la Barceloneta, Castelldefels, El Pont de Vilomara i Rocafort, Cervelló o Ulldecona. Entre totes, van concentrar al poble més de setanta gegants, una trentena de capgrossos petits i el Cavall dels Nebot. El principal problema del dia van ser les condicions meteorològiques: concretament, el fort vent que va bufar durant tot el dissabte i que va arribar a ratxes de 115km/h en alguns punts del terme de Riudoms. La situació va obligar a canviar el programa que s'havia previst. "Hi havia dues opcions, suspendre la trobada o intentar salvar-la d'alguna manera", explica l'Òscar Ortiz, de la Colla Gegantera. Finalment, es va optar per concentrar totes les colles directament a la plaça de l'Església en lloc del parc de la Palmera. I d'allà ja no es van moure: van fer les ballades individuals a l'espai que hi ha entre les dues places - la gran i la petita -, en lloc de fer-ho en cercavila per diferents carrers del poble com s'havia anunciat en un primer moment, i a les vuit del vespre es va fer una ballada conjunta a la plaça.

La majoria de colles geganteres van decidir assistir-hi igualment, tot i el fort vent. Només dues, de les 34, van anunciar que finalment no venien. "No és fàcil fer ballar un gegant quan fa vent, pel pes i l'alçada", explica Ortiz. Les ràfegues van fer que en certs moments no poguessin ballar com volien, i que haguessin de controlar el gegant perquè no caigués. Des de l'organització volen agrair la feina de totes les agrupacions: "Moltes gràcies a totes les colles que van tenir el valor de venir tot i saber què s'hi jugaven".

Tot i els canvis de programa i les condicions meteorològiques, l'organització valora molt positivament la trobada. "Estem molt contents de l'assistència de gent que va venir", expliquen. En acabar totes les colles es van aplegar al Pavelló d'Esports per fer un sopar conjunt, el més gran que s'ha fet mai en aquest equipament municipal: amb 1.068 persones.

El cartell de la trobada estava format per quatre dibuixos infantils que van ser escollits pocs dies abans, el diumenge 26 de març, en el concurs de dibuix infantil organitzat per la Colla Gegantera que es va fer durant la presentació de la nova gegantona Sebastiana.

Aquest web fa us de 'cookies' pròpies i de tercers per oferir-li una millor experiència i servei.