Julià Bretos identifica en una novel·la la persona anònima que va costejar la façana del naixement de la Sagrada Família

Per primera vegada es posa cara a la dama misteriosa, Isabel Bolet Vidiella (Vilanova i la Geltrú, 1826-Barcelona, 1888)

Joan Torres Domènech

L'autor, Julià Bretos, amb el llibre
L'autor, Julià Bretos, amb el llibre

El gaudinista Julià Bretos (Barcelona, 1965) ha mantingut llaços amb Riudoms des que el 2018 va venir a presentar la seva primera novel·la, Diari de Gaudí. El secret de l’anagrama. Des d’aleshores, no ha parat d’editar i divulgar en tota mena de mitjans dades sobre l’arquitecte riudomenc. Per exemple té a Facebook la pàgina SAFAdictes, on va penjant fotos actualitzades de les obres de la basílica de la Sagrada Família. Fins al punt que s’ha convertit en un dels investigadors actuals de més relleu que ha donat a conèixer més informacions inèdites, a vegades polèmiques però documentades, sobre la construcció i els diversos canvis de propietaris de la Sagrada Família. Per exemple, al seu llibre Sapos y culebras (2021), de l’editorial Círculo Rojo, on recull les maniobres del bisbat de Barcelona a finals del segle XIX per fer-se amb la fundació privada que administrava les obres del temple, just quan va morir el seu promotor, Josep M. Bocabella.

Ara, Bretos publica un altre descobriment, de forma novel·lada, sota el títol La dama sin rostro (2022), publicat per l’editorial Almuzara, on per primera vegada es posa cara a la dama misteriosa, Isabel Bolet Vidiella (Vilanova i la Geltrú, 1826-Barcelona, 1888). També explica les vicissituds que es donaren perquè es complís la seva darrera voluntat, que fou la de destinar un milió de pessetes a la Sagrada Família. La suma va servir perquè Gaudí variés la concepció original del temple i s’embarqués a fer una primera façana, la del Naixement, molt més alta i atrevida.

Aquest web fa us de 'cookies' pròpies i de tercers per oferir-li una millor experiència i servei.