L'historiador Josep M. Santamaria presenta 'Riudoms a la primera meitat del segle XVII'

El treball de Santamaria és totalment inèdit perquè ha treballat en arxius riudomencs fins ara no estudiats.

Presentació del llibre de Josep Maria Santamaria
Presentació del llibre de Josep Maria Santamaria

El passat 22 de juny l'historiador Josep Maria Santamaria Serra va presentar el llibre Riudoms a la primera meitat del segle XVII, editat per la Confraria del Beat.

Es tracta d'un estudi minuciós de documents inèdits, fins ara no estudiats. Per exemple, llibres de contribució (coneguts aleshores com de vàlues, valies o estimes), llibres del clavari, que serien els llibres de la comptabilitat municipal i d’aquells altres on consten les actes municipals; tots ells de Riudoms; així com diversos manuals notarials, llibres sacramentals, capbreus...., també del poble. Santamaria ha estat treballant en aquest projecte durant anys, donant com a resultat un estudi analític d’un període molt llunyà de Riudoms amb un detall com no s’havia aconseguit fer mai de cap altra època riudomenca. Alguns fets que formen part de l'època analitzada són la Guerra dels Segadors i una forta epidèmia a mitjan segle XVII.

El treball, de més de 300 pàgines, presenta, utilitzant també gràfics i taules, una radiografia de com devia ser la vida dels riudomencs durant el segle XVII. Una època marcada per les variacions pluviomètriques en un clima calorós i sec, les fams, els brots epidèmics, el manteniment de les tropes, les guerres...

La presentació es va fer a 2/4 de 8 del vespre a l'església de Riudoms. Van formar part de la taula presidencial durant la presentació mossèn Rafael Serra Abella, la representant de la Confraria del Beat Anna M. Moragas Rovira, l’autor del llibre, Josep Maria Santamaria Serra, l’alcalde, Ricard Gili Ferré, i el diputat del Congrés Josep M. Cruset Domènech. Els beneficis de la venda del llibre aniran destinats a la Confraria del Beat.

Aquest web fa us de 'cookies' pròpies i de tercers per oferir-li una millor experiència i servei.