Es presenta a Riudoms un llibre que analitza la pervivència del català a llarg termini

Entre els integrants de la taula presidencial hi havia Josep M. Virgili Ortiga (Riudoms, 1953), catedràtic d’institut de llengua catalana.

Joan Torres Domènech

Josep Mara Virgili Ortiga, al centre de la imatge: un dels integrans del Grup Koiné
Josep Mara Virgili Ortiga, al centre de la imatge: un dels integrans del Grup Koiné

Llengua i República. El Manifest Koiné argumentat és el títol d’un llibre col·lectiu, realitzat pel Grup Koiné, que es va presentar el divendres 14 de gener a la Sala Multiús del Casal Riudomenc, editat l’any passat per Nexum Edicions. Entre els integrants de la taula presidencial hi havia Josep M. Virgili Ortiga (Riudoms, 1953), catedràtic d’institut de llengua catalana jubilat, el qual ha participat en la seva redacció, ja que forma part d’aquest Grup des de la seva constitució, el 2016. Els seus integrants són especialistes en filologia, que parteixen de la base que en un territori on hi ha dues llengües cooficials, al final la més dèbil desapareix. Els impulsors del llibre entenen que a Catalunya la més desprotegida i atacada és la llengua catalana i, per argumentar-ho, han editat aquest volum.

Mitjançant aquesta iniciativa, a banda de respondre a atacs i desmuntar idees errònies sobre el Grup Koiné, es pretén oferir un programa de conscienciació, mobilització i actuació lingüístiques per promoure i revifar el català, així com es vol que aquest idioma superi la subordinació lingüística al castellà i esdevingui la llengua parlada i escrita per defecte entre la majoria dels catalans. A partir d’aquí, es busca que per mitjà d’entitats intermediàries, com “Llengua i República”, s’originin estudis i debats sobre la qüestió entre membres dels diversos territoris de Catalunya.

Aquest web fa us de 'cookies' pròpies i de tercers per oferir-li una millor experiència i servei.