El Club de Lectura compleix 10 anys

95 tertúlies i un centenar de llibres: aquestes són les xifres que, en una dècada de vida, ha aconseguit el Club de Lectura per a adults "Llibres, cafè i avellanes"

Elena Domingo

Periodista

Aparador muntat a la Biblioteca en motiu del desè aniversari del Club de Lectura
Aparador muntat a la Biblioteca en motiu del desè aniversari del Club de Lectura

95 tertúlies i un centenar de llibres: aquestes són les xifres que, en una dècada de vida, ha aconseguit el Club de Lectura per a adults "Llibres, cafè i avellanes", de la Biblioteca Antoni Gaudí. Recentment es van complir 10 anys d'aquell 22 de febrer de 2012, quan es va fer la primera trobada, i els assistents van llegir el primer llibre: La dona que fugia de la boira, d'Albert Llimós. Deu anys més tard, el Club de lectura viu un moment molt dolç.

"Estem en un moment molt bo, quan tenim més membres: una trentena", explica l'Elisabet Cros. Les persones que hi participen estan molt implicades, ho recomanen a altres i fan que les tertúlies siguin molt amenes. "Hi ha molt bona sintonia. Més enllà de comentar la lectura, també passem una bona estona en companyia i compartim moments. Són tertúlies disteses on es riu molt. El llibre és allò que uneix el grup, però és un espai de trobada que va més enllà de la lectura", assegura. Ho van notar molt després del confinament, quan van preferir recuperar les trobades presencials en lloc de mantenir-les de manera virtual. "És la primera activitat que vam fer quan vam poder obrir la Biblioteca. Tenien necessitat de tornar-se a trobar, de parlar", afirma.

La dinàmica no ha canviat gaire des del 2012: les participants -la gran majoria, dones- s'enduen un llibre a casa, el llegeixen i el comenten a la tertúlia. Algunes persones també segueixen el llibre mensualment tot i no poder assistir a les trobades. Els títols els proposa la Biblioteca, però no és una programació tancada: en funció de l'actualitat pot anar canviant. "Per exemple, ara hem canviat el que teníem previst per un vinculat als 30 anys de la Biblioteca. O al gener vam llegir El caçador d'estels, de Khaled Hosseini, per tot el que va passar a l'Afganistan el passat mes d'agost", explica l'Elisabet. Llegeixen sobretot novel·la, de diferents tipus, però també hi ha espai per altres gèneres com la poesia o l'assaig, i per autors de tot el món. També han inclòs autors locals, tant de Riudoms com del territori.

A més de les tertúlies, durant aquests 10 anys han organitzat activitats paral·leles. Han tingut, per exemple, visites d'autors com Sílvia Soler, Sílvia Alcàntara, M. Lluïsa Amoròs o Teresa Duch, o autors locals com Glòria Coll, Josep M. Riu o Eugeni Perea, entre altres. També s'han fet recitals poètics o tastos de vins, o s'han treballat amb exposicions itinerants cedides pel Departament. Durant el confinament, des de la Biblioteca es va dinamitzar el contacte de manera virtual.

Des de l'octubre, la Biblioteca també ha posat en marxa un Club de Lectura Infantil per a nens de 8 a 11 anys. Es fa l'últim divendres de cada mes. "La dinàmica és diferent, però veus que també hi ha nens que tenen ganes de llegir i de compartir lectures", asseguren.

Aquest web fa us de 'cookies' pròpies i de tercers per oferir-li una millor experiència i servei.