El CERAP presenta el llibre 'L'agricultura a Riudoms en el context del canvi climàtic'

L'estudi va ser el guanyador del Premi Arnau de Palomar 2020 en la categoria d'Investigació

Elena Domingo

Periodista

El riudomenc Gabriel Arbonès durant l'exposició del treball publicat
El riudomenc Gabriel Arbonès durant l'exposició del treball publicat

El CERAP va presentar el passat 30 de setembre el llibre L'agricultura a Riudoms en el context del canvi climàtic. El seu autor, el riudomenc Gabriel Arbonès Domingo, va ser el guanyador del Premi Arnau de Palomar 2020 en la categoria d'investigació. Ara s'ha publicat l'estudi que va fer en motiu d'aquell premi, dins de la col·lecció Quaderns de Divulgació Cultural.

L'estudi analitza com canviarà el clima tant a Riudoms com a la comarca del Baix Camp des del moment actual fins el 2100, i quins efectes tindrà això en l'agricultura local. Arbonès va presentar un escenari sever, en el qual la manca d'aigua serà un dels principals problemes. Els models analitzats apunten que probablement augmentaran les temperatures, es reduirà la precipitació anual a Riudoms, i que la pluja es repartirà de manera més irregular, fet que complicarà la gestió hídrica. La nostra comarca en particular serà de les que més notarà aquesta tendència. El Camp de Tarragona, les Terres de l'Ebre i la demarcació de Lleida seran les zones amb més necessitats d'aigua en el futur.

El treball també aporta propostes per adaptar i mitigar les conseqüències d'aquest escenari, com plantar varietats que s'adaptin millor a la manca d'aigua, innovar en els sistemes de reg i en l'agricultura intel·ligent, practicar agricultura de conservació, o promoure el carbó vegetal, entre altres. Després de la presentació es va obrir un torn de debat.

Aquest web fa us de 'cookies' pròpies i de tercers per oferir-li una millor experiència i servei.