Torna a ser 8 de març

La jornada reivindicativa del Dia Internacional de les Dones ha acollit diversos actes al poble, posant personatges femenins del municipi en el centre d'interès

Paula Montalvo

Periodista

8M En veu de dona
8M En veu de dona

Torna a ser 8 de març. Jornada de reivindicacions, xerrades i estrenes. Amb un nexe comú: la dona. Els actes s'han centrat sobretot en la tarda d'aquesta jornada, un dia que ha coincidit en divendres i que també ha ajudat en l'afluència de gent en tots aquests esdeveniments. 

La tarda ha començat amb la presentació d'un nou mural. Ubicat a la plaça Mare Cèlia, omple la paret de l'edifici conegut com l'antiga escola de les Monges. Un mural colorit i amb molt de simbolisme, creat per la il·lustradora Berta Artigal. 

El mural està ple de cares femenines diverses perquè precisament vol representar i elogiar totes les dones. Dones de totes les edats, procedències, religions, dedicacions... Una manera que ha de provocar que totes les dones que vulguin aturar-se i admirar l'obra, s'hi puguin sentir identificades. 

Mural feminista Berta Artigau a la plaça Mare Cèlia
Mural feminista Berta Artigal a la plaça Mare Cèlia

A més, hi ha elements amagats en aquesta pintura vertical (com diria l'expressió anglesa, 'easter egg', ou de pasqua en català, i fent referència a un petit regal amagat). Per exemple, avellanes i olives de Riudoms; moltes flors que volen significar l'eclosió, sortir i mostrar-se; la lluna, fent referència a tots els cicles pels quals passa la dona al llarg de l'any i la seva vida; o un ocell al capdamunt, per simbolitzar la llibertat.

En aquesta presentació a l'inici de la tarda van ser-hi presents una cinquantena de persones. Cal dir, totes d'edats diferents i també d'orígens diversos. El mural, també cal dir, no ha tingut cap cost per l'Ajuntament de Riudoms. S'ha pagat a través d'una subvenció del Pacte d'Estat contra la Violència de Gènere.

'En Veu de Dona'

Tot seguit, la seva gran majoria es van dirigir al Teatre Auditori Casal Riudomenc, on es va dur a terme la tercera edició de l'acte 'En Veu de Dona'. Una trobada coorganitzada per l'Associació de Dones Bella Llar i l'Ajuntament. 

L'acte el va obrir la regidora d'Igualtat de l'Ajuntament de Riudoms, Carme Cros, que va donar pas a la taula rodona, que era la part central de l'esdeveniment. Amb la platea de l'Auditori gairebé plena, van escoltar les vivències de quatre riudomenques: la Roser Torres, la Marta de Móra, la Montse Cros i la Nàdia Roca. Totes dones amb un tret característic que les unia: dones treballadores i que s'autodefinien com a "empàtiques". 

8M En veu de dona
'En veu de dona' al Teatre Auditori Casal Riudomenc

De tota la conversa, on es van tractar qüestions com la conciliació, la credibilitat davant un home o el simple fet de poder treballar en les mateixes condicions respecte d'un company de l'altre gènere. Una xerrada de la qual en trec una conclusió: hem de creure més en nosaltres mateixes i trobar espai per a distreure'ns i desconnectar de tota la càrrega que (només en algunes ocasions) ens autoimposem. 

Durant la jornada es va fer entrega del premi 'D de Dona' a Verònica Torres Ferrant i Josefina Salvat Corts, per la seva contribució al municipi en l'àmbit social i cultural. Un premi atorgat pel mateix consistori i la junta de l'Associació de Dones de la Bella Llar. 

Torna a ser 8 de març, i què en treiem?

Torna a ser 8 de març. Un any més hem sortit al carrer a manifestar-nos i reclamar el nostre espai. Hem pujat a escenaris i hem tingut altaveus. Però per desgràcia, només l'hem tingut en aquest dia assenyalat. Però per desgràcia, ni en 8 de març ens en sortim. Aquest mateix divendres han detingut l'alcalde del poble de Puigverd de Lleida, al Segrià, per dos presumptes delictes: un d'amenaces i coaccions, i un altre de lesions i amenaces en l'àmbit de la violència de gènere, maltractament en l'àmbit familiar i agressió sexual a una menor d'edat.

Torna a ser 8 de març. Tant de bo, 8 de març fos cada dia. Tant de bo, algun dia puguem assolir la igualtat i així deixar de reclamar 'lo' nostre. 

Aquest web fa us de 'cookies' pròpies i de tercers per oferir-li una millor experiència i servei.