Riudoms, pendent de l’ampliació del reial decret pels aiguats de l’octubre

Gairebé 120 dies després dels greus aiguats del mes d’octubre, des de l’Ajuntament de Riudoms expliquen que el poble continua pendent de l’ampliació del reial decret per part del govern espanyol.

Elena Domingo

Periodista

Pont de la riera afectat pels aiguats de l’octubre (FOTO: Cedida)
Pont de la riera afectat pels aiguats de l’octubre (FOTO: Cedida)

Des de fa mesos, els ajuntaments dels pobles afectats pels aiguats esperen que el Consell de Ministres aprovi l’ampliació d’aquest decret, que es va tirar endavant per la llevantada del setembre a Múrcia i al País Valencià. Si s’aprovés aquesta ampliació, es podrien incloure les pèrdues milionàries que va deixar el temporal de l’octubre a Catalunya. Precisament el dia 31 de gener, els alcaldes dels pobles més afectats de la Conca de Barberà, com Vilaverd, l’Espluga de Francolí, Montblanc, Vimbodí o Vallclara, juntament amb el president del Consell Comarcal de la Conca, van fer una roda de premsa conjunta per denunciar la “indignació i estupefacció” que viu el territori perquè, mesos després dels aiguats, el govern espanyol encara no els hagi inclòs en el reial decret i, per tant, no hagi desencallat l’accés a les ajudes econòmiques. Riudoms es troba en la mateixa situació.

L’alcalde, Sergi Pedret, assegura que han estat fent totes les gestions que els han demanat les administracions superiors, a més de nombroses trucades i reunions amb la subdelegació del Govern espanyol i Protecció Civil per concretar terminis i documentació requerida. “Després hem anat fent trucades per saber com estava el tema, per reclamar que la zona afectada pels aiguats acabi entrar dins del reial decret”, assegura Pedret: “Estem en la mateixa situació que exposaven els alcaldes de la Conca”. Tot i això, explica que no tenen la certesa total que s’acabi incloent la zona afectada al reial decret. “Abans de les eleccions estatals, poques setmanes després dels aiguats, ens van donar el missatge que s’inclouria. Ara no ens ho estan assegurant al 100%”, explica.

A la roda de premsa del dia 31 de gener, els alcaldes de la Conca reclamaven que s’aprovés l’ampliació en la reunió del Consell de Ministres del passat 4 de febrer, però finalment no es va fer. La data límit per fer-ho és el dia 11 de març, tot i que molts municipis reclamen que es faci abans, davant d’una situació “tan greu”.

Pedret assegura que l’ampliació del reial decret afecta tant les afectacions públiques com les privades, així com la resposta que pugui donar el consorci d’assegurances. “El consorci ha anat responent a algunes afectacions, però només es fa càrrec d’una part. Si som declarats zona catastròfica i ens afegim al reial decret, es podrà fer càrrec de més coses”, puntualitza.

Poc a poc, torna la normalitat

Gairebé quatre mesos després dels aiguats, es continua treballant per arreglar els desperfectes que van provocar els aiguats. En espais públics, com rieres i camins, hi ha treballat el Departament de Territori i Sostenibilitat a través de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), així com la Brigada Municipal. Des de l’Ajuntament asseguren que s’ha fet molta feina, però que encara en queda per fer. El temporal Glòria del mes de gener també va destrossar algunes de les actuacions que s’havien fet. “El temporal no ens va anar gaire bé, perquè moltes de les reparacions encara no estaven consolidades”, assegura Pedret. Tot i això, l’alcalde assegura que la preocupació més gran continua sent la que s’ha produït en espais privats.

A part del reial decret, Pedret reclama també que es desbloquegin les ajudes d’altres administracions superiors, com les del Departament d’Agricultura. “Estem reclamant al Departament que doni resposta als pagesos del nostre municipi que van traslladar-los la informació dels danys i desperfectes a les seves finques, i que a dia d’avui tampoc tenen resposta de les ajudes possibles”, explica Pedret. “Entenem que l’administració segueix uns procediments, però al final el que necessitem és ajuda per tornar a la normalitat tan aviat com sigui possible. Tant per la banda privada com pública. Que les administracions ens donin un cop de mà”, assegura.

Aquest web fa us de 'cookies' pròpies i de tercers per oferir-li una millor experiència i servei.