Riudoms participa en un estudi que mesura l'exposició als camps electromagnètics de radiofreqüència

El projecte GOLIAT vol estudiar els efectes i riscos potencials per a la salut de la tecnologia 5G

El projecte GOLIAT se centra en la tecnologia 5G (FOTO: Cedida)
El projecte GOLIAT se centra en la tecnologia 5G (FOTO: Cedida)

Riudoms formarà part d'un estudi científic que està estudiant l'exposició als camps electromagnètics de radiofreqüència (RF EMF), és a dir, aquells produïts per la tecnologia sense fils de comunicació com ara la ràdio, el WIFi o els telèfons mòbils.

El projecte, que és d'abast europeu, s'anomena GOLIAT i se centra particularment en la tecnologia 5G amb l'objectiu d'estudiar si existeixen efectes potencials per a la salut, així com entendre els riscos per part de la ciutadania.  

L'exposició a camps electromagnètics de radiofreqüència es mesura en diverses rutes i ambients interiors i exteriors, com per exemple, una zona residencial, el centre de la ciutat o poble, una zona comercial, una escola, una estació de tren o una ruta de transport públic.  

Per dur a terme les mesures, s'han seleccionat diverses àrees d'estudi segons la densitat de població: una gran ciutat (Barcelona), una ciutat més petita entre 100 i 500.000 habitants (Mataró) i tres pobles o zones rurals (La Granada del Penedès, Cabrera de Mar i Riudoms).

Aquesta setmana un equip del projecte es traslladarà a Riudoms per realitzar la mesura. L'equip del projecte utilitza un mesurador d'exposició personal (ExpoM-RF 4) i un dispositiu mòbil equipat amb un sensor addicional RF-EMF. Es necessiten equips d'exposició d'última generació per avaluar experimentalment els efectes biològics associats amb l'exposició 5G.

Els dispositius s’activen i es col·loquen a una motxilla que el tècnic es posa a l'esquena i camina per la ciutat o poble per prendre mesures. L'equip utilitzat, que està geolocalitzat, fa una lectura cada pocs segons. Cada etapa dura uns 15 minuts i es repeteix fins a tres vegades, amb variacions en la configuració dels dispositius de mesura: primer amb mode avió, després realitzant una simulació de descàrrega de dades i finalment pujant dades al núvol. Això garanteix mesures de les tres configuracions principals que tenen els dispositius de comunicació mòbil. Les dades registrades permeten comparar les diferents mesures i identificar els punts on s'han registrat pics d'exposició RF-EMF.

L'estudi està finançat pel programa de recerca i innovació Horizon Europe de la Unió Europea. En total, es realitzaran un total de 176 mesures per país, en 84 microambients o rutes diferents, en deu països europeus (Bèlgica, França, Hongria, Suïssa, Espanya, Regne Unit, Itàlia, Àustria, Polònia i els Països Baixos) i dos d'Àsia (Japó i Corea).

Aquest web fa us de 'cookies' pròpies i de tercers per oferir-li una millor experiència i servei.