Per què Riudoms no entrarà mai en situació d'emergència per la sequera?

Riudoms es troba actualment en fase de prealerta, i difícilment arribarà a la fase d'emergència com ho han fet a Barcelona.

Paula Montalvo

Periodista

Imatge d'arxiu del Pantà de Riudecanyes
Imatge d'arxiu del Pantà de Riudecanyes

La sequera que viu Catalunya ha estat ja categoritzada per diversos experts com a històrica. Encara que molts dels condicionants siguin a causa del canvi climàtic, altres coneixedors de la matèria també posen sobre la taula la relació amb els cicles que van i venen, amb més o menys pluges. Deixant de banda aquesta qüestió, la falta d'aigua ha provocat que en aquest mes de febrer, 202 municipis de Catalunya que depenen del sistema Ter-Llobregat (concentrats entre les demarcacions de Barcelona i Girona) hagin entrat en fase d'emergència per la sequera. Una situació que fa que s'hagi de limitar el consum de l'aigua que tenen aquest pobles i ciutats. La situació és ben diferent al Camp de Tarragona, on pobles com Riudoms per exemple estan en fase de 'prealerta'. Fins i tot, les institucions han parlat de poder tornar a la 'normalitat'. Però, a què és degut tot plegat?

Encara que l'Ajuntament de Riudoms compti amb la possibilitat de rebre aigua del Pantà de Riudecanyes, també té una altra connexió, que és amb l'aigua del riu Ebre a través del Consorci d'Aigües de Tarragona (CAT). Aquesta connexió també es coneix com el minitransvasament, i permet que en situacions com l'actual no falti aigua en alguns municipis de la nostra conca hidrogràfica. La situació hauria de ser molt crítica perquè el cabal de l'Ebre s'assequés i l'aigua deixés d'arribar.  

A banda, pobles com Botarell, les Borges del Camp o Alforja també es troben en fase d'excepcionalitat perquè no compten amb la connexió a la canonada del CAT. Una solució que està prevista que arribi en els pròxims mesos i anys, doncs el projecte de connexió d'aquests municipis amb l'aigua de l'Ebre ja està sobre la taula. 

El cas és que aquesta aigua només s'usa per abastir el municipi i en poques ocasions és per a ús de reg, per exemple. La major part dels pagesos de Riudoms, a banda de comptar amb aigua pròpia a través de pous, estan connectats al Pantà de Riudecanyes. Un embassament que està en mínims històrics. De fet, els dos pobles que depenen de la seva aigua (el mateix Riudecanyes i Duesaigües) estan en fase d'emergència des del passat mes d'agost. 

La solució no serà tan ràpida pels pagesos, que depenen ara mateix de la construcció d'una planta regeneradora d'aigua que ha de permetre reaprofitar l'aigua de la Depuradora de Reus. Aquesta aigua ara mateix s'envia directament al mar. Es comptabilitza que són més de 6 hectòmetres cúbics l'any, que és la mateixa capacitat del pantà de Riudecanyes. 

Aquesta planta es connectarà, en un futur, a la canalització de la Comunitat de Regants i permetrà tenir un reg assegurat a tots els seus associats. Fins llavors, els pagesos només els queda continuar mirant al cel.

Arxivat a:

Aquest web fa us de 'cookies' pròpies i de tercers per oferir-li una millor experiència i servei.