Riudoms frena l’activitat en el primer dia laborable de confinament

Avui dilluns era el primer dia laborable després de l’entrada en vigor de les últimes mesures de prevenció i control del Coronavirus a Riudoms. Equipaments tancats, carrers més buits i una activitat comercial centrada gairebé en exclusiva en l’alimentació i en els productes bàsics han definit la primera jornada feinera de confinament.

Elena Domingo

Periodista

Plaça de l’Església aquesta tarda, sense vianants (FOTO: Elena Domingo)
Plaça de l’Església aquesta tarda, sense vianants (FOTO: Elena Domingo)

Algunes de les principals zones comercials de Riudoms, com el nucli antic o el carrer Doctor Fleming, mostraven un aspecte força diferent a l’habitual: menys cotxes i menys vianants, i la majoria d’ells, caminant d’un en un, i de manera ràpida. Alguns d’ells portaven mascaretes. En zones on és habitual que s’hi reuneixin grups de persones, com la plaça de l’Església, els parcs infantils, les pistes de futbol o els espais propers als centres escolars estaven deserts. Des de l’Ajuntament asseguren que des d’ahir la Guàrdia Municipal està patrullant per fer efectiva la mesura, aturant vehicles i vianants i informant-los que han d’anar cap a casa. S’han començat a posar també les primeres sancions. “En primera instància s’informa, però si se segueix sense respectar, s’avisa a Mossos i se sanciona”, explica l’alcalde, Sergi Pedret.

Des de dissabte, bars, cafeteries i restaurants estan tancats, i aquells forns de pa que tenen cafeteria, han de deixar sense ús la zona on se serveixen els clients i vendre, només, productes per emportar. El mateix matí de dissabte Mossos i Guàrdia Municipal van patrullar junts per informar tots els establiments. Al Bar Atura’t va ser a un dels llocs on van anar, sobre les 10 del matí. “Va venir una patrulla de Mossos i ens van fer saber que s’havia de tancar, i que anéssim dient-ho a la gent. Nosaltres ja ens havíem fet la idea, perquè la cosa estava fotuda”, expliquen. Cap a les 11 o quarts de 12, l’establiment va quedar tancat. Ara esperen que tot se solucioni el més aviat possible. “El nostre sou prové de vendre i fer caixa diàriament. I no sabem quants dies estarem sense poder-ho fer”, asseguren. Tant ahir com avui ja no ha pogut obrir cap establiment de restauració.

Una situació que contrasta, en canvi, amb les botigues d’alimentació, tant establiments especialitzats com supermercats. Aquests han pogut obrir, i l’activitat no només no s’ha aturat, sinó que s’ha intensificat, perquè molts riudomencs han volgut comprar menjar amb més previsió de l’habitual. Alguns asseguren que la situació avui ja s’ha estabilitzat, però divendres i dissabte va augmentar molt la demanda. Molts forns de pa, per exemple, van esgotar les existències i els clients havien d’anar d’un a l’altre buscant algun establiment que en tingués. “Vam fer quatre cops més pa del normal”, asseguren des d’un d’aquests establiments. Com a mesura de precaució, alguns han canviat l’horari: a l’entrada del Forn Cruset, per exemple, hi penjava el cartell: “Nou horari fins a nou avís: matins de 7:30 a 13 hores”. No era l’únic: en altres forns hi havia, també, un cartell similar.

També en molts casos es fan servir guants i mascaretes, i s’obliga els clients a entrar per torns a l’establiment. A L’Hortet Marta i Joan un cartell indica que no poden entrar més de tres persones alhora a la botiga, i que s’ha de mantenir la distància de seguretat: una situació habitual en la majoria de botigues. La Marta assegura que aquests dies no ha baixat la feina, al contrari, i que s’estan portant moltes comandes a domicili. També es queixa que algunes persones grans no volen fer cas de les mesures de seguretat, i que els ha d’insistir que es protegeixin. Com a curiositat, explica que el cap de setmana els va venir una persona de la Selva del Camp a comprar paper de vàter, perquè al seu poble no en quedava en cap lloc. A través d’un conegut a Riudoms, se’n va assabentar que a L’Hortet en tenien.

Més enllà de l’alimentació

A part de les botigues d’alimentació, els establiments que tenen autorització per mantenir la seva activitat habitual són les farmàcies i els quioscos. La Margarida Mallafrè, del Quiosc de Ca la Borrassa, explica que l’activitat no ha baixat i que la premsa diària continua arribant amb normalitat. “Mentre tingui salut i pugui segur obrint, ho faré perquè tinc clients”, explica. Això sí, s’han pres mesures de seguretat importants, com protegir el mostrador, treballar amb guants o senyalitzar l’espai perquè la gent mantingui un espai mínim de seguretat.

Les dues farmàcies de Riudoms han continuat atenent, també, però han marcat un màxim de persones que poden entrar a la botiga. Això ha fet que en molts moments, hi hagi cues de dues, tres, quatre o cinc persones al carrer, esperant.

En la resta d’àmbits, l’activitat ha baixat. Alguns tallers mecànics, botigues o clíniques han mantingut oberta la persiana, però atenent només urgències o entregant productes a domicili. L’activitat al Polígon El Prat també ha disminuït, però algunes empreses han continuat treballant. En l’àmbit específic del comerç local, des de l’Ajuntament de Riudoms han explicat que la campanya “Rasca Premis”, prevista entre el 9 i el 28 de març entre el comerç local, queda aturada “fins a nou avís”.

Noves mesures per part de l’Ajuntament

L’alcalde de Riudoms, Sergi Pedret, ha aprovat aquesta tarda un decret d’alcaldia amb noves mesures relacionades amb la prevenció del Coronavirus. Una d’elles és la de constituir un Comitè d’Emergències Municipal de l’Ajuntament, format per l’alcalde; el primer i segon tinent d’alcalde, Núria Mas i Jordi Domingo; el tècnic informàtic Josep Maria Vidal; i el coordinador dle cos de vigilants Crist Manel Bustos Ramos. Les funcions d’aquest comitè seran les definides pel pla PROCICAT per emergències associades a malalties transmissibles emergents amb potencial alt risc.

A part, el decret identifica quins són els serveis bàsics i estratègies que ha de garantir l’Ajuntament (enllumenat públic, recollida de residus, neteja viària, seguretat i vigilància, Seu electrònica…), estableix el tancament d’equipaments municipals, suspèn tots els actes i esdeveniments públics en espais oberts i tancats, i suspèn, també, el mercat setmanal de venda ambulant. Per tant, aquest dijous no se celebrarà el mercat a la Plaça de l’Església.

Finalment, el decret estableix com s’ha de treballar des de l’Ajuntament en aquesta situació. No hi haurà atenció directa al públic en dependències municipals els propers dies, i només s’atendrà de manera telefònica i electrònica tot allò que sigui possible. També estableix com haurà de treballar el personal: en alguns casos, amb teletreball.

Aquest web fa us de 'cookies' pròpies i de tercers per oferir-li una millor experiència i servei.