Riudoms acull la segona edició de 'Territori silvestre', la festa de l’agroecologia i de les plantes oblidades

L'objectiu d'aquesta festa és fer valer les plantes silvestres comestibles, reivindicar les varietats agrícoles tradicionals i el seu paper en la preservació dels ecosistemes locals, i lluitar per un model agroalimentari més just i sostenible.

Elena Domingo

Periodista

La plaça de la Palmera va ser el centre de la festa 'Territori silvestre'
La plaça de la Palmera va ser el centre de la festa 'Territori silvestre'

Riudoms va acollir aquest diumenge, 26 de maig, la segona edició de 'Territori silvestre', la festa de l'agroecologia i de les plantes oblidades: un esdeveniment itinerant organitzat pel node del Camp de Tarragona del Col·lectiu Eixarcolant. L'any passat es va celebrar a Reus, i aquest any s'ha fet a Riudoms, amb el suport de l'Ajuntament, el Casal Popular La Calderera i el càtering 3J.

'Territori silvestre' té diferents objectius, entre els quals hi ha fer valer les plantes silvestres comestibles, reivindicar les varietats agrícoles tradicionals i el seu paper en la preservació dels ecosistemes locals, i lluitar per un model agroalimentari més just i sostenible. L'entitat que l'organitza, el Col·lectiu Eixarcolant, porta a terme des de 2016 projectes de recerca, divulgació, formació i assessorament en l'àmbit de la recuperació de les espècies silvestres comestibles i les varietats agrícoles tradicionals.

El centre de la festa va ser la plaça de la Palmera, on al llarg de tot el matí hi va haver parades amb mostres de productes i de projectes agroecològics del Camp de Tarragona. S'hi podien trobar, per exemple, productors de vi, oli, espècies, kombutxa o làctics, projectes d'horta ecològica, botigues d'artesania, o col·lectius dedicats a l'agrodiversitat com La Safranòria -del Priorat-, a l'aprofitament alimentari, com Espigoladors, o el mateix Col·lectiu Eixarcolant. El servei de barra, al llarg de tot el matí, va anar a càrrec del Casal Popular La Calderera.

A part, també es van fer activitats complementàries a la fira. La jornada va començar amb una sortida etnobotànica per aprendre a identificar plantes silvestres comestibles a l'entorn de Riudoms. Després va continuar amb un taller de formatge fresc, una xerrada sobre agricultura regenerativa, un tast silvestre, o un taller de cul de cistelles i saboneres. Al llarg del matí també es van presentar els primers resultats i projeccions de futur del projecte de recuperació de varietats agrícoles tradicionals de les comarques del Camp del Col·lectiu Eixarcolant. Moltes d'aquestes activitats es van fer en diferents espais de les Escoles Velles, com l'Espai Jobacasén, les aules de formació o l'espai de cuina. La festa va acabar amb un "dinar popular silvestre" a càrrec del Càtering 3J.

Arxivat a:

Aquest web fa us de 'cookies' pròpies i de tercers per oferir-li una millor experiència i servei.