Quatre dones riudomenques, reconegudes en el projecte 'Dones rurals, dones del Camp de Tarragona'

Maria Domingo Bages, Montserrat Ferré Virgili, Rosa Gispert Torres i Rosa Pujol Clavaguera formen part del recull de 73 dones del llibre i l'exposició

Comitiva de Riudoms assistent a l'acte a l'Espluga de Francolí (FOTO: Ajuntament de Riudoms)
Comitiva de Riudoms assistent a l'acte a l'Espluga de Francolí (FOTO: Ajuntament de Riudoms)

Quatre dones riudomenques han estat seleccionades pel projecte “Dones rurals, dones del Camp de Tarragona” a proposta de l’Associació de Dones Bella Llar i de l’Ajuntament de Riudoms.

Aquesta iniciativa de l’Institut Català de la Dona s'ha presentat aquest 15 d’octubre al Museu de la Vida Rural de l'Espluga de Francolí amb motiu del Dia Internacional de la Dona Rural. El projecte es tracta d’un recull de biografies que vol visibilitzar i reivindicar dones del món rural del Camp de Tarragona que han estat referents per a altres dones i per a les seves comunitats i municipis.

El recull, que es pot consultar en un llibre i una exposició itinerant, consta de 73 dones nascudes abans de 1947, entre les quals hi trobem a quatre riudomenques ja traspassades.

Les quatre dones reconegudes són Maria Domingo Bages, “la Platxada”, la primera dona de Riudoms a tenir carnet de conduir, reconeguda com a persona innovadora i pionera organitzant excursions; Montserrat Ferré Virgili, modista i emprenedora que va muntar el seu propi taller de costura al poble; Rosa Gispert Torres, la “Rossa Perla”, hostalera que portava una fonda de la carretera i un bar a la Plaça de l'Església; i Rosa Pujol Clavaguera, la “Rosita monja”, fundadora de l'Associació de Dones Bella Llar, de l’Extensió Agrària i impulsora que es duguessin a terme activitats, xerrades i viatges per a les noies i les colònies del Casal Riudomenc per a les nenes.

El projecte consta de pageses, mestres, escriptores, hostaleres, cuineres, mestresses de casa, arxiveres… Dones del Camp de Tarragona de diferents orígens, edats, algunes anònimes, d’altres, reconegudes, però totes mostra de la nostra història. 

La iniciativa busca difondre les contribucions personals i socials de les dones en totes les branques del coneixement i a totes les tasques realitzades per les dones en àmbits laborals i socials poc visibilitzats, i així fomentar que la expertesa femenina sigui escoltada i visibilitzar la presència de les dones en àmbits extensament masculinitzats.

"Dones rurals, dones del camp de Tarragona" és la tercera fase d’un projecte que es desenvolupa en tot el territori català. La primera fase ha donat com a resultat "Dones rurals. Dones de Lleida" que recull i dona a conèixer àmpliament biografies de 68 dones nascudes abans de 1940 a les comarques de Lleida i Alt Pirineu i Aran, la segona fase "Dones rurals, dones de les Terres de l'Ebre".

Podeu llegir el recull de la vida de totes les dones seleccionades pel projecte “Dones rurals, dones del camp de Tarragona” en el llibre editat per a l'ocasió.

Aquest web fa us de 'cookies' pròpies i de tercers per oferir-li una millor experiència i servei.