Mor Carles Sentís als 99 anys

El famós periodista i polític tenia una part dels seus orígens a Riudoms, d’on provenia la seva família paterna.

Elena Domingo

Periodista

Retrat de Carles Sentís
Retrat de Carles Sentís
Retrat de Carles Sentís
Retrat de Carles Sentís



El periodista, escriptor i polític Carles Sentís Anfruns va morir ahir a Barcelona, a l’edat de 99 anys. Considerat un dels històrics del periodisme al nostre país, Sentís va fer de corresponsal en alguns dels esdeveniments més importants del segle XX, com la Segona Guerra Mundial, els Judicis de Nuremberg o els conflictes en països africans. Entre els mitjans on va col·laborar, destaquen Tele/eXpress, La Veu de Catalunya, ABC, Avui, Correo Catalán, Destino, Ràdio Barcelona o La Vanguardia. També va ser director de l’Agència EFE, president de l’Associació de Premsa de Barcelona i del Centre Internacional de Premsa de Barcelona, i degà del Col·legi de Periodistes. Al llarg de la seva vida va rebre premis com la Creu de Sant Jordi (1986) o el Premi Nacional de Cultura (1998).

Carles Sentís també va tenir una faceta política molt important però, al mateix temps, molt controvertida. Durant la Guerra Civil, va lluitar al costat de les tropes franquistes. A la Transició, va ser diputat per Unión de Centre Democrático (UCD) i conseller sense cartera de la Generalitat de Catalunya. Precisament, ell va participar en el restabliment de la Generalitat després del franquisme, acompanyant Josep Tarradellas des de l’exili de París fins a Madrid, on es va reunir amb el rei Joan Carles i el president Adolfo Suárez. Les seves simpaties amb el règim franquista, i alguns articles (com el que qualificava de “gàngster” a Lluís Companys), mai van estar lliures de polèmica.

Tot i néixer i estudiar a Barcelona, Sentís va viure una part de la seva infància a Riudoms, fins els vuit anys. La seva àvia paterna era del poble, i la seva família hi venia de tant en tant, per passar-hi petites temporades, en una casa prop de la plaça de L’Om. En el pròleg del llibre Riudoms (2000), de la Col·lecció La Creu de Terme, Sentís explicava: “Fins els vuit anys vaig ser un riudomenc més. Una infantesa que, en contrast amb la vida en un pis de l’Eixample barceloní, m’ha quedat a la memòria com a sinònim de llibertat”. Ell va ser, precisament, un dels pocs que va veure el cadàver d’Antoni Gaudí, quan va morir atropellat per un tramvia. El seu pare el va portar a ell i els seus germans a veure’l a l’Hospital de la Santa Creu de Barcelona.

L’últim contacte que Sentís va tenir amb Riudoms va ser el desembre passat. En motiu de la restauració del Casal, una delegació riudomenca el va entrevistar a casa seva. Ja feble, però amb el cap molt clar, va parlar per tots els riudomencs en un vídeo que es va projectar el dia de la inauguració del nou Casal.

Enllaç al comunicat de l’Ajuntament de Riudoms arran de la mort de Carles Sentís: http://www.riudoms.org/

Enllaç a la tertúlia que aquest matí li ha dedicat el programa Els Matins de TV3, amb persones que hi van tenir una estreta relació: http://www.tv3.cat/videos/3631430/Recordem-la-figura-de-Carles-Sentis

Actualització, 21-07, 13:46h:

Una delegació riudomenca ha assistit avui al funeral de Carles Sentís, que ha tingut lloc al Tanatori de Sant Gervasi de Barcelona. Hi han estat presents el regidor de Cultura, Eudald Salvat, el director de la Revista L'Om, Xavier Fortuny, el director de l'Agència Catalana de Notícies (ACN), Joan Maria Claveguera, i l'alcalde de Riudoms, Josep Maria Cruset, en representació de l'Ajuntament i de la Diputació de Tarragona.

Aquest web fa us de 'cookies' pròpies i de tercers per oferir-li una millor experiència i servei.