Les tradicions nadalenques de Romania, una mica més a prop de tots els riudomencs

L’Associació Romanesa de Riudoms va reunir divendres un centenar de persones a l’Epicentre Gaudí en una demostració de tradicions romaneses de Nadal. Pels riudomencs assistents, va ser una ocasió per conèixer altres maneres de viure les festes. Pels romanesos, una oportunitat per sentir-se una mica més a prop de casa.  

Elena Domingo

Periodista

Cantada de nadales durant l'acte (FOTO: Elena Domingo)
Cantada de nadales durant l'acte (FOTO: Elena Domingo)
Cantada de nadales durant l'acte (FOTO: Elena Domingo)
Cantada de nadales durant l'acte (FOTO: Elena Domingo)


Com al nostre país, el Nadal és una de les dates més assenyalades del calendari festiu de Romania. Un 86'8% dels romanesos es declara ortodox, i la religió té un pes important entre la població. Per les famílies romaneses, el Nadal és una festa molt important, que es viu seguint costums i tradicions força diferents a les catalanes.

"L'atmosfera del Nadal és molt diferent, perquè hi ha neu. El Pare Noel arriba, realment, amb trineu", explica la Dana, de l'Associació Romanesa de Riudoms. "La gent allà potser no té tant de poder adquisitiu, però té moltes ganes de celebrar les festes. Les famílies són molt nombroses, i sovint els fills viuen amb els pares. Per Nadal, ho celebren tots junts, a la mateixa casa on ja viuen", assegura.

Una de les tradicions que es va poder veure divendres a l'acte organitzat per l'Associació Romanesa va ser la cantada de nadales. D'aquestes cançons, una és especialment important: la que cada any canten els nens romanesos per cridar el Pare Noel. "Potser vosaltres el veieu com una tradició importada, però a Romania aquesta figura és una part molt important de les festes", assegura la Dana.

Cabra que s'utilitza pel ball tradicional (FOTO: Elena Domingo)
Cabra que s'utilitza pel ball tradicional (FOTO: Elena Domingo)


Després de cantar la cançó, el Pare Noel va arribar a l'Epicentre Gaudí, i va repartir xocolata entre tots els nens. A l'acte, l'Associació Romanesa de Riudoms també va preparar una degustació de pastissos i dolços tradicionals de Nadal.

Una altra de les tradicions que es van poder veure va ser el ball de la Cabra. Símbol de la fecunditat, de la riquesa i del creixement de cultius i bestiar, tradicionalment la cabra era guarnida amb palla de colors. Actualment, és una màscara que s'acompanya d'una tela cosida en diagonal, i que un nen es posa a sobre i fa ballar mentre els altres canten.

Durant el ball, s'explica la història d'aquesta cabra, que va pujar en un arbre, va caure i va morir. El pastor que la guardava, pres pel pànic, va mantenir un diàleg estrany amb l'animal fins que va tornar a la vida portant l'alegria a tothom.

És habitual que les famílies i els grups d'amics romanesos es trobin per representar el ball de la cabra a les cases, entre Nadal i Cap d'Any. "La gent truca i diu: "Que voleu rebre la cabra?”, i tothom diu que sí, perquè és un símbol de prosperitat per l’any següent", explica la Dana.

Durant aquestes dates a Romania també són tradició altres tipus de balls, com el de l'ós, i la matança del porc, que se celebra una setmana abans de Nadal. En total, les festes s'allarguen fins el 6 de gener, però no per celebrar el dia de Reis, sinó per commemorar la festivitat de Sant Joan Baptista.

Pastissos tradicionals (FOTO: Elena Domingo)
Pastissos tradicionals (FOTO: Elena Domingo)


Una mica més a prop de casa

L'objectiu de l'acte va ser poder acostar les tradicions romaneses a Riudoms, però també fer sentir els romanesos del poble una mica més a prop de casa. "Sigui perquè hem emigrat en busca d'un nivell adquisitiu millor, sigui per estudis o simplement perquè estem de viatge, està clar que quan arriben aquestes dates, la distància entre nosaltres i la casa natal es fa més llarga i d'alguna manera més dolorosa", explica la Dana.

Aquest acte va ser el quart que l'Associació Romanesa de Riudoms ha fet durant l'any 2011, després de celebrar una festa tradicional al mes de març, posar un stand a la fira de l'Avellana i col·laborar a les gales benèfiques en favor de la gent gran.

 

Aquest web fa us de 'cookies' pròpies i de tercers per oferir-li una millor experiència i servei.