Les precipitacions provoquen danys desiguals a la collita d'olives

Els darrers episodis de pluja i pedregada que hi ha hagut aquest mes de setembre i octubre han tingut afectació, depenent de la zona, en els cultius d'olivers. 

Jesús Torres

Vitivinicultor

IMG_20151004_141320.jpg
IMG_20151004_141320.jpg
Avellanes desplaçades a causa de la pluja (Foto: Josep Ferré)
Avellanes desplaçades a causa de la pluja (Foto: Josep Ferré)


Aquest setembre i el que va d'octubre han sigut prolífic en el camp de les precipitacions. En el que va de més d'octubre, ja s'han acumulat 27,5 L/m2 de pluja mentre que el mes de setembre es van arribar a acumular fins a 120,7 L/m2. Aquestes precipitacions han tingut afectacions desiguals en els conreus riudomencs. Mentre que les pluges de principi setembre, van provocar que part de la collita d'avellanes es perdés per culpa dels corrents d'aigua i que en disminuís la seva qualitat per l'alta humitat, les darreres pluges han afectat als olivers.

Olives caigudes a causa de la pedra en una finca de la partida de la Sènia (FOTO: Cedida)
Olives caigudes a causa de la pedra en una finca de la partida de la Sènia (FOTO: Cedida)


 

La pedregada del passat 27 de setembre va provocar estralls en algunes zones del poble. Ja que les pedregades tenen una distribució irregular, depenent de la partida del conreu va patir més o menys els efectes de la pedra. Tal i com explica el director de la secció de crèdit i membre de la Cooperativa de Riudoms Bonaventura Gili "tenim socis que no els hi ha afectat gens, d'altres que la pedra els ha tocat l'oliva provocant una petita ferida que tindrà poca incidència en el resultat final de la collita i d'altres, sobretot en les zones del nostre terme més apropades a la costa,  l'afectació ha arribat a una pèrdua del 50% de la collita o fins i tot més". En la mateixa línia, Josep Ferré, d'Unió de Pagesos constata que l'afectació ha sigut desigual depenent de la zona. Tot i això, explica que la pluja que ha acompanyat les pedregades pot ser beneficiosa "ara és quan els olivers tenen més necessitat hídrica". Segons Ferré, els propietaris dels olivers afectats no tindran cap ajuda ja que no és un cultiu que generalment tingui assegurança i perquè no s'ha arribat a una pèrdua total de la collita.

Dades de precipitacions gràcies a @MeteoRiudoms.  

 

Aquest web fa us de 'cookies' pròpies i de tercers per oferir-li una millor experiència i servei.