La plaga de la processionària afecta pins de Riudoms

Aquest any s’ha detectat un nivell alt de processionària en el pi blanc que no és de caràcter municipal.

Corrua d’erugues sota un pi riudomenc (FOTO: Elena Domingo)
Corrua d’erugues sota un pi riudomenc (FOTO: Elena Domingo)

La corrua d’erugues processionàries (Thaumetopoea pityocampa) que generalment baixen dels pins entre febrer i març s’han avançat un mes, com ja va passar l’any passat. En aquest temps en les zones amb pins es creen les clàssiques ‘processons’ d’erugues que busquen enterrar-se abans de convertir-se en papallona. Les altes temperatures registrades aquesta tardor i durant l’inici de l’hivern han alterat el cicle biològic i l’absència de fred ha provocat que moltíssims d’aquests lepidòpters sobrevisquin.

Des de l’Ajuntament de Riudoms es fa un tractament preventiu anual en tots els pins municipals, cosa que ha portat a tenir la plaga sota control malgrat que aquest any s’hagi detectat un nivell alt de processionària, sobretot en el pi blanc, en arbrat que no és de caràcter municipal. Així doncs, la plaga es troba es troba concentrada en camins, terrenys i jardins particulars.

En les zones afectades cal vigilar ja que el contacte directe o indirecte amb les erugues pot ser perillós per persones i per animals. L’eruga processionària té pèls en forma d’arpó, que es desprenen, viatgen per l’aire i poden entrar en contacte amb els ulls o amb la pell, provocant, en el primer cas conjuntivitis i, en el segon, urticària.

La processionària és una espècie que no es pot eradicar, primer perquè és autòctona i alteraria la xarxa tròfica –quan són erugues alimenten ocells, quan són papallones ratpenats- i en segon lloc perquè poden arribar a la biopausa, és a dir, a mantenir-se com a crisàlides fins a quatre anys.

Arxivat a:

Aquest web fa us de 'cookies' pròpies i de tercers per oferir-li una millor experiència i servei.