La memòria fotogràfica del poble arriba a les xarxes socials

El passat mes de novembre, va aparèixer a la xarxa social Facebook un grup que portava per nom "Història de Riudoms en fotografies". En pocs mesos, el grup ha aconseguit acostar-se als 200 membres i 1.100 fotografies, que testimonien més d'un segle d'història del poble. Darrere d'aquesta iniciativa voluntària, impulsada a estones lliures, hi ha el Lluís Mas Torres. 

Elena Domingo

Periodista

La part del darrere de l'església, vista des de l'actual av. Sentís (FOTO: Cedida)
La part del darrere de l'església, vista des de l'actual av. Sentís (FOTO: Cedida)
El Lluís Mas, davant de l'ordinador (FOTO: Elena Domingo)
El Lluís Mas, davant de l'ordinador (FOTO: Elena Domingo)


La idea de construir la història fotogràfica de Riudoms entre tots els usuaris de Facebook riudomencs va sorgir a partir d'una altra iniciativa on el Lluís havia participat: el grup "A carrossa no em guanya ningú". El grup reunia fotografies de l'entorn de Reus, però també d'altres pobles del Baix Camp, com la Selva o Riudoms.

Després d'entrar-hi, el Lluís va veure que la iniciativa era interessant i hi va començar a aportar fotografies. "I el novembre, en uns dies que plovia molt i m’avorria a casa, vaig pensar que aquesta iniciativa es podia traslladar a nivell local", explica.

El poble i la seva gent

Amb la facilitat en el maneig i el poder d'atracció que ofereix Facebook, el grup ha anat creixent fins a acostar-se als 200 membres, i a més de 1.100 fotografies. Les imatges més antigues daten de principis del segle XX, i mostren un poble molt diferent a l'actual. A través del recull, es pot veure el canvi en els carrers, les places i les cases, fins a arribar al Riudoms d'avui en dia.

La part del darrere de l'església, vista des de l'actual av. Sentís (FOTO: Cedida)
La part del darrere de l'església, vista des de l'actual av. Sentís (FOTO: Cedida)


Però no només el poble és el protagonista de les fotografies. També ho són els cartells de les festes, els programes d'actes...  i els riudomencs, més o menys coneguts, que han construït el poble durant més d'un segle. Algunes d'aquestes fotografies han sortit dels calaixos i dels àlbums fotogràfics particulars per primer cop.

De totes elles, les preferides del Lluís Mas són una sèrie de fotografies antigues, del voltant del 1910. "Són molt curioses, perquè en una d'elles apareix l'avinguda Sentís amb els arbres a banda i banda, que arriben fins a l'església", explica. "I mirant des de l'església fins a Sant Antoni, només es veu la Soleiada a la dreta, i l'ermita a l'esquerra. La resta són arbres".

"On és això?"

Un dels motius de les endevinalles del grup (FOTO: Cedida)
Un dels motius de les endevinalles del grup (FOTO: Cedida)


Per incentivar la participació, el Lluís i alguns membres del grup han començat a penjar fotografies de racons del poble o de motius de les façanes, perquè els altres juguin a endevinar on es troben. En alguns casos, són imatges que mai havien captat l'atenció de la gent, tot i passar-hi per davant sovint. "Com un escut de Riudoms de pedra, que està situada damunt de la portalada de l'església", explica el Lluís. "Jo, com he resseguit el poble amunt i avall moltes vegades, em conec tots aquests racons".

Qui hi ha darrere?

Molts riudomencs el coneixen per la seva tasca com a guarda municipal, però la implicació del Lluís Mas amb el poble ha estat en moltes altres vessants. Durant uns deu anys va fer fotografies per la revista L'Om, a través d'una afició, la fotografia, que va començar quan era jove. "Als 14 anys, l'any 1956, ja tenia una màquina de fotografiar. Durant una temporada la vaig deixar estar, però més tard em vaig comprar una Nikon i vaig fer un curs de fotografia professional", explica. Algunes fotografies que apareixen al grup són d'aquella època.

Equip de futbol de Riudoms de l'any 1925 (FOTO: Ester Savall)
Equip de futbol de Riudoms de l'any 1925 (FOTO: Ester Savall)


El Lluís també va participar en algunes de les temporades de ràdio que hi va haver al poble. La primera d'elles, l'emissora "il·legal" que es va muntar a damunt d'on se situen avui en dia les oficines de La Caixa, en un colomer. Més tard, la iniciativa va poder tornar sota el paraigua de la llei del Ministerio de Información y Turismo, que permetia tirar endavant emissores locals, del Movimiento. Al cap d'uns anys, també va viure altres episodis de la ràdio riudomenca, com el difícil pas a la Freqüència Modulada (FM).

El seu repte ha estat, des que es va jubilar, amb la informàtica i Internet. "Vaig dir que el primer que faria quan em jubilés seria aprendre’n, i durant dos anys vaig anar al Punt Òmnia", assegura el Lluís. En alguns moments, de manera autodidacta, aquest riudomenc ha tirat endavant una iniciativa que busca construir la memòria fotogràfica del poble entre tots els riudomencs. "La història no és meva, és de tothom. Tots formem part de la història", assegura.

Aquest web fa us de 'cookies' pròpies i de tercers per oferir-li una millor experiència i servei.