Jaume Alonso-Cuevillas: “La crisi econòmica serà un catalitzador de resolució per part d’Europa”

Segons l’advocat, la crisi econòmica a Espanya es convertirà en una greu situació que obligarà a la Unió Europea a intervenir en el cas català.

Xavier Solé Salvat

Jaume Alonso-Cuevillas a Riudoms (FOTO: Xavi Solé)
Jaume Alonso-Cuevillas a Riudoms (FOTO: Xavi Solé)

L’advocat de Carles Puigdemont, Jaume Alonso-Cuevillas, es va mostrar convençut i molt optimista pel que fa al futur del conflicte català, tot i que manifesta que “patirem molt i seran temps molt complicats”. L’arrel de tot plegat podria ser el fet que el Banc Central Europeu ja no comprarà deute espanyol a partir de finals d’any i, per tant, augmentarà l’atur. També s’hi pot afegir la impossibilitat de fer front al pagament de les pensions. Aquests diferents elements abocarien Espanya a una nova situació de crisi econòmica, que agreujarà encara més la crisi institucional i de credibilitat que ja pateix de fa temps. Amb aquest nou atzucac per part d’Espanya, la Unió Europea es podria veure obligada a intervenir i a incloure el cas català com a tema primordial a resoldre en l’agenda política.

Cuevillas també va fer un repàs del context actual que viu el país. Sobretot pel que fa a la situació en què es troben els líders independentistes, tant els que són a la presó, a l’exili o tota la resta d’imputats. Respecte al judici que començarà el mes de gener, va manifestar que “serà molt dur, amb una sentència dictada per endavant i amb presses per tenir-ho tot enllestit abans d’unes eleccions generals”. Tot i assegurar que no existeix delicte de rebel·lió, “és una causa muntada a mida d’advertiment per a altres persones o comunitats que vulguin decidir el seu futur polític de manera democràtica”, va afegeir Cuevillas.

Un cop passat el judici, serà el moment de les apel·lacions a les diferents instàncies espanyoles i europees. Tot plegat pot tenir una durada d’entre sis i vuit anys, segons el mateix advocat, qui assegura que el resultat de la sentència per part d’Estrasburg serà favorable. Pel mateix jurista, aquest resultat no tindrà cap resultat pràctic perquè “ja farà temps que serem República independent”. Per arribar a aquest punt, caldrà aconseguir un referèndum que més que acordat, “tal vegada vindrà «imposat» des d’Europa i que podria arribar en un termini d’uns dos anys”, va reconèixer Cuevillas.

Gairebé tres-centes persones van assistir a la xerrada-col·loqui de l’advocat al Casal Riudomenc el passat diumenge 18 de novembre. Va ser organitzada per JuntsXRiudoms dins l’acte “Converses que il·lusionen” i moderada per Sergi Pedret.

Aquest web fa us de 'cookies' pròpies i de tercers per oferir-li una millor experiència i servei.