Festa i reivindicació en el primer sopar d’entrega dels Premis Arnau de Palomar

Més de 100 persones es van aplegar divendres 16 de novembre a la Sala Multiús del Casal Riudomenc per celebrar l’entrega dels Premis Arnau de Palomar, que organitzen conjuntament el Centre d’Estudis Arnau de Palomar (CERAP) i l’Ajuntament de Riudoms. Aquest any, però, el lliurament dels premis va ser molt diferent dels anteriors: el CERAP va impulsar un sopar i una gala per compartir l’esdeveniment amb socis i simpatitzants de l’entitat, que es troba a les portes de la celebració del seu 40è aniversari.

Detall de la taula durant l’entrega dels premis (FOTO: CERAP)
Detall de la taula durant l’entrega dels premis (FOTO: CERAP)

L’acte va començar amb l’actuació del grup de tabalers de la Colla de Diables de Riudoms pels carrers del poble, fins a la porta del Casal Riudomenc. Un cop allà, va començar un tast de productes locals i després el sopar, preparat per la recentment creada Secció Gastronòmica del CERAP.

Un cop acabat el sopar, a les 10 de la nit, i després de l’actuació d’alguns alumnes de l’Escola de Música de Riudoms amb peces de Fauré i Granados, van començar els parlaments dels membres de la Junta Directiva del CERAP. El primer va ser Lluís Aragonès, qui va presentar el logotip que acompanyarà tots els actes i activitats relacionades amb el 40è aniversari de l’entitat. Aragonès va explicar el procés d’elaboració del logotip, que havia comptat amb la participació de Marc Fortuny, guanyador del concurs convocat pel CERAP amb aquesta finalitat, i de Jobacasen, amic i col·laborador del CERAP al llarg dels seus 40 anys d’història.

Després de projectar el logotip, va ser el torn de la presidenta, Marisol Virgili, que va agrair la col·laboració de tothom que va participar, d’una manera o altra, en l’organització del sopar i dels premis. El seu va ser també un discurs reivindicatiu, on no va faltar un record pels presos polítics però, sobretot, va defensar el valor de la cultura i de l’associacionisme cultural: una constant que va acompanyar la gran majoria de parlaments de la nit.

També van dirigir unes paraules al públic el regidor de Cultura de l’Ajuntament de Riudoms, Jordi Domingo, i la secretària del CERAP, Conxa Torres, que va resumir la convocatòria dels Premis Arnau de Palomar i va explicar tant la composició dels jurats com el resum de les obres presentades i guardonades. En total, la convocatòria d’aquest any va rebre 46 treballs, repartits en 5 categories diferents: Documental fotogràfic, Narrativa Breu, Pintura, Investigació i Instagramers, creada aquest any. L’altra categoria convocada, Investigació Juvenil, no va rebre cap participació i va quedar deserta. El valor total dels premis era de 3.900 euros.

Els presentadors de l’acte, Lluís Bages i Elena Domingo, van anunciar un per un els guanyadors. El premi de pintura va recaure en Enric Llevat, d’Almoster, per l’obra Paradís, una delicada composició de tinta xinesa sobre tela. El guardó instagramers, que tenia com a tema les festes de Riudoms, se’l va endur Ferran Toda, de Riudoms, per una imatge de la Colla de Diables de Riudoms. D’altra banda, l’escriptor Joan Carles González Pujalte, de Mataró, va guanyar el premi de narrativa breu per l’obra UT, mentre que Laura Rodríguez Triguero, de Tarragona, va ser la guanyadora de la modalitat de documental fotogràfic per la proposta de treball Patrimoni immaterial de Riudoms: Festes dels Barris 2019. Procés i vivències. Finalment, l’equip dirigit per Joan Josep Pujades, del Departament d’Antropologia, Filosofia i Treball Social de la Universitat Rovira i Virgili (URV) va guanyar el premi de recerca per la proposta d’estudi Evolució dels moviments migratoris a Riudoms des de l’any 1950 fins a l’actualitat. Van entregar els premis Marisol Virgili, Josep Maria Cruset, Jordi Domingo i Oriol Amorós, secretari d’Igualtat, Migracions i Ciutadania del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat de Catalunya.

Precisament va ser Amorós qui va fer una de les últimes intervencions de l’acte, explicant breument quines han estat les tendències en l’acollida de la immigració a Catalunya al llarg dels anys i quines haurien de ser les polítiques a seguir en un futur per assegurar una societat que garantís la representació i acceptació de totes les persones. L’alcalde de Riudoms, Josep Maria Cruset, va ser l’encarregat de tancar l’acte d’entrega dels premis

Aquest web fa us de 'cookies' pròpies i de tercers per oferir-li una millor experiència i servei.