Eugeni Perea guanya el Premi Internacional de Literatura Antonio Machado

El riudomenc Eugeni Perea va rebre ahir a Cotlliure (França) el Prix International de Littérature Antonio Machado, que atorga la “Fondation Antonio Machado”, pel poemari Rellotges d'arena.

Elena Domingo

Periodista

Perea rebent el premi ahir, a Cotlliure (FOTO: M. Eugènia Perea)
Perea rebent el premi ahir, a Cotlliure (FOTO: M. Eugènia Perea)
L'obra parla sobre el pas del temps a través de la figura d'un jove en transició cap a la maduresa, coincidint amb una altra transició: la de la dictadura a la democràcia del seu país. Els rellotges d'arena, títol de l'obra, marquen les hores del temps a través d'un filtre que regula el fluid i els ronyons, en una metàfora al·lusiva, acusa el pas d'aquest temps amb contraccions, a vegades, doloroses.

Perea rebent el premi ahir, a Cotlliure (FOTO: M. Eugènia Perea)
Perea rebent el premi ahir, a Cotlliure (FOTO: M. Eugènia Perea)


Com a guanyadora del premi, l'obra serà editada a França en les tres llengües oficials que permeten les bases del concurs: francès, castellà i català.

El Prix International de Littérature Antonio Machado, que enguany ha arribat a la 18a edició, va ser creat l'any 1979 entorn a la figura d'Antonio Machado, nascut a Sevilla el 1875 i mort i enterrat a Cotlliure el 1939. L'atorgament del premi es fa en el marc d'unes jornades d'homenatge on hi participen autoritats i representants d’entitats culturals de les comunitats autònomes vinculades amb el poeta (Sevilla, Madrid i Sòria), però també de Catalunya i França. Eugeni Perea és el tercer premiat en llengua catalana des de 1979.

El jurat del premi està compost, majoritàriament, per hispanistes, filòlegs i escriptors francesos. La presidenta és Marie-Claire Zimmermann, primera a ostentar la càtedra de Llengua i Literatura Catalanes de la Universitat de París-Sorbona i directora del Centre d’Estudis Catalans de la Sorbona.

Reconeixement internacional a un riudomenc

Nascut al poble el 1953, Eugeni Perea és doctor en Història Moderna per la Universitat de Barcelona (UB), professor d'Història Moderna i Contemporània a la Universitat Nacional d'Educació a Distància (UNED) i Cap de l'Arxiu General de la Diputació de Barcelona.

Ha publicat nombroses obres d'història, onomàstica i geografia literària. Sobre Riudoms, concretament, ha escrit i editat Toponímia del terme i de la vila de Riudoms (1979) i Onomàstica de Riudoms (2006). Perea està fortament lligat amb el CERAP, d'on va ser soci fundador, i amb la revista Lo Floc.

A més del Prix International de Littérature Antonio Machado, Perea ha rebut al llarg de la seva trajectòria el II Premi Nacional de Poesia juvenil (1973), ha estat finalista del premi Carles Riba de poesia (1978), el Premi d’investigació onomàstica Josep Iglésies (1978), el Premi Pedrol Rius d’investigació històrica (1992), el Premi Fundació Josep Sanabre d’investigació històrica (1998) i el Premi Rovira Virgili de memòries i dietaris (2007).

Aquest web fa us de 'cookies' pròpies i de tercers per oferir-li una millor experiència i servei.