El Pou de la Vergonya: despertar consciències a través de l’art

“Els abocaments de la riera és una realitat amb la qual he conviscut des de petit. Quan sovint anàvem al mas, sempre observava amb resignació com s’acumulaven les runes i com alguns objectes es degradaven a poc a poc sense que ningú els retirés. I volia fer alguna cosa per denunciar-ho i compartir aquesta resignació amb la resta de la gent”. Així és com el Joan Mestre Olesti presentava el pou de la vergonya en un acte obert a la plaça de l’església.

El passat 20 i 21 de maig va haver-hi a la plaça de l’església de Riudoms una sèrie d’actes englobats sota el lema “Consciència pel territori!”, amb motiu del projecte de final de grau del Joan Mestre. Aquests actes buscaven interpel·lar directament als habitants de Riudoms per tal que aquests coneguessin els problemes que es viuen al nostre territori, més enllà del nucli urbà.

Durant el matí de dissabte el Joan es va dedicar a construir, de forma pública i efímera, una escultura al centre de la plaça feta a base de deixalles que havia recollit personalment de la riera dies abans.

L’escultura formava una estructura cilíndrica emulant la forma d’un pou, fet que li donava el nom. Segons l’artista la forma en què s’apilen les runes per formar el pou de la vergonya s’inspira en l’orde mil·limètric de les obres de Tony Cragg i l’arquitectura tradicional de les cases del Baix Camp, les cases de pedra seca. En termes més conceptuals, l’obra s’inspira en el sobrenom que va agafar el mur de Berlín: El mur de la vergonya. “La idea és mostrar el pou com si estès inacabat, per mostrar que si no fem res per aturar aquest menyspreu pels espais naturals del nostre entorn, aquest, cada vegada serà més alt i més profund”, explica l’artista.

Els actes van comptar amb el suport del CERAP, qui justament a través de la seva presidenta, Marisol Virgili, va introduir la presentació pública de l’obra.
En l’acte de presentació s’hi van acostar prop d’un centenar de persones que van poder escoltar les singularitats del procés de creació de l’escultura.

Com anècdota, el Joan va explicar que aquest gener l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), organisme responsable del manteniment de les rieres, va dur a terme la retirada de deixalles de la riera d’Alforja i de Maspujols, i que després de tant de temps treballant en el projecte sense que ningú intervingués en la neteja de la riera, va veure perillar la possibilitat de recol·lectar deixalles per poder dur a terme l’obra. Contràriament al que creia inicialment, aquest fet va donar més força a l’objectiu que buscava amb el pou de la vergonya, ja que totes les deixalles amb les quals està fet estan recollides amb menys de quatre mesos.

La presentació, que també va comptar amb la presència del regidor de cultura, va culminar amb una lectura de poemes a càrrec de la Glòria Coll, que va recitar poemes seleccionats al voltant del concepte d’arrelament al territori.

A més de la construcció de l’escultura i la presentació, durant aquell cap de setmana es va poder gaudir d’altres activitats complementàries com el taller de cases niu, a càrrec del Pitu Nolla i la col·laboració dels monitors de l’esplai, i una sortida per redescobrir els valors naturals de les rieres del municipi de Riudoms a càrrec d’un membre del Gepec-Ecologistes de Catalunya.

Aquest web fa us de 'cookies' pròpies i de tercers per oferir-li una millor experiència i servei.