El diari "El País" visitarà Riudoms cercant els orígens de Joan Guinjoan

Anton Marc Caparó

Joan Guinjoan a la seva taula de treball (FOTO: Anton Marc Caparó)
Joan Guinjoan a la seva taula de treball (FOTO: Anton Marc Caparó)
Al músic i compositor Joan Guinjoan -Riudoms, 1931- se li apropen uns dies plens d'homenatges i celebracions en motiu del seu vuitantè aniversari, que s'escau aquest 28 de novembre.

Joan Guinjoan a la seva taula de treball (FOTO: Anton Marc Caparó)
Joan Guinjoan a la seva taula de treball (FOTO: Anton Marc Caparó)


El passat 3 de novembre a Madrid se li dedicà un monogràfic d'aniversari a l'Auditori Nacional de Música, organitzat per la Fundació Autor, el Centre Nacional de Difusió Musical i la SGAE, en homenatge seu. L'any 2012 l'Orquestra i Cor Nacionals d'Espanya li dedicaran la Carta blanca, homenatge que es realitza anualment a un compositor de prestigi internacional, mitjançant una sèrie de concerts monogràfics a l'Auditori Nacional i a la Fundació Juan March. Amics i alhora admiradors de Guinjoan com José Luís García del Busto, crític musical del diari ABC, Rosa Fernández García, musicòloga i autora d'una tesis doctoral sobre el compositor riudomenc, o Lourdes Morgadas, periodista cultural d'El País que ha dedicat molts articles a Guinjoan, participen activament en aquesta sèrie d'homenatges, que inclouen concerts, reportatges i edicions de nous llibres i estudis sobre la seva obra i la seva vida. També el CERAP, a Riudoms, prepara diversos projectes que es publicaran ja al 2012.

El pròxim 8 de novembre un equip d'El País encapçalat per Lourdes Morgadas estarà a Riudoms, acompanyant el mestre Guinjoan. Visitaran els llocs on ell va passar els moments destacats de la seva vida abans de marxar de Riudoms als 21 anys. Es tracta d'un reportatge per editar-lo a nivell mundial. El compositor riudomenc ha triat indrets especials per ell com el carrer Major, on hi té la casa pairal i on també hi ha l'antic casal de l'Acció Catòlica, l'actual Casino, on ell debutà musicalment a Riudoms i on actuà en diferents ocasions, o també a la plaça de l'Om, a les golfes de l'edifici de l'Ajuntament on ell anà a escola durant els anys trenta i quaranta. Llocs com la pista d'estiu de Sant Antoni, que tants records de joventut li porta, el mas familiar del Barriac, on hi passà la guerra civil per resguardar-se dels bombardejos diaris, o també l'església parroquial, on es casà i on enterrà els pares. Dins l'església, Guinjoan vol visitar l'altar del Beat Bonaventura, on el seu sogre Josep Gispert -pintor riudomenc que visqué gran part de la seva vida a París- realitzà les pintures murals que il·lustren escenes de la vida del Beat.

Joan Guinjoan només lamenta que no podrà portar l'equip d'El País a dinar al Centro, establiment avui clos on realitzà nombrosos cafès-concert i on tantes tardes de diumenge passà amb la seva colla d'amics.

En resum, una colla d'esdeveniments que posaran la figura del compositor riudomenc, un cop més, a la primera plana de les cròniques culturals internacionals, en els cercles especialitzats on tant s'estima aquest mestre que mai ha amagat els seus orígens i la seva procedència.

Aquest web fa us de 'cookies' pròpies i de tercers per oferir-li una millor experiència i servei.