El CERAP acull la projecció del curtmetratge H

Felip V, Carles d'Àustria, Antonio de Villarroel, el Duc de Berwick, Rafael Casanova, el Duc de Pòpoli... són alguns dels protagonistes més coneguts de la Guerra de Successió Espanyola i del setge de Barcelona de l'any 1714. Però més enllà d'aquests herois oficials i de tots aquells que lluitaven al capdavant del conflicte, la guerra va ser un mosaic complex on van prendre-hi part molts altres personatges.

Elena Domingo

Periodista

Col·loqui després de la projecció (FOTO: Elena Domingo)
Col·loqui després de la projecció (FOTO: Elena Domingo)
Col·loqui després de la projecció (FOTO: Elena Domingo)
Col·loqui després de la projecció (FOTO: Elena Domingo)


Marianna de Copons és un d'aquests noms que va participar a la guerra, però d'una manera molt diferent i desconeguda: fora muralles, a la rereguarda. Aristòcrata i seductora, Marianna va formar part de la xarxa d'espionatge comandada per Salvador Lleonart per obtenir informació i contribuir a la resistència austriacista. L'espia va aconseguir salvar centenars d'homes.

El passat 14 de novembre, el CERAP va acollir la primera projecció fora de Barcelona del curtmetratge H, articulada entorn d'un dels episodis de la vida i lluita de Marianna de Copons: un berenar entre ella i l'oficial borbònic Pierre Le Guerchois el 1714. La trobada va servir per descobrir i evitar una emboscada de les tropes filipistes a Mataró.

H, dirigida per Lluís Galter i produïda per Lastor Media S.L. i Estudi Carmel, sorgeix arran d'una idea de l'escriptor David de Montserrat, coautor del llibre Lliures o morts i coguionista del curtmetratge. La novel·la reivindica la figura d'Ermengol Amill, coronel oblidat de la Guerra de Successió, i que era identificat com a H segons el codi secret xifrat que feien servir els serveis secrets per comunicar Barcelona amb el front exterior. L'escena del berenar, que apareix al llibre com un episodi més, pren vida al curtmetratge i demostra el paper silenciós i oblidat de dones com Marianna de Copons a la rereguarda de les guerres, tant o més important que el d'aquells que lluitaven al front. El projecte del curt va guanyar l'últim Premi Maria Aurèlia Capmany, que atorga l'Ajuntament de Barcelona amb motiu del Dia Internacional de la Dona. Un personatge femení, real, durant la commemoració del Tricentenari... "Complia tots els requisits", explica David de Montserrat.

Fotograma del film (FOTO: Lastormedia)
Fotograma del film (FOTO: Lastormedia)


Heroïcitat en la decadència

Però més enllà de mostrar Marianna de Copons com una heroïna clàssica, H proposa una mirada diferent al personatge, a la resistència i a l'ambient propi de la rereguarda i del conflicte lluny del front. Uns personatges que, tot i ser vius, no acaben de ser-ho: viuen condemnats com espectres entre la vida i la mort, en una atmosfera decadent i estranya. Un curtmetratge que, a més, no limita en cap moment la interpretació dels espectadors. "En el codi xifrat de l'època, els números i les lletres podien voler dir diverses coses. Per això el film també busca una mica aquesta idea; es pot interpretar de maneres molt diferents", explica el seu director, Lluís Galter.

H està protagonitzada per Cristina Genebat (Marianna de Copons) i Àlex Moreu (Pierre Le Guerchois) i ha estat seleccionada per Catalan Films & TV per formar part del programa ShortCat 2015. Els vuit curtmetratges escollits es presentaran en diversos festivals i mercats internacionals.

Aquest web fa us de 'cookies' pròpies i de tercers per oferir-li una millor experiència i servei.