L'Ajuntament retira el "Monument als caiguts" del cementiri municipal

El monument de simbologia franquista es va retirar el passat mes de març de 2023 en compliment d'una moció proposada per la CUP

Es retira el 'Monument als caiguts' (FOTO: Cedida)
Es retira el 'Monument als caiguts' (FOTO: Cedida)

El conegut com a ‘Monument als caiguts’ ja no es troba al cementiri municipal. L'Ajuntament de Riudoms va anunciar a principis d'agost que, en compliment de la Llei de Memòria Històrica, el monument havia estat desmantellat, retirat de l'espai públic on estava exposat i guardat en dependències municipals el mes de març d'aquest 2023.

L'acció arriba després que en l'anterior mandat, concretament el setembre del 2021, el Ple aprovés per unanimitat una moció presentada per la CUP on s'instava al govern municipal a retirar el monument.

La moció de la CUP també fixava el compromís d’habilitar un espai al cementiri municipal dedicat a la memòria històrica que serveixi de record a totes les persones que van morir durant la Guerra Civil, així com a les víctimes i persones represaliades durant el franquisme. Des del consistori s'assegura que aquest punt s’està treballant per fer-lo realitat els propers mesos.

Inaugurat l’any 1954, el 'Monument als caiguts’ tenia per objectiu homenatjar les persones del bàndol franquista mortes durant la Guerra Civil (1936-1939). Inicialment es va instal·lar a l’actual plaça de l’Om i el 1997 es va traslladar al cementiri municipal.

A més de la retirada del monument, en els darrers anys l’Ajuntament de Riudoms també ha anat retirant les plaques amb simbologia franquista col·locades a les façanes d’habitatges construïts amb finançament públic, els coneguts com a ‘pisos de protecció oficial’. De fet, es va detectar que encara en quedava una per retirar i es va treure a principis d'agost.

Aquest web fa us de 'cookies' pròpies i de tercers per oferir-li una millor experiència i servei.