"Voldria que el 2027 hi hagués un Riudoms més conegut fora d'aquí. Potenciar més la marca Riudoms"

Entrevista a Eudald Ferraté, alcaldable pel PP

Elena Domingo

Periodista

Eudald Ferraté, en la fotografia per L'Om
Eudald Ferraté, en la fotografia per L'Om

Eudald Ferraté es defineix com a empresari inquiet. Es presenta a les eleccions municipals per al PP, partit que recupera la candidatura després d'uns comicis, el 2019, que no va presentar cap llista.

Qui és l'Eudald Ferraté?

Per a un mateix és difícil definir-se, dir coses positives o negatives. Però vull que em coneguin per ser molt proper al poble i a la seva gent. Sempre estic disposat a ajudar a tothom i a més, he fet un munt de coses pel poble i vull continuar fent-ne. Per això estic aquí, amb aquesta nova aventura.

Històricament se t'havia relacionat amb el PSC. Per què has decidit presentar-te amb el PP?

Vaig estar parlant amb el Jose Manuel Hernández i amb els del PSC, perquè creia que necessitem una mica de canvi a Riudoms, independentment de les sigles. Per qui es presenta per Riudoms a les municipals, les sigles del partit no són un punt molt decisiu. Al PP em van oferir la possibilitat d'anar amb ells, i com que sóc una persona que intento estar bé i portar-me bé amb tothom, vaig dir que sí. I aquí estem.

Però si t'haguessin dit d'anar de número 1 del PSC, haguessis anat amb ells.

Sí, però em van dir que no. Jo tinc moltes arrels socialistes. Històricament he anat amb ells moltes vegades, per l'amistat que tinc amb l'Antonio Munté, amb el Josep Maria Escoda i altra gent. Normalment anava com a independent, i ho feia pel lligam que tinc amb ells. Però també hi ha moltes persones històriques del PP amb qui em porto molt bé. Un dia els vaig dir que no havíem lligat amb el PSC, i ells em van dir: "No miris les sigles. Presenta't tu per Riudoms pel PP". I això és el que em va motivar. Vaig estar parlant amb dirigents del PP, que em van dir que em donarien tot el suport. Llavors vaig dir: "Endavant".

Són dos partits molt diferents: conservador i liberal, o progressista i socialdemòcrata. Ideològicament, què pensa l'Eudald?

Jo ara me situo més a la dreta. Perquè des d'un punt de vista d'empresari, és el meu lloc. Ser empresari o ser autònom en aquest país és molt difícil i independentment de les idees sobre com  ha de ser Espanya, el que protegeix més a l'empresari normalment és la dreta. Això no vol dir que no estigui a favor, per exemple, de la pujada del salari mínim interprofessional. Una persona no pot cobrar 700 o 800 euros com ha passat fins ara.

Com valores la llista que presenteu?

Justeta. Costa molt captar gent. No només en el meu cas, sinó en el de qualsevol partit. La prova és que enguany no es presenta la CUP. És difícil fer una llista, més del que em pensava.

T’hagués agradat fer una llista diferent?

Sí, més llarga, amb més gent del poble.

Costa molt captar gent. No només en el meu cas, sinó en el de qualsevol partit

Precisament una de les coses que hem pogut veure és que hi apareix molta gent que no és del poble.

He anat a veure més de 25 persones i tothom em diu el mateix: “Jo et votaré, però si pot ser, no em fiquis a la llista”. La gent té por a represàlies, i és normal. O que t’encasellin ràpidament amb un partit. Però estem parlant de les municipals d’un poble: no de les generals. La guerra és una altra.

Vas comentar que volies fer una llista molt transversal amb perfils molt diversos. Ha contuinuat sent la teva intenció?

No. Perquè la gent a la que he trucat la porta, majoritàriament han dit que no.

Amb quin objectiu es presenta el PP en aquestes eleccions?

A mi em cau bé tothom. Difícilment trobaràs molta gent amb qui jo tingui problemes. Però el poble sembla que estigui enfocat només a un sector de població. La prova la tens fa poc: han fet la nova gegantona Sebastiana, el nou drac… Aviat hi haurà més capgrossos que gent. Que ja està bé, que hi han de ser, però em trobo molta gent jove pel carrer que em diu que ells no s’hi senten representats amb tot això. I també ens presentem per un altre objectiu important: el tema del polígon i de la indústria. Poblacions com La Selva del Camp ens han passat la mà per la cara, aquí no tenim pràcticament res. O per la qüestió de l'habitatge: o es posen les piles, o hi ha una falta d'oferta. S’estan llogant pisos per 600 euros, i aviat serà tot més car que a Reus. La gent vol venir a viure en un poble per la tranquil·litat i perquè té bons serveis. Però s'ha de canviar el model i ajudar molt més amb l'habitatge.

Què proposeu fer el PP per actuar sobre aquesta qüestió?

A Riudoms tot és planta baixa i dos pisos. Nosaltres això ho canviaríem perquè es fes planta baixa i tres pisos. Molts constructors, amb tot l'augment del preu de les matèries primeres i els sous, per dues plantes pensen: "Ja no faig res, ja no em surten els números". A part, per mi és un problema que hi hagi tants xalets adossats al centre del poble: això encareix molt el servei de recollida de la brossa, el de neteja... En general, crec que es pot mirar de fer més coses des de l'Ajuntament. A la immobiliària cada setmana llogaríem 4 o 5 pisos. Però no hi són. I la venda s'ha estancat amb la pujada de tipus d'interès.

Quina seria la primera decisió que prendries si passessis a ser alcalde o a formar part del govern?

És molt difícil de dir, quan no has estat mai a l'Ajuntament. A nivell de neteja o de circulació, per mi el poble està bé. Una cosa que canviaria és que tot fos més proper i que els barris quedessin més units més entre ells. També intentaria que els polígons fossin més grans i que la gent no hagués de treballar fora.

Fer més polígons o ampliar els existents, és una de les propostes que destaqueu en l'àmbit econòmic?

Sí. O incentivar que s'hi instal·lin empreses. Jo recordo fa uns anys, quan tenia la Sala Gaudí a ple funcionament, que em va venir a buscar l'alcalde de La Selva del Camp i em va dir: "Aquí tens un solar. Edifica-hi, l'Ajuntament t'ajudem amb tot". Ho feien perquè muntés una discoteca com la que tenia aquí. I pràcticament gratis. No ho vaig fer perquè dues alhora era molt complicat.

Quina altra proposta teniu en l'àmbit de l'economia local?

El Port Aventura atrau set o vuit milions de persones cada any. L'altre dia estava per Reus, i hi havia un munt de turistes. Per què Riudoms no en té? Tenint Gaudí, una església que és espectacular... Turistes que vagin a comprar a les botigues de tota la vida. Portar gent de Cambrils o de Salou cap aquí.

Què creieu que cal fer, des del PP, en l'àmbit de la pagesia?

Sobretot, vigilar moltíssim les finques pels robatoris. A part d'això, és difícil lluitar contra els grans oligopolis en el sector agrícola. Però sí que els faria una rebaixa d'impostos important. És sacrificat, és dur i cada cop és menys rendible. I som el país d'Europa que més paguem d'autònoms.

Un altre tema que estarà molt d'actualitat els propers anys serà el del medi ambient i la sostenibilitat. En quins àmbits actuaríeu, des del PP?

En incentivar el màxim possible les plaques solars. No recordo quina població de Catalunya era, que han invertit un milió d'euros en un terreny i pràcticament ja són 100% sostenibles. De la mateixa manera que a l'edifici de l'Escola s'ha apostat per plaques, s'ha de fer en altres llocs perquè això és el futur. De totes maneres, és possible que vingui algú més endavant i posi un impost al sol: com qui manen són les grans companyies energètiques, poc hi pots fer. Recordo que fa un temps amb un client vam canviar tots els llums per LEDs, vam fer una gran inversió... i ell em va dir: "D'aquí a uns anys, quan tothom tingui LEDs, la llum valdrà tres cops més". Tenia raó. Les grans companyies han de guanyar diners sigui com sigui, i quan tots baixem el consum, ells ens pugen altres coses. De totes maneres, hem d'intentar ser autosuficients.

De la mateixa manera que a l'edifici de l'Escola s'ha apostat per plaques, s'ha de fer en altres llocs perquè això és el futur

En qüestió d'Urbanisme, com creieu que cal actuar aquests propers anys?

Ara estan canviant la circulació dels carrers i la majoria són de sentit únic, i ho trobo bé. Alguns carrers que quedaven per arreglar i on s'havien canviar les llambordes, també s'estan fent ara. En general, els carrers estan nets, curosos... Sí que hi ha zones que encara estan pendents d'executar, o que no s'han pogut fer els carrers. Fa poc s'ha anunciat el tema del pàrquing dels Hortets. També es va dir que al voltant de l'edifici de l'Hort del Coques es faran en breu els carrers. Cal posar-los en marxa, perquè això és un drama.

Quines sensacions teniu des del PP respecte als resultats?

Hi ha dies que t'aixeques positiu, i hi ha dies que no. O et trobes algú i t'anima, i altres dies penses: "Potser no anirà bé". Traiem el que traiem, estarà bé. Si entrem a l'Ajuntament bé, i sinó cap problema. Lògicament, esperem treure un regidor, com a mínim.

Veieu possible el canvi de govern?

Ja es veurà, és difícil de dir. Lògicament sí que pot haver-hi un canvi. Però jo crec que ara mateix hi ha un empat tècnic, amb un lleuger avantatge del Sergi. A ells també els ha costat fer llistes, i això que són candidatures que governen l'Ajuntament. La meva sensació es que encara tenen un lleuger avantatge, però no crec que treguin majoria absoluta. A sobre, per ells hi ha el problema que enguany no es presenta la CUP, i molts d'aquests vots segurament aniran cap a Esquerra.

Quina relació hi ha entre vosaltres i el PSC?

Avui he conegut a la Carmen per primer cop, i en principi no hi ha d'haver cap mena de problema. Ni amb ells ni amb ningú.

Si quan surtin els resultats, el PP sou decisius per formar govern, amb qui esteu disposats a pactar?

És molt aviat per parlar d'això. Hem d'asseure'ns en una taula i comentar-ho. Són ells qui ens han de proposar a nosaltres, o al PSC si són ells els decisius, quines propostes tenen i què ens poden oferir. Per la meva part, tant de bo no hi hagués llistes. Tant de bo tothom qui entrés a l'Ajuntament tingués una àrea assignada i poguéssim treballar junts per fer coses.

És molt aviat per parlar de pactes. Hem d'asseure'ns en una taula i comentar-ho

Per tant, dependrà més del projecte de poble que presentin, que de la ideologia?

Sí. En unes municipals, la ideologia és pràcticament inexistent. Poc sentirem a parlar de la independència, per exemple, en aquestes eleccions. A cadascú li toca el seu.

Seria possible per exemple que el PP governés amb Esquerra? A nivell nacional no seria possible.

Crec que els membres d'Esquerra a Riudoms difícilment em miraran a mi com un líder del PP amb qui no es pot pactar. Que després des de més amunt a ells o a mi ens arribaran pressions per fer-ho o no, segur. Però a nivell local, no. Jo tinc bones relacions amb tots.

Quin Riudoms hi haurà el 2027 si formeu part del govern?

Tenim un problema amb el tema del Gaudí: Reus se'ns ha menjat la marca Gaudí. Riudoms hauria de ser un poble amb més presència. El pare de Gaudí era riudomenc: hauríem de tenir turisme, gent viatjant, visitant la Casa Gaudí, prenent alguna cosa a la plaça. Voldria que el 2027 hi hagués un Riudoms més conegut fora d'aquí. Potenciar més la marca Riudoms. I tant de bo hi hagués un càmping, o un hotel amb unes quantes habitacions.

Aquest web fa us de 'cookies' pròpies i de tercers per oferir-li una millor experiència i servei.