Unitat en les mocions, discrepàncies en les ordenances fiscals

Ajuntament de Riudoms (FOTO: Gilbert Molons)
Ajuntament de Riudoms (FOTO: Gilbert Molons)
Ahir es va celebrar el primer Ple municipal ordinari del nou curs polític 2011-2012. La sessió va començar amb l’aprovació del Pla d'Actuació Municipal (PAM). Aquest document, que es divideix en tres parts (una de genèrica per qualsevol incidència, una d'inundacions i una d'emergències per a matèries perilloses) marca el protocol a seguir en cas d'emergències. Després de la seva aprovació, ha de ser la Generalitat de Catalunya qui li doni l’homologació definitiva.

Ajuntament de Riudoms (FOTO: Gilbert Molons)
Ajuntament de Riudoms (FOTO: Gilbert Molons)


Les ordenances fiscals, aprovades

Un altre dels temes que es van tractar durant el Ple, i que afecta més directament el contribuent riudomenc, és l'aprovació de 22 ordenances fiscals per l'any 2012. Aquestes van ser aprovades només amb els vots a favor de Convergència i Unió (CiU) : els altres grups, Esquerra Republicana de Catalunya (ERC)  i el Partit Socialista de Catalunya (PSC) les van rebutjar.

Aquestes ordenances recullen els preus dels impostos municipals i d’alguns serveis (aigua, brossa, clavegueram, etc.). De les 22 aprovades, 14 restaran congelades, sense augmentar de preu respecte l'any 2011. De les altres, tres pujaran i cinc augmentaran segons l'IPC.

Al Ple també es van aprovar les bonificacions en impostos: un 20% de bonificació en les taxes de clavegueram i d'escombraries per les famílies nombroses, així com un 90% de bonificació en la taxa d'aigua per a persones majors de 65 anys en situació desfavorable i un 70% en les famílies nombroses. Les bonificacions també seran del 100% en matèria urbanística per reformes en casos de minusvalidesa, col•locacions d'ascensors, construcció d'hivernacles i obres de condicionament d'establiments comercials.

Sobre els vehicles, també es va aprovar una modificació dels impostos: s’impulsaran els vehicles menys contaminants, elèctrics i híbrids, amb una bonificació del 50%, però alhora s’aplicarà una una bonificació del 75% en vehicles de més de 25 anys d'antiguitat.

Rebuig a les modificacions

Els canvis en els preus públics i les bonificacions només van rebre els vots a favor de CiU, perquè ERC i PSC els van rebutjar. ERC va retreure a CiU que ahir s’aprovessin bonificacions que ells ja havien presentat abans, però que en altres sessions del Ple s'havien rebutjat, com la de les famílies nombroses o dels jubilats. Tot i això, segons ERC, encara queda pendent fer canvis per a les rendes més baixes.

Escut de l'Ajuntament (FOTO: Gilbert Molons)
Escut de l'Ajuntament (FOTO: Gilbert Molons)


ERC també va aprofitar el torn de preguntes per exposar el seu desacord en les taxes per fer servir espais municipals. Un exemple és el problema de la utilització dels camps de futbol entre les dues entitats riudomenques que es dediquen a aquest esport. El grup es va mostrar disposat a col·laborar amb el regidor d'esports per a resoldre-ho, i va expressar el seu desconcert de què hagi de ser la regidoria d'esports la que autoritzi expressament la creació de equips esportius. En aquest sentit, ERC també va proposar més canvis en matèria de taxes per espais esportius, per tal de que hi hagi bonificacions pels equips base amb seu a Riudoms.

Acord en les mocions

Tot i el desacord en qüestions econòmiques, CiU, ERC i PSC van presentar i aprovar mocions conjuntes referents a temes d’actualitat general a Catalunya. Com ja avançava ahir FemSafareig.cat, van ser un total de tres documents: una moció per dedicar un carrer al ex-president del Parlament de Catalunya Heribert Barrera, una moció de rebuig a la sentència del Tribunal Constitucional sobre la immersió lingüística i una a favor de donar suport institucional al Correllengua 2011.

Aquest web fa us de 'cookies' pròpies i de tercers per oferir-li una millor experiència i servei.