Un espai per als grups municipals: una problemàtica tancada després de més de 10 anys

Des del mes d’agost, els diferents grups polítics riudomencs disposen d’un despatx en dependències municipals, a l’Epicentre Gaudí. La petició d’espais s’ha resolt a l’inici d’aquesta legislatura després de més de 10 anys, quan ERC va començar a demanar un lloc on poder portar a terme les diferents activitats dels grups municipals. El Síndic de Greuges, organisme on van acudir els republicans l’abril de 2014, recull la resolució de la queixa a l’Informe al Parlament 2015.

Elena Domingo

Periodista

Façana de l’Epicentre Gaudí
Façana de l’Epicentre Gaudí

Les primeres queixes d’un grup municipal per la falta d’espais per als diferents grups amb representació al Ple van començar fa més d’una dècada, quan ERC Riudoms va demanar al govern municipal un despatx. A començaments de la legislatura anterior (2011-2015) el regidor d’ERC, Francesc Xavier Lázaro, va tornar a demanar una oficina per als grups municipals, així com sobres i papers amb el logotip de l’Ajuntament. Els republicans asseguren que van formular diversos precs a l’Ajuntament i peticions a Secretaria, i que van decidir acudir al Síndic de Greuges en veure “la poca voluntat de CiU”. “No tant sols per aquest tema del despatx, sinó també per la falta de resposta en altres peticions que ens impedien fer la nostra tasca”, asseguren.

La primera petició al Síndic es va fer l’abril de 2014, tant pel tema de l’espai com per altres qüestions relacionades amb el funcionament administratiu de l’Ajuntament i aspectes relacionats amb la transparència. Sobre l’espai pels grups municipals en concret, ERC considerava que el fet de no disposar d’un despatx era una vulneració de l’article 170 del “Decret Legislatiu 2/2003, de 28 d’abril, pel qual s’aprova el Text Refós de la Llei Municipal i de Règim Local de Catalunya”, segons el qual tots grups en municipis de més de 2.000 habitants han de disposar d’un espai per a les seves activitats.

El Síndic fa petició a l’Ajuntament

En un primer moment, l’Ajuntament no va respondre la petició del Síndic. L’organisme va enviar una carta el mes de juny de 2014 a ERC Riudoms avisant que s’havia superat el termini per respondre, i que havien recordat al consistori el deure de contestar.

Finalment, quan des de l’equip de govern es va donar resposta al Síndic de Greuges, es va argumentar que el problema era la falta d’espai. “El Síndic es va posar en contacte amb l’Ajuntament i quan va rebre les explicacions i justificació de la manca d’espai, va resoldre la queixa entenent que no tenia solució. Tot i això, en aquell tràmit, ja se’l va informar que tant havia com fos possible es resoldria aquesta situació”, explica l’equip de govern.

El mes de març de 2015, ERC Riudoms i PSC-AM també van presentar una moció conjunta al Ple per demanar un despatx i material per als grups municipals.

L’espai escollit: l’Epicentre Gaudí

Finalment, l’agost de 2015 es va habilitar un espai a l’Epicentre Gaudí per ERC-Avancem-AM, un per la CUP Riudoms i un altre per CiU Riudoms.

“Des del mateix moment en que es va iniciar aquesta legislatura, l’Equip de Govern va fer una proposta que no estés afectada per la falta d’espai en el propi ajuntament i va proposar als grups municipals la possibilitat d’habilitar un espai per cadascun dels tres grups municipals a l’Epicentre Gaudí aprofitant que aquest era un equipament que habitualment demanaven els partits polítics per a fer-hi les seves activitats.”, assegura l’equip de govern. Des de l’Ajuntament es va dotar l’espai del mobiliari i equipament informàtic, i se’n fa el manteniment i neteja.

Des d’ERC Riudoms, lamenten que el govern municipal hagi trigat “més de 10 anys en prendre la decisió”, i asseguren que l’espai actual s’ajusta a les necessitats, tant com a oficina del grup municipal com per atendre ciutadans. “Per descomptat, sempre seria millor tenir més espai i sobretot estar en un despatx al mateix edifici de l’Ajuntament, però s’ha de dir que l’espai actual és adequat”, asseguren.

Des de la CUP Riudoms, que es va presentar a les eleccions municipals i va obtenir representació el maig de l’any passat per primera vegada, destaquen que l’Epicentre no és el més idoni. “Creiem que aquests espais haurien de ser més propers a l’edifici de l’Ajuntament, tal i com tenen la resta de regidors del govern, els quals tots disposen de despatx a l’edifici de l’antic hospital, damunt de les dependència de la guàrdia municipal”, expliquen. Des de la CUP puntualitzen que no se’ls va oferir la possibilitat de triar cap altra possibilitat, i que l’espai té limitacions perquè no permet acollir reunions ni treballar en xarxa amb una correcta connexió a Internet, ja que només disposa de taula, ordinador amb connexió, un armari i tres cadires.

A més, des de la CUP Riudoms asseguren que l’Epicentre Gaudí hauria de tenir altres funcions: “Hauria de ser un equipament destinat a la figura de Gaudí, com a seu de la Fundació que porta el seu nom, que a més caldria dotar de contingut per tal de promoure, difondre i explotar la seva figura com a potencial eina i espai de promoció turística tal i com estava concebut”.

Aquest web fa us de 'cookies' pròpies i de tercers per oferir-li una millor experiència i servei.