Superar l'urbanisme, pensar en el territori

Avui dia, cal superar definitivament l'antic llenguatge de l'urbanisme lligat a la construcció i al creixement desmesurat. Durant els darrers anys, com han fet molts altres municipis, Riudoms ha seguit la tendència del mercat i la bombolla immobiliària que finalment ha acabat esclatant. Però contràriament al que es pensava i predicava, aquest vell concepte d'urbanisme de ciment, totxo i creixement no ha suposat cap benefici ni millora en la qualitat de vida dels veïns  del nostre poble, ans al contrari, ha acabat hipotecant per molts anys altres accions encaminades a millorar i fer més habitable i sostenible el nostre entorn més proper.

vot_-02.jpg
vot_-02.jpg
Des de la CUP creiem que cal pensar la planificació i ordenació del sòl a nivell de tot el terme municipal, més enllà del nucli urbà de carrers i places. Cal pensar en la mobilitat, accessos, carreteres, camins, rieres, barrancs, finques, terrenys, polígons, indústria, graveres, granges, hivernacles, masos, marges, mines, arbres singulars... L'ús i ocupació del territori per part dels humans és total. Per això, com a poble, cal que pensem en tot allò que fem i tenim al terme, més enllà de la trama urbana. Perquè els abocaments riera amunt ens contaminen l'aigua i els camps de més avall.  Perquè la indústria ens contamina l'aire que respirem arreu. Perquè la forma com ens movem ens condiciona a com aparquem o a que arribem més o menys tard. Per això des de la CUP pensem i parlem de Territori com tot allò on tenim activitat i assentament.

PER UNA PLANIFICACIÓ SOSTENIBLE (POUM21)

Per això, com ja hem vingut defensant darrerament, des de la CUP creiem imprescindible i totalment clau treballar a fons per una planificació i ordenació territorial sostenible i integral. Per això la redacció i aprovació del Pla d'Ordenació Urbanística Muncipal (POUM) ha d'anar completament lligada al desenvolupament i aprovació de l'Agenda 21 (A21) a nivell local que ha de donar com a resultat el un nou POUM21, capaç de preveure i articular el Riudoms del futur que permeti millorar la qualitat de vida dels ciutadans i veïns amb un poble compacte, ordenat, sostenible i cohesionat, en tot el seu terme municipal.

Per tot això i un cop ja s'ha demostrat que les actuals Normes Subsidiàries de l'any 1992 ha quedat totalment desfasades (43 modificacions puntuals, increment de població, canvi de necessitats, context global, etc.) cal que des de l'ajuntament es comenci a treballar per la redacció i aprovació d'un instrument de planificació bàsic i necessari que defineixi de forma sostenible i participativa el futur del nostre poble per als propers anys, el POUM 21, tal i com ja obliga la legislació urbanística per a municipis de més de cinc mil habitants.

Diem que la planificació és clau, per evitar nyaps i més improvisacions sense cap sentit. Per això insistim que cal un canvi radical del model actual, basat en la improvisació per un nou model basat en la planificació, la ordenació i la sostenibilitat territorial.

NUCLI  ANTIC, EQUIPAMENTS, SERVEIS, HABITATGE i COMERÇ

A continuació expliquem algunes de les nostres propostes que caldria incorporar en el nou POUM21 per millorar l'actual planificació i ordenació territorial i revitalitzar el teixit urbà, però sobretot intentar treballar per millorar la qualitat de vida, la cohesió social i les relacions humanes entre veïns de Riudoms. Per fer-ho, creiem que cal treballar diferents àmbits de manera conjunta i interrelacionada.

Alhora denunciem les polítiques de maquillatge i de cara a la galeria realitzades fins ara (ajudes ridícules per façanes i comerços, repartiment de geranis o nous paviments en alguns carrers), que com s'ha demostrat no han estat gens efectives per una veritable revitalització del nucli antic. Pregunteu-vos quants nous veïns han vingut a viure al nucli antic? Quants nous comerços han obert? Quins nous equipaments han obert? Quins serveis han millorat? La resposta, cap ni un. Res de res.

Des de la CUP creiem que la rehabilitació del nucli antic també ha de ser planificada i a llarg termini, sense improvisacions, actuacions urgents ni de maquillatge. Cal una aposta decidida i integral per poder planificar a llarg termini la seva recuperació i que ha de tenir en compte 4 aspectes bàsics: l'habitatge, els equipaments, els serveis i el comerç. Aquests àmbits han de ser tractats de forma conjunta per garantir que es pugui crear novament un sentiment d'atracció i valoració de l'espai per part de la ciutadania. Responent a les preguntes anteriors, quines millores ha tingut el nucli antic si cada cop hi viu menys gent, cada dia hi ha menys comerços, els equipaments que hi ha queden buits i sense ús i els serveis són pitjors que en altres zones (cobertura, pressió aigua, accessibilitat...), la resposta és cap.

La proposta doncs per donar vida i vitalitat al nucli antic és mútiple, però passa per recuperar i donar ús, des de l'ajuntament, als equipaments que actualment són buits i sense contingut. Això ha de ser un primer revulsiu perquè la gent s'hi apropi i torni a acostar-s'hi, i en paral·lel cal millorar els serveis existents i facilitar que tant veïns com comerços es pugui instal·lar. Sols d'aquesta forma integral, tenint en compte els principals actius; d'equipaments, habitatges i locals podem ser capaços de fer que la gent torni a tenir ganes d'acostar-se, viure i comprar al nucli antic.

Per aquest motiu proposem un seguit d'actuacions concretes relacionades sobre equipaments, serveis, espais públics, habitatge i locals al nucli antic.

Inventari i cens complet d'habitatges i el seu estat de conservació

Cal realitzar un inventari a fons dels habitatges buits a tot el poble, però especialment al nucli antic i de les promocions inacabades.

Finalitzar promocions inacabades – pressió fiscal per bancs

A partir del cens, i sobretot en noves promocions inacabades, cal aplicar taxes i impostos per augmentar la pressió fiscal als habitatges propietat dels bancs, per tal d'incentivar la seva finalització i l'entrada en els mercats de venda i lloguer.

Rehabilitar habitatges antics – bonificar propietaris

Facilitar la rehabilitació d'habitatges antics, bonificant taxes sobre construccions, permisos, ocupacions de via pública, visites d'obres i agilitzar el retorn de fiances.

Protecció del patrimoni i envelliment de façanes.

Recuperar elements característics i condicions constructives; estucats, carreus, façanes, forja, etc. Protecció del patrimoni arquitectònic. Regulació de les condicions i materials en les edificacions. Possibilitar manteniment d'estructura i alçades.

Promoure i potenciar sostenibilitat en l'edificació

Bonificar la incorporació d'equips d'energia renovable, eficiència energètica i sostenibilitat.

Crear una borsa de lloguer d'habitatge i locals comercials

Oberta i accessible per a tothom. Promoure i incentivar l'adhesió de propietaris. Servei de mediació. Inclusió en programes comunitaris (consell comarcal).

Bonificacions per incentivar el comerç

Per incentivar l'obertura de nous establiments i comerços proposem mesures fiscals per reduir les despeses als nous negocis com l'exempció de taxes i permisos d'obres per a millores a locals comercials, bonificacions en l'impost d'activitats econòmiques (IAE) o rebaixes en les taxes del servei de brossa, aigua i clavegueram.

Pla d'usos i gestió d'equipaments

Sempre parint d'una planificació prèvia, cal apostar per la rehabilitació i promoció dels equipaments existents al nucli antic i que actualment no tenen cap ús i gestió definits com ara la Casa de Cultura, la Llar de Jubilats, l'Epicentre i Casa Gaudí, l'Hospital, la Capella, el Jutjat o l'Ajuntament. Evitar la construcció de nous equipaments a l'extraradi. El fet de dotar aquests equipaments d'ús i contingut per la ciutadania, farà possible i potenciarà el passeig i pas de persones pel nucli antic.

Alhora també cal potenciar i millorar les funcions i activitats dels equipaments actuals que funcionen; casal, jubilats, local jove...

Millorar els serveis bàsics

Igualment partint d'una planificació prèvia, i sobretot lligats a les noves actuacions previstes i que es puguin fer de forma continua en espai de nova urbanització i en la reforma dels existents com ara:

- Incrementar i millorar la pressió de la xarxa d'aigua potable.

- Millorar la cobertura mòbil i de xarxes 4G.

- Facilitar la instal·lació de gas natural i fibra òptica.

- Eliminació progressiva de les línies elèctriques aèries, pas per les façanes

- Criteris estètics i uniformitat en el mobiliari urbà; bancs, papereres, jardineres, fanals

- Criteris d'eficiència energètica en il·luminació edificis i enllumenat públic.

- Habilitar aparcaments temporals dissuasius en els solars no edificats.

SOSTENIBILITAT i TERRITORI i PAISATGE AGRARI

Però més enllà de la millora d'espais i serveis cal una aposta ferma per la sostenibilitat ambiental per tal de millorar la qualitat de vida dels ciutadans garantint l'ús responsable dels recursos sense necessitat d'hipotecar les generacions futures.

A nivell municipal, des de l'ajuntament cal implantar més mesures d'estalvi i eficiència energètica, com per exemple l'ajustament de l'horari d'encesa i apagada de l'enllumenat públic o la il·luminació dels edificis i monuments. I treballar per la instal·lació d'equips d'energia renovables en els equipaments i edificis públics així com incentivar i promoure aquestes instal·lacions a nivell particular. Igualment cal promoure mesures d'estalvi d'aigua en jardineria i espais verds, reduint àrees de gespa i no utilitzant aigua potable per al reg. També cal millorar i potenciar la recollida selectiva de residus a tots els nivells. Com a primer pas, cal garantir la disponibilitat i proximitat de contenidors de recollida selectiva a tots els ciutadans i a totes les zones del poble. En segon lloc, cal implantar un servei de recollida i tractament de restes de poda i el foment de l'autocompostatge a tot el municipi. Paral·lelament cal incidir i potenciar les campanyes de sensibilització i informació ambiental per millorar els nivells i la qualitat de la recollida selectiva.  Per últim, cal analitzar a fons l'actual gestió de residus a nivell local per estudiar la municipalització del servei de recollida i gestió de residus i apostar per un canvi de model per una recollida porta a porta, que permeti optimitzar els recursos, reduir costos i millorar els resultats de reciclatge.

Fora de l'àmbit urbà, cal una protecció i catalogació de les zones d'alt valor natural i paisatgístic com les rieres, barrancs i arbres singulars, com també de tot el sistema de mines i aqüífers, promovent la seva restauració i recuperació progressiva, i de les  construccions i patrimoni cultural associat al món rural com masos, marges, torres guaita, etc.

Apostem per la conservació del paisatge agrari i la potenciació de l'activitat agrària per evitar l'abandonament de terres, a través de la creació d'una borsa de terres i finques agrícoles. Igualment cal crear un òrgan de coordinació permanent amb tots els agents del sector agrari; sindicats, cooperativa i particulars per garantir una comunicació directa i fluïda de les seves demandes i aspiracions, tot apostant per una veritable potenciació dels productes agroalimentaris locals i de proximitat com la verdura, els fruits secs i l'oli d'oliva.

SIGNAT: Pere Campíñez Salas

Aquest web fa us de 'cookies' pròpies i de tercers per oferir-li una millor experiència i servei.