Presentació de Súma e a Riudoms

La associació Súmate es va presentar ahir divendres 24 de gener a la Sala Multiús del Casal Riudomenc, amb un audiovisual i els testimonis de diferents integrants d'aquest col·lectiu.

Jesús Torres

Vitivinicultor

Foto-1.jpg
Foto-1.jpg
L'associació Súmate o Súma e es va crear el passat 2013 com a col·lectiu de persones immigrants a favor de la cel·lebració d'una consulta democràtica sobre la independència de Catalunya i a favor d'aquesta independència. Tal i com expliquen a la seva pàgina web  "nos une algo mucho más importante: la ilusión por construir un proyecto nuevo y colectivo. Vengamos de donde vengamos, hayamos nacido donde hayamos nacido, o hablemos la lengua que hablemos. No importa el orígen sino el destino". La majoria d'integrants de l'associació són immigrants o descendents de les onades migratòries que hi va haver a Catalunya provinents de la resta de l'Estat Espanyol durant la dècada dels anys 60 i és per això que la voluntat de l'associació, tal i com van explicar els seus representants, és explicar el procés sobiranista als sectors castellanoparlants, per desmuntar les "mentides sobre la persecució lingüística i social que s'expliquen als mitjans de comunicació d'ambit estatal. Durant la presentació, també van remarcar que no estan lligats a cap partit polític i que no es beneficien de cap subvenció públic.

Presentació de Súmate a Riudoms (FOTO: Jesús Torres)
Presentació de Súmate a Riudoms (FOTO: Jesús Torres)


Amb aquesta voluntat, es va fer un acte al Casal Riudomenc sota el títol "¿Qué Cataluña queremos? Gente como tú, explicamos nuestras razones" amb la col·laboració logística de Riudoms per la Independència - Assemblea Nacional Catalana. L'acte va ser presentat pel riudomenc Eusebio Ruiz, que com va explicar, ell era immigrant de la Solana a Riudoms i es sentia plenament identificat amb el col·lectiu de Súmate. Es va presentar també l'audiovisual que va donar molta difusió de l'entitat a través de les xarxes socials arran de la seva presentació, on diverses persones expliquen els seus motius per estar a favor de la independència de Catalunya.  Posteriorment, fins a quatre representants de l'entitat provinents de diversos punts de la geografia catalana, van explicar íntegrament en castellà, els seus testimonis personals sobre l'arribada i acollida a Catalunya, la bona relació entre els castellanoparlants i els catalanoparlants i van exposar diversos motius per estar a favor de la independència, des del punt de vista democràtic, econòmic, etc. L'acte, que va comptar amb l'assistència d'una seixantena de persones, va tenir poca afluència de riudomencs castellanoparlants.

Per últim, els ponents de la xerrada, van afirmar que l'associació, a banda de seguir creixent a nivell d'associats per a la seva viabilitat econòmica, tenia voluntat de continuar treballant una vegada s'hagi celebrat la consulta sobre la creació d'un nou Estat Català independent. Com van explicar, volen formar part del procés constituent que teòricament tindrà lloc un cop Catalunya tingui un nou estatus polític, per tal de que la nova constitució catalana reculli tota la veu del poble i estigui pensada perquè no hi hagin retallades socials, corrupció política, pressió fiscal per a treballadors i petits autònoms, etc. També van convidar a tot el públic a l'acte central de l'associació que tindrà lloc el proper divendres 31 de gener a Barcelona.

Actualització: Súmate ha publicat el vídeo de l'acte al seu canal de youtube.

Aquest web fa us de 'cookies' pròpies i de tercers per oferir-li una millor experiència i servei.