Polèmica per la vacunació de l'alcalde Sergi Pedret i el regidor Jordi Domingo

Diversos mitjans de comunicació van fer pública la tarda del 13 de gener que dues persones de l’equip de govern de l’Ajuntament van rebre el dia anterior la primera dosi de la vacuna contra la Covid-19 a la residència L’Onada

La vacunació va tenir lloc a L'Onada, el mateix dia que es van vacunar residents i treballadors
La vacunació va tenir lloc a L'Onada, el mateix dia que es van vacunar residents i treballadors

Diversos mitjans de comunicació van fer pública la tarda del 13 de gener que dues persones de l’equip de govern de l’Ajuntament de Riudoms van rebre el dia anterior la primera dosi de la vacuna contra la Covid-19 a la residència L’Onada, durant la campanya de vacunació que es va fer al centre. Concretament, van ser l’alcalde Sergi Pedret, i el regidor Jordi Domingo.

Des de l’Onada van emetre un comunicat on explicaven que la direcció del centre va demanar expressament a Pedret que anessin a vacunar-se per no haver de llançar les dosis que s'havien d'administrar en menys de 10 minuts. Primer, la direcció del centre s’havia posat en contacte amb la responsable de vacunació del Camp de Tarragona, i la primera opció havia estat trucar al CAP. Segons el comunicat, el CAP va declinar l’aprofitament de les vacunes, “ja que l’endemà tenien prevista la vacunació de tot el seu personal i si es vacunaven, al dia següent sobrarien vacunes”. Des del centre van lamentar enormement "haver posat en un compromís tan gran, a l’alcalde i regidor del municipi, quan mai va existir cap conversa prèvia ni es va planificar cap possible vacunació a la nostra residència a persones que no fossin les que constaven al llistat".

Des de l’Onada van emetre un comunicat on explicaven que la direcció del centre va demanar que anessin a vacunar-se per no haver de llançar les dosis

Per la seva banda, l'alcalde Sergi Pedret també va emetre un comunicat, explicant que es va oferir aquesta possibilitat “ja que per temes de gestió de la crisis sanitària son habituals les reunions de l’alcalde amb la residència i per tant consideren oportú fer-ho així”. Pedret també va assegurar que va seguir en tot moment les indicacions que va rebre per part dels responsables de la vacunació a la residència, confiant en el seu criteri, en la seva professionalitat i en els protocols establerts per al desenvolupament del procés de vacunació de la població: "vaig considerar que en cap moment soc qui per decidir qui es vacuna o no es vacuna; i menys encara per negar-me a l’oferiment de vacunar-me davant la possibilitat que aquesta vacuna es llenci, cosa que es podria interpretar com una desconfiança meva cap a la seguretat de la vacuna de la COVID19".

L'endemà, el secretari de Salut Pública de la Generalitat, Josep Maria Argimon, es va referir al cas: "que un regidor i un alcalde es vacunin no és ni de bon tros el millor exemple, però no hem de llançar vacuna, és un bé molt escàs i hem de valorar què fem amb els sobrants". Argimon va assegurar que analitzarien molt bé la situació, però que li constava que es van tenir en compte "moltes possibilitats abans de la de l'alcalde i el regidor". En roda de premsa, també va dir: "Jo no ho jutjo, però si ets un responsable polític millor haver declinat la invitació, no podem posar el focus en els professionals".

El dia 14 al matí, la CUP Riudoms va emetre un comunicat demanant que es reconegués l'error i es demanessin disculpes davant de la ciutadania per aquest fet. "Tot i les mancances del protocol, pensem que s'hauria d'haver buscat una solució alternativa", afirma el document publicat. La CUP també va criticar que en el comunicat de L'Onada es considerés l'alcalde una persona vinculada amb el centre: "L’alcalde i els membres de govern no haurien de ser persones de contacte freqüent amb la residència, ja que només haurien de fer tasques de coordinació i aquestes es poden efectuar en espais segurs, com reunions telemàtiques o en espais externs". Finalment, en el comunicat la formació també va demanar la convocatòria d'una Junta de Portaveus extraordinària per aclarir els fets.

Unes hores més tard Esquerra també va emetre un primer comunicat on coincidia amb la CUP en demanar la convocatòria d'una Junta de Portaveus. A part, compartia el posicionament expressat pel Secretari de Salut Pública, Josep M. Argimon, el dia anterior, i a la vegada rebutjava que s’aprofités aquest afer per fer qualsevol tipus d’atac personal, "un cop l’alcalde ha manifestat que no va actuar de mala fe".

Dos dies més tard, però, Esquerra es va tornar a pronunciar en un segon comunicat, després que es publiquessin diversos missatges a les xarxes socials i a Whatsapp insinuant que havien estat regidors d'aquesta formació qui havien filtrat la informació als mitjans de comunicació. "Insinuar i difamar sense proves ni fonaments pot ser objecte de denúncia. Per tant, si cal, així es farà. Ja n’hi ha prou!", deia el comunicat. "Qui va posar-se una vacuna no som les regidores ni els regidors d’Esquerra. Aquesta és l’essència de tot plegat i sembla que algú està interessat en capgirar el que ha passat", afegia el text, que també deia: "Tal com vam dir en el nostre anterior comunicat rebutgem que s’aprofiti aquest afer per fer qualsevol tipus d’atac personal. Això val per a tothom".

L'esclat de la polèmica va coincidir amb la notícia que, en altres poblacions de l'estat espanyol, alguns alcaldes havien rebut la vacuna de la Covid-19. Tres alcaldes del PSOE del País Valencià i una alcaldessa de Córdoba, per exemple, van ser suspesos cautelarment de militància i se'ls va obrir un expedient per haver acceptat la vacuna.

Aquest web fa us de 'cookies' pròpies i de tercers per oferir-li una millor experiència i servei.