El Ple aprova el pressupost municipal per l'any 2021

En una sessió extraordinària celebrada el passat 29 de desembre, el ple va aprovar el pressupost per a l'exercici 2021 de l'Ajuntament de Riudoms i ens dependents.

Elena Domingo

Periodista

Regidors del plenari participant en el ple telemàtic per aprovar el pressupost
Regidors del plenari participant en el ple telemàtic per aprovar el pressupost

En total, el pressupost d'aquest any és d'aproximadament 7.640,000 euros: 300.000€ més que l'any 2020. Aquest increment prové en bona part del creixement en les aportacions de la Diputació de Tarragona i la Generalitat.

L'alcalde de Riudoms, Sergi Pedret, va definir la proposta com un "pressupost afectat per la Covid-19", amb dos eixos principals: acompanyar els veïns durant la crisi sanitària provocada per la pandèmia, i continuar la tasca de promoció econòmica del municipi. El pressupost contempla l'increment de partides destinades a qüestions socials i, en contrapartida, la disminució de les despeses en àrees com festes, fires, joventut, cultura o comunicació. "El pressupost contempla la continuïtat, almenys durant el primer semestre de l'any, d'un entorn Covid pel que fa a les restriccions en esdeveniments socials i festius que comportin concentracions de gent", va explicar el regidor d'Hisenda, Jordi Domingo. Per aquest motiu, la partida destinada a festes, joventut o fires disminueix en més de 200.000 euros.

En l'àmbit de la promoció econòmica, es preveu executar les obres de rehabilitació de la segona planta de les Escoles Velles, on s'hi ubicarà un espai de dinamització econòmica. A aquesta actuació s'hi destinaran 475.000 euros. També s'han previst 115.000 euros per desenvolupar el pla d'aparcaments: adequar diferents zones del poble com a estacionament de vehicles i facilitar l'accés al centre del poble. En l'àmbit social, el pressupost contempla incrementar la dotació destinada a serveis socials, augmentar les aportacions a Càritas o les bonificacions de taxes municipals. A part, es destinaran 130.000 euros per a millorar l'accessibilitat de la Casa de la Vila. El pressupost també preveu 40.000 euros per a la construcció d'un espai de pícnic al camp de futbol vell, i l'adequació de parcs infantils. El pressupost de 2021 també manté o incrementa les subvencions directes a les entitats, i contempla l'eliminació dels preus públics per l'ús de les instal·lacions esportives a les entitats que es dediquen a aquest àmbit.

Pedret també va destacar que el pressupost contempla l'arrencada d'un POUM (Pla d'Ordenació Urbanística Municipal). Concretament, es destinaran 20.000 euros al procés de participació ciutadana que ha de posar les bases prèvies a la redacció del pla. En l'àmbit d'urbanisme i sostenibilitat, també es preveu la reforma de la Raval de Sant Francesc, la instal·lació de punts de recàrrega de vehicles elèctrics o accions d'implantació d'energies renovables. També es redactarà un Pla de mobilitat segura i sostenible, i s'hi destinaran 15.000 euros.

L'alcalde va assegurar que el pressupost ha estat "compartit amb tots els grups municipals", que han pogut fer propostes i han demanat aclariments "les vegades que ha fet falta".

José Manuel Hernández, regidor del PSC, va ser el primer dels regidors de l'oposició en intervenir al ple. Hernández va donar les gràcies a presidència per "l'esforç de parlar amb els grups i incorporar propostes", i va anunciar que votaria a favor de l'aprovació.

El regidor de la CUP, Enric Jódar, també va agrair la feina feta i l'actitud del govern, però va assegurar que el pressupost "no reflecteix l'excepcionalitat del moment": per exemple, no incorpora la tarificació progressiva ni un pla de xoc econòmic i social per lluitar contra la pandèmia. "La Covid-19 ha accentuat les diferències socials, i veiem que l'equip de govern no hi ha estat sensible", va explicar. La formació va destacar com a positiva la millora de l'accessibilitat de la Casa de la Vila o la rehabilitació de les Escoles Velles, tot i semblar-li estrany que, fa dos anys, el govern de CiU anunciés en campanya electoral que es faria un espai de co-working i promoció econòmica a la Llar de Jubilats. "Què ha canviat en dos anys per anunciar que ara s'hi destina aquest altre espai?", es va preguntar Jódar. Tot i això, la CUP va decidir votar en contra del pressupost. "En una situació normal hauríem valorat l'abstenció, però en temps de Covid no", va explicar el regidor.

Ricard Gili, portaveu d'Esquerra, també va destacar que el pressupost no dóna "una resposta clara a la situació provocada per la Covid-19". De fet, Gili va descriure la proposta com un "pressupost de clarobscurs", que recull mesures per fer front a la pandèmia, però també altres que no agraden al grup republicà. Esquerra valora positivament, per exemple, el pla de mobilitat, el pla d'aparcaments i el POUM, o la millora de la web de l'Ajuntament. Però no veu clara la construcció d'una zona de pícnic, que no està recollida al Pla de Turisme. "Votarem a favor per responsabilitat, però no és el nostre pressupost. Des d'Esquerra hauríem fet un pressupost diferent", va explicar el regidor.

Finalment, el pressupost es va aprovar per dotze vots a favor de Junts per Riudoms, ERC i PSC, i un vot en contra de la CUP.

Aquest web fa us de 'cookies' pròpies i de tercers per oferir-li una millor experiència i servei.