Les forces a favor del dret a decidir augmenten els vots

Els resultats a Riudoms: puja la participació respecte el 2009 i les forces a favor del dret a decidir guanyen en percentatge de vots.

Moment del recompte dels vots (FOTO: Gilbert Molons)
Moment del recompte dels vots (FOTO: Gilbert Molons)
La participació en aquests comicis electorals ha pujat fins al 47,96% a Riudoms situant-se a nivells semblants de Catalunya, 43,1%.

Històric de la participació a les eleccions europees a Riudoms (FOT: IDESCAT)
Històric de la participació a les eleccions europees a Riudoms (FOT: IDESCAT)


Convergència i Unió continua sent el partit més votat a Riudoms i es consolida. Fins i tot puja unes dècimes en percentatge de vot, 44,08% amb 966 vots, respecte les eleccions europees passades. A certa distància, però amb un augment important dels vots i un percentatge semblant ( que a nivell català es troba Esquerra Republicana de Catalunya. El partit republicà obté 551 vots amb un 25,14%, creixent més d'onze punts respecte el 2009, on es presentava amb altres partits sobiranistes bascs i gallecs mentre que enguany ho ha fet en coalició amb Nova Esquerra Catalana i Catalunya Sí.

A força distància els segueixen els dos partits majoritaris d'Espanya, el Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC) i el Partit Popular (PP), que pateixen el desgast del bipartidisme espanyol. El PSC que havia ocupat el segon lloc a la majoria de les eleccions al Parlament Europeu, fins i tot el 2004 va ser la força més votada, baixa fins al tercer lloc. Els socialistes han obtingut 163 vots amb un 7,43%. En canvi el PP es manté com la quarta força política escollida pels riudomencs a Europa, tot i que pateix una reducció de percentatge amb 131 vots i 5,97%.
Els altres partits que són presents al Parlament de Catalunya i que es presentaven a les eleccions europees han experimentat un augment significatiu de percentatge de vot. Pel que fa a Iniciativa per Catalunya els Verds (ICV) ha augmentat respecte al 2009 i obté el 5,43% dels vots a Riudoms. I Ciutadans (C's), que a les passades eleccions on es presentava dins del partit Libertas no va obtenir cap vot a Riudoms, ha obtingut 74 vots.

Resultats electorals al Parlament Europeu a Riudoms (FONT: Ministeri de l'Interior)
Resultats electorals al Parlament Europeu a Riudoms (FONT: Ministeri de l'Interior)


Cal apuntar que aquests comicis electorals han estat molt influenciants per debats nacionals arreu de la Unió Europea, que a Catalunya s'ha centrat amb el dret a decidir. Això explicaria l'augment de la participació a Catalunya i a Riudoms i l'avenç dels partits que defensen la consulta del 9 de novembre d'aquest any. A més, a nivell riudomenc, es visualitza el desgast dels dos grans partits espanyols, que possiblement ha beneficiat a altres partits com ERC, ICV, C's i noves formacions com Podemos.

Més informació clicant al següent enllaç: resultats finals a les eleccions al Parlament Europeu a Riudoms.

Aquest web fa us de 'cookies' pròpies i de tercers per oferir-li una millor experiència i servei.