L’Ajuntament celebra el primer ple telemàtic

Dijous 16 de juliol, el ple de l’Ajuntament de Riudoms va celebrar la primera sessió telemàtica de la seva història. Va ser un ple ordinari on es van tractar, entre altres temes, les mocions locals presentades pels grups municipals i, també, la situació de la depuradora municipal.

Elena Domingo

Periodista

Regidors participant en el ple telemàtic (FOTO: Cedida)
Regidors participant en el ple telemàtic (FOTO: Cedida)

No era el primer ple que se celebrava després de l’esclat de la pandèmia: el dia 29 de juny se’n va celebrar un d’extraordinari de manera física, a la sala de plens de l’Ajuntament. Tot i això, el ple ordinari d’aquest mes de juliol es va fer de manera telemàtica, i es va emetre en directe a través de Youtube. Hi eren presents tots els regidors excepte Teresa Basora, que no hi va poder assistir per motius professionals. La regidora d’Esquerra forma part del comitè d’experts per a la transformació del sistema públic de salut, que es constituïa precisament el dia 16 de juliol a la tarda.

Una de les parts més destacades del ple va ser l’informe de presidència sobre la situació de la depuradora municipal. En els últims mesos, algunes zones de Riudoms, especialment de la part sud, s’han vist afectades per pudors, que venien d’aquest equipament. Una situació que havia estat denunciada per l’oposició, especialment pel grup municipal d’Esquerra, que ho va exposar públicament i es va reunir amb els veïns per parlar-ne. Finalment, l’alcalde Sergi Pedret va informar sobre l’estat de la situació davant del ple. Pedret va explicar que al depuradora, construïda el 1992, ha quedat petita pel creixement del municipi, i també perquè, del desgast, ha perdut capacitat. Tot i que l’any 2008 ja hi va haver un primer intent d’impulsar-ne l’amplicació, va ser l’any passat, el 2019, quan va començar el procés. La situació ha quedat aturada per la pandèmia fins a meitats de juny, quan l’ACA ha aprovat la partida pressupostària necessària per expropiar un petit terreny del costat de la depuradora que es necessita per a l’ampliació. Pedret va assegurar que han demanat a l’ACA que comenci el procés de licitació de les obres, “perquè en obres hidràuliques no cal esperar que els terrenys siguin municipals”.

L’ampliació de la depuradora ha de servir perquè l’equipament dobli la seva capacitat, i afrontar així el creixement de la població i l’augment de l’activitat industrial. Mentre no entra en vigor la solució definitiva, s’han posat en marxa opcions alternatives, com un airejador. Aquest any, però, unes avaries han provocat que les alternatives no hagin funcionat. La solució, a partir d’ara, passa per aplicar oxigen líquid. L’equip de govern assegura que ha traslladat la proposta a l’ACA perquè es faci càrrec del cost de l’acció. “La solució definitiva serà l’ampliació de la depuradora. Mentrestant s’ha de treballar de manera intensa entre el Consell Comarcal, l’Ajuntament i Comaigua per trobar solucions intermitges, mentre no arribi la definitiva”, va assegurar Pedret.

Mocions dels grups municipals

Al ple es van portar a votació tres mocions presentades pels grups municipals. La primera va ser la del grup d’Esquerra per crear el Consell Municipal de Salut i Benestar Social com a primer pas per elaborar un Pla Local de Salut i Benestar Social. La moció no va progressar, perquè el regidor del PSC es va abstenir i els set regidors de Junts per Riudoms hi van votar en contra. Més informació aquí.

La segona i la tercera moció sí que es van aprovar. La segona va ser un text presentat per la CUP per tal de reclamar el finançament de la Llar d’Infants Picarols a la Generalitat de Catalunya, que va rebre el vot a favor de tots els grups. En aquest enllaç s’explica més informació. Finalment, el PSC i Junts per Riudoms van presentar una moció conjunta de suport a la Societat de Caçadors de Riudoms. Tots els grups hi van votar a favor, excepte la CUP: tots els detalls aquí.

Canvi en la jornada de la regidora Núria Mas

Un altre punt que es va portar a votació al ple va ser un canvi en la jornada de la regidora Núria Mas, primera tinent d’alcalde i responsable de les àrees de Dinamització Social i de Seguretat Ciutadana, que inclouen Joventut i Lleure, Entitats, Igualtat, Salut, Seguretat Ciutadana i Mobilitat. Per motius professionals, Mas passarà a tenir un 33% de la jornada a l’Ajuntament, en lloc del 60% com fins ara.

Els grups de la CUP i Esquerra van preguntar si hi hauria algun canvi de responsabilitats en les regidories, tenint en compte el canvi de jornada. L’alcalde Sergi Pedret va assegurar que a hores d’ara no hi ha intenció de fer-ho, tot i que el canvi és molt recent i s’ha començat a aplicar en un període com el de la pandèmia de la Covid-19. “Amb el treball presencial veurem si cal fer alguna modificació, o si la Núria. amb la seva jornada, pot mantenir les seves responsabilitats. Tots sabem que el tema de la jornada és quasi simbòlic, perquè les hores de gestió del govern acaben sent moltes més. Però acabarem de prendre la decisió en les properes setmanes”, va explicar. La proposta va quedar aprovada amb sis vots a favor i sis abstencions, dels grups de l’oposició i de la mateixa regidora.

Al ple del 16 de juliol es van aprovar, també, les festes locals de l’any 2021. El 26 de juliol serà la de Sant Jaume, i el 20 de gener, la de Sant Sebastià.

Aquest web fa us de 'cookies' pròpies i de tercers per oferir-li una millor experiència i servei.