La modificació de les ordenances fiscals, protagonista al Ple municipal

La sessió plenària va començar amb la notificació de les resolucions dictades per la presidència del Patronat de la Fira de l'Avellana des de l'última sessió plenària. També va tractar l'enviament al Ministeri d'Hisenda de les línies generals del pressupost 2015 ja que aquest Ens ha sol·licitat la documentació a l'Ajuntament. La proposta enviada pel Consistori, que no és definitiva ni vinculant, es basa en el pressupost inicial del 2014 tenint en compte alguns ajustos pel 2015. Segons l'alcalde, Josep Maria Cruset, la proposta compleix els objectius d'estabilitat i equilibri pressupostari, així com l'objectiu del deute, i tal com va explicar, l'endeutament actual de l'Ajuntament és d'un 47% en relació al seu pressupost municipal, un índex molt per sota del 125% permès per la llei.

Ajuntament de Riudoms (FOTO: Gilbert Molons)
Ajuntament de Riudoms (FOTO: Gilbert Molons)
Ajuntament de Riudoms (FOTO: Gilbert Molons)
Ajuntament de Riudoms (FOTO: Gilbert Molons)


El Ple també va aprovar una nova modificació del crèdit pressupostari del 2015 on s'incorporen uns ajuts per valor de 125.000€ finançats per les línies d'ajuts de la Diputació de Tarragona. D'aquesta manera es realitzaran noves actuacions en l'enllumenat públic, es duran a terme millores en la senyalització pública i es rehabilitarà el camp de futbol vell. El regidor d'ERC-AM, Francesc X. Lázaro, va preguntar si s'havia tingut en compte la Consulta 2014 en aquesta actuació. Josep M Cruset va replicar que es tindrà en compte el resultat de la consulta tot i que la rehabilitació de l'espai es farà independentment del resultat d'aquesta. Així doncs, en cas que el resultat sigui favorable a l'skate park, les obres aniran en aquesta direcció, en cas contrari, es rehabilitarà l'espai tenint en compte altres necessitats.

Pel que fa la modificació d'ordenances fiscals, s'han incorporat noves bonificacions en la gestió del clavegueram, l'aigua i els residus de manera que les famílies monoparentals podran gaudir dels mateixos beneficis que els de les famílies nombroses. Francesc X. Lázaro va lamentar que en aquestes bonificacions no s'hagin tingut en compte les famílies que tenen aturats de llarga durada. D'altra banda, també s'ha reduït l'impost per l'aprofitament de domini públic per part de comerços locals, així com l'IBI, que es redueix del tipus impositiu 0,595% al 0,56% per tal de compensar l'import del cadastre per part de l'Estat. Finalment, Josep Maria Cruset va informar que l'Ajuntament no subvencionarà la despesa associada a les famílies que obtenien una dació en pagament o eren víctimes d'una execució hipotecària, tal i com es feia fins ara, ja que la legislació ha canviat i actualment aquesta despesa l'haurà d'assumir l'entitat bancària propietària de l'immoble enlloc del ciutadà. Des del grup municipal del PSC, Marcel·lí Garriga es va mostrar a favor de les mesures proposades per l'Ajuntament. Francesc X. Lázaro també hi va votar a favor tot i que va recordar que altres impostos, com per exemple el de circulació, són 'una mica desproporcionats' i també és necessari revisar-los.

El Ple també va aprovar l'adhesió de l'Ajuntament de Riudoms al Pacte d'Alcades i Alcadeses que conté objectius a llarg termini per tal que les Terres de l'Ebre i el Camp de Tarragona obtinguin subvencions per part de l'Unió Europea per desenvolupar plans de millora energètica. Marcel·lí Garriga es va mostrar favorable a la iniciativa i va recalcar la seva esperança en que l'estalvi energètic i les mesures sostenibles guanyin importància en un futur pròxim.

En aquesta sessió plenària només es va presentar una moció, per part del grup d'ERC-AM, per tal de mostrar el rebuig del Consistori davant el nou cànon a la gestió de les biblioteques públiques anunciada el mes d'agost per part del Govern Central. Aquesta mesura pretén gravar l'adquisició i el préstec d'elements culturals a les biblioteques públiques de l'Estat. Francesc X. Lázaro va manifestar que aquesta mesura era un atac a la cultura, afirmació en la qual també van coincidir els portaveus de la resta de partits polítics.

En el torn de precs i preguntes, ambdós grups de l'oposició van sol·licitar informació sobre les mesures de precaució que s'havien pres davant la possible presentació oficial i concentració del grup Unidad y Orden a Riudoms. En aquest sentit el govern municipal va respondre que ja s'havia informat als Mossos d'Esquadra de la situació i per tant, s'havia dissenyat un pla de seguretat per a l'ocasió. Tot i així, tots els grups municipals es van mostrar prudents alhora de donar validesa a la informació que havia sorgit a la xarxes socials durant els dies previs. Finalment, arran d'una pregunta del grup d'ERC-AM sobre la publicació dels resultats de la Consulta 2014, Josep Maria Cruset va exposar que els resultats de la votació es coneixerien aviat, juntament amb l'estudi estadístic corresponent. L'alcalde va fer èmfasi al procés de validació dels participants i al registre de les respostes de manera anònima, fet que ja havia suscitat alguns dubtes per part de la resta de partits polítics municipals.

Aquest web fa us de 'cookies' pròpies i de tercers per oferir-li una millor experiència i servei.