La CUP es marca com a objectiu “reenfocar” Riudoms

A l’acte central de campanya, celebrat el passat dissabte a 2/4 de 8 del vespre al Casal Riudomenc, la CUP Riudoms va explicar el seu programa electoral, centrat en tres eixos principals, pagesia, convivència i habitatge, i amb el lema

Elena Domingo

Periodista

Membres de la llista durant l’acte de campanya (FOTO: Cedida)
Membres de la llista durant l’acte de campanya (FOTO: Cedida)

“Reenfoquem Riudoms” és la idea que s’han fixat els cupaires per a la propera legislatura: deixar de fer una gestió del “dia a dia” com ha fet el govern municipal en les últimes legislatures i començar a pensar en el futur, en temes com la pagesia, l’habitatge, l’urbanisme o el Nucli Antic. I posar les persones “al centre del debat”: persones de tot tipus, siguin com siguin, pensin el que pensin, vinguin d’on vinguin… Des de la CUP, van explicar que en els últims temps, des del govern s’han oblidat molts temes, de manera intencionada o no, i que s’ha apostat molt per festes i celebracions. “Està bé tenir un poble ric en actes festius i culturals però quan estàs sempre de festa, la ressaca pot ser molt llarga”, van afirmar. Els cupaires també van reclamar la riquesa i el “valor democràtic” de la diversitat d’opinions, en un Riudoms “on està mal vist pensar diferent de la línia oficial”.

Els primers membres de la llista a intervenir van ser el Pere Campíñez i la Roser Torres. Els dos regidors de la formació durant la legislatura 2015-2019 van destacar el creixement de l’assemblea i van assegurar que encaren “amb ganes” els propers quatre anys. També van destacar la feina feta durant aquesta legislatura, “canviant dinàmiques” i aprofitant els plens municipals per fer preguntes a l’equip de govern, però també transmetent la feina de l’Ajuntament a la població. Finalment, van reivindicar la feina feta durant els quatre anys, i no a sis mesos de les eleccions com altres formacions polítiques.

Pagesia, convivència i habitatge

D’un en un, els diferents membres de la llista es van anar aixecant per explicar els tres eixos que la candidatura s’ha fixat com a prioritaris en el seu programa electora. Primer de tot, la pagesia: un eix que engloba l’activitat agrícola, però també les propostes relacionades amb medi ambient, teixit econòmic o sostenibilitat. Algunes de les propostes de la CUP en aquests àmbits són promoure els productes locals incloent-los, per exemple, en els menjadors escolars i en els actes festius; redefinir la Fira de l’Avellana perquè sigui un aparador real dels productes riudomencs i del teixit associatiu; lluitar contra l’abandonament de terres; afavorir la formació i la modernització del comerç local; reduir l’IBI rústic i l’impost de vehicles de tracció mecànica als agricultors; implantar el sistema de recollida de residus “porta a porta”; continuar lluitant per una millor gestió del sistema hídric Siurana-Riudecanyes; ampliar els horaris i serveis de la Deixalleria; o estalviar aigua a les rotondes substituint les espècies actuals per grava i plantes de secà.

En començar a parlar del segon eix, la convivència, els cupaires van voler explicar el cartell de l’acte, on es poden veure una quinzena de sabates, i que representa la “diversitat” de persones que hi ha al poble. Aquesta és una de les apostes del programa: vetllar per la convivència i potenciar els “serveis per a les persones”. En aquest àmbit, des de la CUP proposen millorar l’accessibilitat a equipaments municipals com l’Ajuntament o l’Epicentre Gaudí, i promoure una millor circulació pels carrers, eliminant barreres arquitectòniques, sonores i visuals; tirar endavant iniciatives que permetin que Riudoms sigui un poble d’acollida “i no de rebuig”; promoure cursos de català per a nouvinguts; establir espais de comunicació i de confiança entre les diverses comunitats del poble; treballar per a unes condicions laborals dignes per al personal de l’Ajuntament; crear plans d’ocupació; fer un Pla Educatiu Municipal o dotar de més força el CEM, el Consell Escolar Municipal. Altres temes que van tractar sobre l’eix de la convivència van ser els de salut, joventut, cultura o feminisme.

En el tercer eix, el de l’habitatge, els cupaires van denunciar que està molt bé tenir uns carrers bonics, però que “la gent no viu al carrer sinó a les cases”, i que cal ficar el focus en l’habitatge i en els problemes que l’envolten actualment. En aquest àmbit, van parlar de propostes com subvencionar l’IBI als propietaris que posin un habitatge a lloguer a través d’una borsa pública de lloguer social o un mínim d’un 20% per sota del preu de mercat; promoure un Pla Local d’Habitatge; començar la redacció d’un POUM (Pla d’Ordenació Urbanística Municipal); pacificar el trànsit i la circulació; rehabilitar locals comercials des de l’Ajuntament; o fomentar noves formes d’accés a l’habitatge, com la masoveria urbana o les cooperatives d’habitatge.

Renovar la confiança

Abans d’acabar l’acte, des de la CUP també van explicar el codi ètic de la formació, que estableix que els regidors cedeixin la remuneració econòmica que els toqui a l’assemblea en cas de ser a l’oposició; i es limitin el sou si, en cas de governar, no poden combinar el càrrec amb la seva feina habitual. També van assegurar que faran públiques les dades econòmiques dels regidors i del grup municipal cada any.

El cap de llista cupaire, Enric Jódar, va tancar l’acte amb un agraïment a la tasca del Pere Campíñez i la Roser Torres, així com a l’assemblea i als equips de comunicació i de campanya de la CUP per la feina feta durant aquest temps. També va voler demanar al poble que els renovi la confiança que, en aquell moment, moltes persones van dipositar a la formació. “Atreviu-vos, perdeu la por. No ho deixeu per d’aquí quatre anys!”.

Aquest web fa us de 'cookies' pròpies i de tercers per oferir-li una millor experiència i servei.